Cihaner 'düz savcı' oldu

Erzincan Başsavcısı Cihaner artık Adana Cumhuriyet Savcısı. Ankara Başsavcılığı'na Sarıyer'den Kuriş atandı. Ergenekon savcıları yerinde kaldı


Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), unvanlı hâkim ve savcıları ilişkin adli yargı kararnamesini tamamladı. Aylardır boş olan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na Sarıyer Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş atanırken, Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, Adana Cumhuriyet Savcısı olarak atandı.

Anayasa değişikliği öncesinde krizlere neden olan unvanlı hâkim ve savcılara ilişkin 190 kişilik kararname HSYK tarafından dün tamamlanarak kamuoyuna açıklandı. Kararname kapsamında Ergenekon hâkim ve savcılara ilişkin herhangi bir düzenleme yapılmaması dikkat çekti. Bakanlığın yaz döneminde kararnameyi çekme gerekçeleri arasında, eski HSYK üyelerinin, Ergenekon hâkim ve savcılarının görev yerlerinin değiştirilmesi talep etmesi yer almıştı.

HSYK, İbrahim Ethem Kuriş’i Ankara Cumhuriyet Başsavcısı olarak atarken, Erzurum Ergenekon davasında sanık konumunda olan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’i Adana Cumhuriyet Savcısı olarak atadı. Cihaner, hem görevi ihmal suçundan hem de Erzurum Ergenekon davasının sanık olarak Yargıtay’da yargılanması sürüyor. Cihaner hakkında tutuklama kararı çıkartan ve bu nedenle HSYK tarafından yetkileri alınan Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı vekili Tarık Gür, Ünye Cumhuriyet Başsavcısı olarak atandı.

Görev yeri değiştirilen bir diğer isim ise Van 4.Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Suat Bilgin Oldu. Bilgin, polise taş attığı iddiasıyla tutuklanarak cezaevine konulan 18 yaşındaki lise üç öğrencisi Seyhan Kurt’a verdiği ceza ve buna ilişkin diyaloğu ile gündeme gelmişti. Bilgin, sanığa “Siz bu cezayı hak ediyorsunuz, burayı savaş alanına çevirmeden önce düşünseydiniz” demiş ve sekiz yıl bir ay 15 gün ağır hapis cezası vermişti. ‘Habur’a seyyar mahkeme’ tartışmaları yapıldığı dönemde görev yapan Silopi Cumhuriyet Başsavcısı Atilla Öztürk Kırıkkale Cumhuriyet Savcısı olarak atandı. 

Şemdinli dava dosyasını askeri Mahkemeye gönderen Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Ekinci de tenzili rütbeye uğrayan isimler arasında yer aldı. Ekinci, İstanbul hâkimi olarak atandı.