YÖK BİLDİĞİNİ OKUYOR

Rektör atama sisteminin değiştirileceği, üniversitelerde yapılan seçimlerde en yüksek oyu alan adayların ...


Rektör atama sisteminin değiştirileceği, üniversitelerde yapılan seçimlerde en yüksek oyu alan adayların Çankaya Köşkü'ne sunulması sistemine geçileceğinin açıklanmasına rağmen, Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 15 üniversitede yapılan rektör adaylığı seçimleri sonrasında atama için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderdiği listede sıralamaları yine değiştirdi.
Daha önce, sistem değişikliğinin 3-4 Kasım'daki atamalar için geçerli olmadığını bildiren YÖK'ün 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in atadığı bazı rektörlerin, üniversitede yapılan seçimde en fazla oyu almasına karşın listenin ilk sırasına koymaması dikkati çekti. YÖK listesinde birinci sıraya konulan adayların türbana özgürlük bildirisinde imzası olduğu öğrenildi.
YÖK Genel Kurulu, dün 15 üniversitenin rektörlerini belirlemek için toplandı. Üniversiteden bildirilen 6'şar aday toplam 90 rektör adayıyla görüşen YÖK, her üniversite için 3'er adayı Köşk'e sundu. YÖK 15 üniversiteden 6'sında ise sıralamaya hiç dokunmadan en yüksek oyu alan adayları atama listesine aldı. YÖK, Mersin Üniversitesi hariç diğer üniversitelerde en çok oyu alan ilk 3 adaya dokunmasa da yerlerini değiştirdi. Mersin Üniversitesi'nde 2. ve 3. olan adaylar liste dışında kaldı. Bu üniversitede seçimde 58 oy alan Prof. Tuğba Yelken ilk sıraya konuldu. Sezer döneminde atanan ve seçime giren rektörlerin hiçbiri ilk sırada Köşk'e gönderilmedi.
İşte o isimler
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ: Seçimlerde 130 oyla 1. olan Sezer'in atadığı rektör Prof. Şükrü Boylu 3. sıraya konuldu. 101 oy alıp 3. olan Prof. Mustafa Birincioğlu ilk sırada, 122 oyla 2. olan Prof. Sema Başak 2. sırada Köşk'e gönderildi.
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ: 130 oyla birinci olan Prof. Mahir Alkan yine ilk sırada yer aldı. Alkan'ın türbana özgürlük bildirisinde de imzası bulunuyor. Seçimde 3. olan Prof. Bedriye Tunçsiper 2. sırada, seçimde 2. olan Sezer'in atadığı Rektör Prof. Şerif Saylan da 3. sırada Köşk'e gönderildi.
CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ: 137 oy alarak seçimi ilk sırada bitiren Sezer'in atadığı Rektör Prof. Semra Öncü, 2. sıraya konuldu. Bildiride imzası olan ve seçimlerde 122 oy ile 2. olan Prof. Mehmet Pakdemirli ise ilk sırada Köşk'e gönderildi.
GEBZE YTE: Seçimde 44'er oy alan Prof. Orhan Şahin ve Prof. Bekir Aktaş'tan ilk sıraya Aktaş konuldu. Aktaş'ın bildiride imzası bulunuyor.
İZMİR YTE: Sezer tarafından atanan mevcut Rektör Prof. Zafer İlken, 3. sıraya konuldu. Seçimde 3. olan Prof. Metin Tanoğlu ilk sırada gönderildi.
KAFKAS ÜNİVERSİTESİ: Sezer'in atadığı mevcut rektör Prof. Abamüslüm Güven, 71 oyla seçimde ilk sırada yer almasına karşın 3. sıraya konuldu. 44 oyla seçimde 2. olan Prof. Sami Özcan ise ilk sırada Köşk'e gönderildi. Özcan'ın bildiride imzası yer alıyor.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ: Sezer döneminde atanan ve seçimlerde ezici bir üstünlük kurarak 475 oy alan Prof. Şener Komsuoğlu da YÖK tarafından ilk sıradan indirildi. İkinci sıraya alınan Komsuoğlu yerine 220 oyla ikinci olan ve türbana özgürlük bildirisinde imzası olan Prof. Nurettin Abut ilk sıraya alındı.
MERSİN ÜNİVERSİTESİ: Sezer'in atadığı ve seçimlerin 146 oyla birincisi olan Prof. Suha Aydın da 3. sıraya konuldu. Seçimlerde 5. olan Prof. Tuba Yelken ilk sıraya, seçimlerde 4. olan Prof. Halil Kambur da ikinci sıraya alındı. Seçimlerde 2 ve 3. olan adaylar listeye alınmadı.
MİMAR SİNAN ÜNİVERSİTESİ: Prof. Yalçın Karayağız, Prof. Güzin Konuk, Prof. Oğuz Ceylan'ın isimleri Çankaya Köşkü'ne sunuldu.

 

Altı üniversitede değişme yok
YÖK 6 üniversitede ise sıralamayı değiştirmedi.
GAZİ OSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ: Prof. Mustafa Şahin, Prof. Güngör Yılmaz, Prof. Mehmet Fırat.  Seçimde ilk sırada yer alan Şahin'in bildiride imzası bulunuyor.
MUĞLA ÜNİVERSİTESİ: Prof. Dr. Mansur Harmandar, Prof. Nurettin Demir, Prof. İbrahim Yokaş.  Seçimde ilk sırada yer alan Harmandar'ın bildiride imzası var.
MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ: Prof. Hüsnü Salih Güder, Prof. Hasan Kaya, Prof. Asena Akdemir.
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ: Prof. Muzaffer Elmas, Prof. Harun Taşkın, Prof. Dr Sami Şener
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ Â Â İMAM ÜNİVERSİTESİ: Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan, Prof. Aydın Akkaya, Prof. İ.Taner Kale
ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ: Prof. Mahmut Özer, Prof. Suat Hayri Uğurbaş,   Prof. Mustafa Cömert.