Opel'in yeni ticarisi Bursa'dan gidecek

Fiat ile Opel, imzaladıkları anlaşmayla Doblo temellerini taşıyacak yeni hafif ticari aracın üretimini Bursa'daki Tofaş fabrikasında yapma kararı aldılar. Toplam 250 bin adet üretilecek yeni araç, 2011 sonunda banttan inecek

Opel'in yeni ticarisi Bursa'dan gidecek
Geçen yıl Opel’i General Motors’tan satın almak için teklif götüren Fiat Grubu, bu markayla hafif ticari araç üretimi konusunda ilk kez işbirliğine gitti. Yapılan anlaşmayla Bursalı yeni Fiat Doblo’nun temellerini taşıyacak yeni hafif ticari aracın üretim sorumluluğu Tofaş’ın Bursa fabrikalarına verildi. Tofaş, Opel ve Vauxhall martkaları için 5 yılda 250 bin adet ticari araç üretecek.

Fiat ile Opel arasında dün imzalanan anlaşmayla, yeni Fiat Doblo’nun platformu üzerine geliştirilecek araç, Opel ve İngiltere’deki markası Vauxhall tarafından Avrupa’nın yanı sıra Güney Amerika hariç diğer pazarlarda da satılacak. Yeni Doblo’nun tek üretim üssü olan Tofaş’ın Bursa tesislerinde üretilmeye başlanacak yeni model, Opel’in mevcut hafif ticari aracı Combo’nun yerine geçecek. Yeni aracın tasarımında Russelsheim’daki Opel-Vauxhall tasarım ekibinin yanı sıra Fiat Grubu’nun Torino ile Tofaş’taki mühendislik ve tasarım ekipleri birarada çalışacak.

Tofaş tarafından üretilecek yeni Combo’nun “Cargo”, “Combi” ve “Panaroma” karoser versiyonları da bulunacak. İlk araçlar, 2011 yılının sonlarında bantlardan bantlardan inmeye başlayacak ve aralık ayında 6 bin adetlik parti Opel’e teslim edilecek. Opel, araçları 2012 yılında Avrupa ve diğer pazarlarda satışa sunmaya başlayacak.

5 markaya üretim

Anlaşma kapsamında Opel için toplam 250 bin adet yeni Combo üretecek olan Tofaş, böylelikle yeni Doblo için planlanan yıllık 140 bin adetlik üretim kapasitesini de 160 binin üzerine çıkartacak. Toplam 425 milyon euro yatırımla hayata geçirilen yeni Fiat Doblo platformunu taşıyacak araç için Bursa’ya ne kadar yatırım yapılacağı açıklanmadı.
Tofaş, bu projeyle birlikte üretim yaptığı marka sayısını 5’e çıkartırken, yeni Doblo’nun toplam üretim hedefi de 1 milyon dan 1.3 milyon adede çıkmış oldu. Nitekim, halen Bursa tesislerinde Minicargo projesi kapsamındaki araçları Fiat, Peugeot ve Citroen markaları için üreten Fiat, yeni Doblo ile bunlara Opel ve Vauxhall’i de eklemiş olacak. Tofaş, aynı zamanda Opel’in yeni ticari aracına temel oluşturacak yeni Doblo’nun fikri mülkiyet haklarını da elinde bulunduruyor. Yeni Doblo, “2011 Yılının Hafif Ticari Aracı” seçilmişti.
Tofaş’ın Bursa fabrikasının yıllık kapasitesi 400 bin adet.

Satın almak istemişti

Fiat ile Opel, aralarında ilk kez böyle bir işbirliği anlaşması imzalarken, Fiat Grubu geçtiğimiz yıl General Motors’un elinden çıkartmaya karar verdiği Opel’i satın almak için teklif vermiş ama başarılı olamamıştı. Fiat’ın teklifi, uzun süre tartışmalara neden olmuş ve Alman hükümeti tarafından onaylanmadığı konuşulmuştu.
Fiat, Opel’in sahibi General Motors ile yıllarca ortak motorlar geliştirdikten sonra bu ortaklıktan çıkmaya karar vermiş ve motor geliştirme bölümünü GM’e satmıştı. Bu satış, o dönemde finansal zorluklar yaşayan Fiat’ın lehine olmuştu. Opel’in, halen Renault Grubu ile de orta sınıf ticari araç üretimi konusunda ortaklığı bulunuyor.

Opel Türkiye’de yeniden üretime dönmüş olacak

Daha önce İzmir Torbalı’da kurduğu fabrikada üretim yapan, ancak bu tesisi kriz nedeniyle kapatmak zorunda kalan Opel, söz konusu anlaşmayla dolaylı da olsa Türkiye’de üretim macerasına 10 yıl sonra yeniden dönmüş olacak.

1989’da İzmir’deki fabrikasını 40 milyon mark yatırımla kuran ve üretime başlayan Opel, 10 araç kapasiteli fabrikada Astra ve Vectra modellerinin üretimini gerçekleştirmişti.

Türkiye istemişti

Bu sayede o dönemde Türkiye’nin en çok satan otomobil markaları arasına giren Opel, 2000 yılında ekonomik krizin de etkisiyle bu fabrikayı kapatma kararı almıştı. Fabrika binası, halen Opel ve Chevrolet’nin merkez ofislerinin yanı sıra yedek parça depolarına ev sahipliği yapıyor.
Opel Genel Müdürü Özcan Keklik, merkezin Türkiye pazarına ilişkin talepleri dikkatle dinlediğini söylemiş ve “Hafif ticari araç konusunu sıkça gündeme getiriyoruz. Onlar da böyle bir aracın gerekliliğini biliyorlar. Ancak somut bir karar alınmış değil” demişti.