Prof. Dr. Hızlı: Bursa değerleriyle ruhani bir şehir

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı Prof. Dr. Mefail Hızlı, Bursa'nın değerleriyle ruhani bir şehir olduğunu söyledi. Bu

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı Prof. Dr. Mefail Hızlı, Bursa'nın değerleriyle ruhani bir şehir olduğunu söyledi. Bursa'da doğup, büyümüş olmanın ayrıcalık olduğunu ifade eden Hızlı, "Evliyaların tercih ettiği bir şehirde yaşıyoruz. Bu şehirde yaşamak bu kentin değerlerini de bilmeyi gerektirir diye düşünüyorum. Vazgeçilmez bir şehirdir Bursa." dedi.

Bursa Kent Konseyi Çekirge Çalışma Grubu tarafından düzenlenen 'Tarihte Ulucami ve Somuncu Baba' konulu seminerde, İslam dünyasının 5. makamı olan Ulucami ve ilk hatibi Somuncu Baba'nın yaşamı ile ilgili detaylar ele alındı.

'Tarihte Ulucami ve Somuncu Baba' konusunda araştırmalarını paylaşan Prof. Dr. Mefail Hızlı, Bursa'nın değerleriyle ruhani bir şehir olduğunu dile getirdi. İslam dünyasının 5. makamı olan Ulucami'nin çok özellikli bir mekan olduğunu belirten Hızlı, "Bursa'nın yetiştirdiği en büyük sufi olan Somuncu Baba'nın hutbeye çıktığı Ulucami, Niğbolu Savaşı'ndan galibiyetle dönen Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılmıştır. Yıldırım Bayezid, Niğbolu'ya giderken savaşı kazanması halinde 20 tane cami yaptırmayı adar. Döndüğünde de damadı Emir Sultan ile konuşur. Emir Sultan'dan aldığı fikirle 20 kubbeli, 20 mescide karşılık gelen Ulucami'yi yaptırmaya karar verir. Ulucami'nin mimarının ise kim olduğu net olarak bilinmiyor." diye konuştu.

Ulucami'ye 'büyük, yüce, ulu' anlamlarına gelen "Cami-i Kebir" dendiğini de hatırlatan Hızlı, Somuncu Baba'nın da yine Emir Sultan'ın yönlendirmesiyle Ulucami'de hutbe verdiğini söyledi. Hızlı, "Camiler, İslam tarihinde Cuma günü açılır. Yıldırım Bayezid, damadı Emir Sultan'a, Ulucami'nin açılışının ardından ilk namazı kıldırmasını teklif eder. Emir Sultan ise 'Hünkar, bu ruhaniyetli şehirde benden daha büyük alimler var' diyerek, Somuncu Baba'yı işaret eder. Somuncu Baba, evinde ekmek yapan ve bu ekmekleri sırtında taşıyıp Sahaflar Çarşısı'nın olduğu yere kadar getirip satan bir müderristir. Somuncu Baba, ilk hutbeyi vermesinin ardından vatandaşların ilgisine boğulur. Yapısı gereği ilgiden sıkılan Somuncu Baba, iki öğrencisini de yanına alarak Bursa'yı terk eder. Evliyaların tercih ettiği bir şehirde yaşıyoruz. Bu şehirde yaşamak bu kentin değerlerini de bilmeyi gerektirir diye düşünüyorum. Vazgeçilmez bir şehirdir Bursa." şeklinde konuştu.

AK Parti Bursa Milletvekili Ali Kul ise kentin değerlerine sahip çıkmak gerektiğini dile getirdi. Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala da geçmişte olduğu gibi bundan sonra da diğer kentlere ve dünyaya örnek olmak için çalışmaya devam edeceklerinin altını çizdi.