Sav'ın son çırpınışları

CHP'de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile Genel Sekreter Önder Sav arasında başlayan güç kavgasında ilk raund...

CHP'de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile Genel Sekreter Önder Sav arasında başlayan güç kavgasında ilk raundu Kılıçdaroğlu aldı. Sav'a "Koltuklar babanın koltuğu değil. Partideki korku imparatorluğunu yıktık" resti çekerek yeni MYK'yı belirleyen Kılıçdaroğlu'nun listesi dün akşam saatlerinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tüzüğe uygun bulunarak, onaylandı. Son hamlelerini yapan Sav da dün sabah yeni Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK) yok sayılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu ve il başkanlarını yarın toplantıya çağırdı. Ancak Sav'ın başvurusunu yapmasından kısa bir süre sonra Genel Merkez'de Önder Sav'a yakın isimlerin odalarını boşaltması dikkat çekti. Bunda öğle saatlerinde alınan, "Başsavcılık yeni MYK'yı onaylayacak" duyumlarının etkili olduğu öğrenildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan gelen haber ile yeni MYK'nın onaylanması Sav ekibinin moralini bozdu. Başsavcının kararının ardından seçimli olağanüstü kurultay Sav için tek seçenek oldu. Tüzük gereği, delege sayısının salt çoğunluğu olan 630 kişinin seçimli olağanüstü kurultay için imzalı talebi gerekiyor. CHP kulislerinde Sav'ın bu kadar delegenin imzasını bulmasının "imkansız" olduğu konuşuluyor..

YENİ MYK TOPLANDI
Dün evinden komşularının tezarühatları arasında çıkan Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin umuda ve güzel bir yönetime ihtiyacı olduğunu belirterek "Karamsar bir demokrasi yaşıyoruz. Bu karamsarlığı mutlaka gidermemiz gerekiyor. CHP halkın umudu olmak durumunda. Bu nedenle geleceğe umutla bakan, kendi içinde barışık, sevgiyi parti yönetimine hakim kılan bir anlayışla yola çıkıyoruz'' dedi. Genel Merkez'de yeni MYK üyeleriyle biraraya gelen ve "İktidara ve seçimlere odaklanmak zorundayız" diyen Kılıçdaroğlu, toplantıya verilen arada "yeni CHP" tanımına açıklık getirdi. Kılıçdaroğlu, "Biz yeni CHP derken, yeni bir CHP kurduk diye bir anlayışımız yok, yeni yönetimi kast ettik. Yeni yönetim halktan yana, özgürlüğü getiren bir yönetimdir" dedi. MYK toplantısının yapıldığı saatlerde Kılıçdaroğlu ve ekibi olağanüstü tüzük kurultayı için Parti Meclisi'nde Önder Sav'a destek anlamına gelen bildiriye imza atanlara da el attı. 59 imza sahibi ile yapılan görüşmeler sonunda sayılarının 15'den fazla olduğu iddia edilen bazı üyelerin imzalarını geri çektiği iddia edildi. PM toplantısında Sav ekibinin yanında yer alan Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir ile Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu ile "tüzük kurultayı" için verdikleri imzalarını geri çektiklerini duyurdular.

"HUKUKUN GEREĞİ YAPILMIŞ"
Kılıçdaroğlu, yoğun mesaisinin bir kısmını Meclis'te harcadı. Kılıçdaroğlu, Osman Kaptan, Enis Tütüncü, Durdu Özbolat, Fevzi Topuz, Halil Ünlütepe, Tayfur Süner, Ergün Aydoğan, Rıza Yalçınkaya, Sacit Yıldız, Mehmet Ali Susam, Ali Arslan, Malik Ecder Özdemir, Ali İhsan Köktürk'ün de içlerinde bulunduğu 50'ye yakın milletvekili ile görüştü ve desteğini aldı. Kılıçdaroğlu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, yeni MYK' listesiyle ilgili kararını değerlendirirken de "Hukukun gereği yapılmış demek ki" dedi. CHP lideri daha sonra Genel Merkezdeki makam odasında 40'a yakın parti meclisi üyesiyle "çay sohbetinde" bir araya geldi. '3.5 saat süren MYK toplantısı sonrası açıklama ise CHP'nin yeni Genel Sekreteri Süheyl Batum'dan geldi.

KAPIDA SLOGANLI DESTEK
CHP'li gençler, sabah saatlerinden itibaren genel merkez önünde toplanarak "Başbakan Kemal" sloganları ile Kılıçdaroğlu'na destek verirken, eski MYK üyeleri öğle saatlerinde odalarını boşaltmaya başladı. Genel Merkez içinde ise gazeteciler koridorları doldurdu.