Kaymakam Doğan: Alanya'da yılda 24 ton ipek üretiliyor
Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, ilçenin yıllık 24 ton ipek üretimiyle Türkiye genelinde üçüncü sırada olduğunu söyledi.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) ta
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) tarafından Alanya Belediyesi'nin ev sahipliğinde Belediye Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Türk Halı ve Düz Dokumaları (Kilim, cicim, zili, sumak) Sempozyumu sona erdi. 11 ülkeden 50'si yabancı toplamda 150 uzmanın katıldığı sempozyum kapsamında düzenlenen sergide, Antalya, Konya, Uşak, Sivas, Kayseri bölgelerinden 60 halı ve kilim sergilendi.
Sempozyumda konuşan Kaymakam Hulusi Doğan, Alanya'nın halıcılıkta önemli bir mesafe olmadığını, ancak dokumayla ilgili güzel ve özel çalışmalar olduğunu söyledi. İlçede turizmin yanında yılda 24 ton ipek üretimi olduğunu ifade eden Kaymakam Doğan, Bursa'da ipek üretiminin meşhur olmasına rağmen 6 ton civarında üretim olduğunu hatırlattı.
İpek üretiminde Alanya'nın Türkiye çapında Diyarbakır'dan sonra üçüncü ya da dördüncü sırada olduğunu kaydeden Doğan, "İlçemizin 25 köyünde ipek böcekçiliği var. Bu çerçevede dokumacılıkta aynı olay. Kaymakamlık olarak özellikle Dim bölgesinde 'Üreterek Güçlenen Dim Kadınları' projemiz çerçevesinde 10 köyümüzde ipek dokumacılığını gerçekleştiriyoruz. Özellikle bu köylerimizde Alanya'ya mahsus ipek, şal ve değişik dokumalar gerçekleştiriyoruz. İlçemize mahsus markalar, kültürel özellikler var. Bizim ipek dokumacılığı ile ilgili genetik bir yapımız var. Bu çerçevemizde iğne iplik tutmamış kadınlarımıza eğitim vererek çok kısa sürede öğrendiğini ve uyguladığını gördük. Bu çerçevemizde belediye başkanımız da pazarlarda satış için de yer ayırdı. Bu çok hızla yayıldı ve şuanda satışlar devam ediyor." diye konuştu.
Bu sempozyuma ev sahipliği yapmaktan onur duyduğunu dile getiren Başkan Sipahioğlu, kültür adına bütün imkânları paylaşmaya ve bundan sonra yapılacak sempozyumlarda Alanya'nın ev sahipliği yapması için maddi manevi her türlü desteği vermeye hazır olduğunu söyledi. Önümüzdeki yıllarda yapılacak halı sempozyumlarının Kızılkule-Tersane bölgesinde yapılmasını teklif eden Belediye Başkanı Sipahioğlu, "800 yıllık tarihi olan ve kültürel dokunun içinde böyle bir sempozyumun yapılması bizi mutlu eder." dedi.