YAŞ mağdurları geri dönüş için AYİM'e başvurdu

12 Eylül referandumuyla Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantılarında ordudan ihraç kararlarına yargı yolu açılması mağdurları harekete geçirdi.

Adaleti

12 Eylül referandumuyla Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantılarında ordudan ihraç kararlarına yargı yolu açılması mağdurları harekete geçirdi.

Adaleti Savunanlar Derneği üyesi, YAŞ mağduru bir grup, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi önünde eylem yaparak, kaybedilen haklarının geri verilmesi için mahkemeye dilekçe verdi.

Adaleti Savunanlar Derneği üyesi yaklaşık 20 kişi, AYİM'nin bulunduğu Korgeneral Mehmet Sırrı Seyrek Kışlası önünde eylem yaptı. Grup adına konuşan Şube Başkanı Şahin Akdoğan, hükümete çağrı yaptı.

Akdoğan, YAŞ kararlarıyla ordudan hukuksuz bir biçimde ihraç edilen subay-astsubayları ilgilendiren 'Uyum Yasası'nın vakit geçirmeden çıkmasını istedi. Akdoğan, "Hakları yenilmiş insanları bu mahkemenin eline bırakmayın. General olmayı bekleyen mahkeme üyelerine nasın güvenebiliriz? Adaletin olmadığı yerde hiçbir şey yoktur." dedi. Açıklamanın ardından grup üyeleri dilekçelerini AYİM'e iletilmek üzere kışlaya teslim etti.

'İnancımızdan dolayı ordudan atıldık' diyen Engin Erol, kendilerine, inançtan dolayı değil, disiplinsizlik sebebiyle ordudan ihraç edildiklerinin iletildiğini söyledi. Erol, "Emekli olduktan sonra sıkıntılarımız oldu. Memuriyet kapılarını kapattılar. Hükümetimizden hakkımızın korunmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

"PEYGAMBERİN SÜNNETİNİ YAŞAYAYIM DİYEN SUBAYLAR İHRAÇ EDİLDİ"

Emekliliğine 2 ay 3 gün kala disiplinsizlik iddiasıyla ordudan atıldığını belirten Şahin Özdaş ise bir yılda 21 üstün başarı belgesi aldığını, bu gerekçeyle ordudan atılmasını manidar bulduğunu kaydetti.

Ordudan ihracı ardından gerekli yerlere başvurduğunu, ancak bir sonuç alamadığını ifade eden Özdaş, şöyle devam etti: "İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdum. Oradan gelen gerekçe, 'Kundamantalize eğilimler içinde olup dini kurallara dayalı devlet yönetimini benimseme' diye dava reddedildi. Daha sonra başka işlerde çalıştık. Sıkıntı çektik. İlk atıldığımızda eşimiz dahil, ailemize, anne ve babamıza bildiremedik. Türkiye'de özellikle TSK peygamber ocağı olarak bilinmektedir. Ama peygamberin sünnetini yaşayayım diyen subaylar ihraç edildi. Peygamber ocağından atanlar da bugünkü ergenekondan tutuklananlar."