PKK'ya askeri baskıya devam

Başbakan Erdoğan, PKK silah bırakmadığı sürece operasyonların devam edeceğini söyledi. TSK'nın Kuzey Irak'a yönelik topçu bombardımanı sürüyor. PKK, bir üyesinin öldüğü bombardımanları, ateşkesin uzatılmasına TSK'nın 'yanıt'ı olarak değerlendiriyor.

Başbakan Erdoğan, PKK silah bırakmadığı sürece operasyonların devam edeceğini söyledi. TSK'nın Kuzey Irak'a yönelik topçu bombardımanı sürüyor. PKK, bir üyesinin öldüğü bombardımanları, ateşkesin uzatılmasına TSK'nın 'yanıt'ı olarak değerlendiriyor.

KUZEY IRAK GÜNCESİ

3 KASIM 2010 SAAT: 18.00

ANKARA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Kosova’ya hareketinden önce yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin operasyon yapmasının, varlığının gereği olduğuna dikkat çekerek “Bunun da gereğini güvenlik güçleri her zaman yapacaktır. Burada terör örgütü silahı bıraktığı sürece zaten güvenlik gücünün de bu tür operasyonlara girmesine gerek kalmayacaktır” dedi. AA’nın haberine göre Erdoğan, İmralı’daki görüşmeleri hükümetin değil, devlet kurumlarının yaptığını söyledi.
BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gülten Kışanak ve BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız dün Habur’dan geçerek Erbil’e gitti.
2’nci Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük, Siirt’te 3’ncü Jandarma Komando Tugay Komutanlığı’na bağlı birlikleri denetledi.
Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberine göre Şemdinli’den sınır karakollarına helikopterle asker sevkıyatı yapıldı.
Diyarbakır’da görülen KCK davasında sanıkların hem Kürtçe hem Türkçe savunma yapacakları belirtildi. DHA’nın dünkü haberine göre tutuklu sanık Hatip Dicle “Biz burada Kürt halkına karşı sorumluyuz. Kürtçe savunmadaki ısrarımızın nedeni budur. Bir de Türk kardeş halkına karşı sorumluluklarımız var. Bunun gereği olarak bundan sonraki savunmalarımızı Türkçe ve Kürtçe yapacağız. Bu, bizim ilkesel tutumumuzdur. Amacımız üzüm yemektir, bağcı dövmek değildir. Kürtçe savunmadaki ısrarımız ile gençlere ‘Ey gençler, dağa ve silaha yönelmeye gerek yok, sivil itaatsizlik eylemi olarak taleplerimizi alabiliriz’ demek istiyoruz” dedi.


KUZEY IRAK

Bölgesel Kürt Yönetimi Sözcüsü Kava Mahmut, PKK’nın eylemsizlik sürecini uzatmasına ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “Türkiye’de Kürt sorununun çözümlenmesi için atılan tüm adımları destekliyoruz” dedi. Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberine göre Mahmut, “Biz hiçbir devletin içişlerine müdahale etmiyoruz. Fakat bir taraf iyi ve hayırlı bir şey için bizden talepte bulunduğu takdirde barışçıl çözüm çerçevesinde destek ve yardım sunmaya hazırız. Kürdistan Bölgesi Hükümeti olarak barışın bir parçası olabiliriz fakat hiçbir zaman Türkiye ile PKK arasındaki savaşın bir parçası olmayacağız” diye konuştu.
Bölgesel Kürt Parlamentosu Başkanı Dr. Kemal Kerkuki “KCK’nın bu adımını kutluyor ve destekliyoruz. Bu, Kürt halkının barış yanlısı bir halk olduğunu ve Kürtler ile Türkleri kendi sorunlarını diyalog ile çözebileceğini gösteriyor” dedi.
KDP Yönetim Kurulu Üyesi Mahmud Muhammed ise “Eğer Türkiye KCK’nın bu kararını cevapsız bırakırsa tüm taraflar zarar görecek. Böyle bir durumda sadece silah tüccarları kazanacak” diye konuştu.

SURİYE

Güvenlik güçleri Kamışlı kentinde PKK’ya yardım ettikleri gerekçesiyle 6 kişiyi gözaltına aldı. Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberine göre Fekira Köyü’ne düzenlenen operasyonda gözaltına alınan köylüler Devlet Güvenlik Mahkemesi’ne çıkarılacak.


PKK

PKK’nın askeri kanadı HPG, Hakurk’a Türk topçusunun Hakurk’a yönelik 3 gün süren obüs ateşi sonucunda bir üyesinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberine göre yapılan açıklamada “Bu saldırı uzatılan eylemsizlik sürecine Türk ordusunun cevabıdır” denildi. HPG açıklamasında Zağros’a bağlı Govende ve Herguş bölgesinin önceki gün 19’dan, dün sabah 02.00 saatlerine kadar obüs ve havan toplarıyla bombalandığı ileri sürüldü.


GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR

Suriye’deki gözaltılar, PKK’ya karşı Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın 11 Ekim’de Türkiye’ye yaptığı ziyarette pekişen Ankara-Şam ittifakının işlerliğini gösteriyor.
Mahmut’un sözlerinden PKK’nın Haziran 2011 seçimlerine kadar eylemsizlik sürecini uzatmasının Erbil’i de rahatlattığı ve Bölgesel Kürt Yönetimi’nin örgüte ‘tetik çekmeme’ çizgisini aynen koruduğu fark ediliyor.
Dicle’nin mahkemedeki açıklamaları İmralı’da Öcalan ile yapılan görüşmelere ve örgütün eylemsizliği uzatmasına paralel şekilde Kürtçe savunma yapma çizgisinde bir yumuşamaya karşılık geliyor. Dicle’nin sözleri, önümüzdeki dönemde örgütün temel mücadele çizgisine de işaret ediyor. Yani askeri planda ‘eylemsizlik’ pozisyonu alan örgütün siyasi planda sivil itaatsizlik kampanyalarıyla Kürt sorununun çözümünde mesafe almaya çalışacağı anlaşılıyor.
Erdoğan’ın sözleri, 2’nci Ordu Komutanı’nın teftişi, sınır hattındaki hareketlilik ve Kuzey Irak’taki PKK varlığına yönelik yoğun topçu baskısı, Ankara’nın PKK üzerindeki askeri baskıyı aynen devam ettireceğini ve örgütün etkisizleştirilmesi hedefinin kamuoyunda oluşan algının tersine güncelliğini koruduğunu gösteriyor.