Kılıçdaroğlu: Asıl taşlar arkadan gelecek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Başbakan'ın ilk tepkisi etekteki taşlar dökülsün görürüz dedi. Taşlar dökülsün ama taşların ağırlığı ne olur bakalım' dedi.

Kılıçdaroğlu: Asıl taşlar arkadan gelecek
Gündeme yeni iddialar geldi. Her sabah kaltığımızda Türkiye'de yeni gündem var. Türkiye'de yolsuzluk adaletsizlik fazla olduğu için, sağlıklı gündem yok.

Türkiye'de komzik odalara girildi günlerce yorumlar yapıldı. Suikast iddiaları gündeme geldi. Ne oldu neden birisi bir şey açıklamıyor. Türkiye gündemini böyle değiştirmek kimin işine yarar. Halkın çıkarlarını gündemini savunmak gerek. Bunlar halkın gündeminden uzaklaştırıyor.

EMREDERSİNİZ PADİŞAHIM

Biz CHP olarak hukuka inanıyoruz. Biz yasalarda var olan engeller hukukun üstünlüğüyle bağdaşmıyorsa o yasakların kaldırılmasından yana bir siyasal partiyiz. Biz bu kadar esnek davranıyoruz biz hukuka inanıyoruz ama sayın Başbakan geçmişini tamamen unutmuş durumda şimdi önüne hedefini koymuş gizli düşünceler içerisinde. 2010 yılının padişahı olurmu böyle anlayış bu anlayışı demokrasi adına hukuk adına reddediyorum. Yetki yasalarda var biz yetkimizi kullanıyoruz dediler itiraz etmiyoruz yetkinin yerinde kullanılması çok önemlidir öğrenciler olursa hele Başbakanı'nı protesto etmişlerde joplarla biber gazlarıyla giderseniz buna yetkimi denir? Orantısız güç kullanmak diye bir kavram hukuk'ta varsa o yetkinin kavramsız şekilde kullanıldığı ortaya çıkmıştır. İdare yetkisini kullanmış 3 rütbeli Subay açığa alınmış birşey dedik mi onlar ne diyor biz haksızlığa uğradık yargıya gideceğiz vay efendim siz nasıl yargıya gidersiniz anayasada bir hüküm vardır gayet açık idarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır. Bir kişi idarenin yargı yolu açıksa gidip oraya başvurabilir. Efendim orası askeri yüksek idaresi oradan kararlar doğru çıkmaz iyide bunlar nereye başvuracak yasalar diyor ki sen haksızlığa uğradıysan başvuracağın yer askeri yüksek mahkemesi istesede başka bir yere zaten başvuramaz peki neden suçluyorsunuz o zaman. Buna bazı hukukçuların Ak Parti yandaşı hukukçuların bunlara destek vermesi bu ayıbı bir hukukçunun yapmasını doğrusu olarak bir hukukçu olmayarak bile içime sindiremiyorum. Ne diyecekler emredersiniz padişahım. Bunumu diyecekler bunu dedikleri zaman Başbakan tatmin mi olacak bunu dedikleri zaman Avrupa'ya gidip bizde hukuk var demokrasi mi var diyecek bunu yapmak ayıptır.

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜMÜ YOKSA ÜSTÜNLERİN HUKUKU MU

AK Partinin referandum sırasında bilboard'lara yazdığı bildiriler vardı hukuku değil hukukun üstünlüğünü getireceğiz diye şimdi soruyorum sizin bu söyledikleriniz hukukun üstünlüğümü yoksa üstünlerin hukuku mu? Sizin gizli gündeminiz yoksa hukuka uyacaksınız. Mahkeme kararını şöyle verir böyle verir saygı duyarsanız benim istediğim gibi davranmazsa hukuk ben parlementoyu göreve çağıracağım anayasayı değiştireceğim. Ne demektir bu onlar sadece benim söylediklerimi yere getirirler el kaldırır indirirler ve bana bakarlar el kaldırıp indirirken siz parlementonun iradesini daha yasa taslağı hazırlanmadan bile hipotek altına alıyorsunuz bu şantajdır. Yani AK Parti döneminde şantaj olayı başladı. Biz hukuka saygılıyız yapılan işlem eğridir doğrudur onuda tartışmıyoruz ama yapılan işlem sonucunda haksızlığa uğradığını düşünen bir insanın hukuk arayış engellerinin hepsinin kaldırılmasını istiyoruz demokrasi budur çağdaşlık budur. Türkiye'yi siz bu yaptığınızla çağdaşlığa değilde çağ dışına yitiyorsunuz. Bu anlayış bir demokrasi ayıbıdır bu anlayış hukuku ayaklar altına alıp çiğneme anlayışıdır. Ben ne dersem siz ondan ayrılmayacaksınız denen anlayıştır. Kendi her istediğinin yasalara aykırı olsa bile parlementodan geçecek diye düşünen anlayıştır. Bu anlayış 12 Eylül anlayışıdır Kenan Evren paşa'nın 2010 versiyonudur. Göz altına alınan bir çocuk vardı bilirsiniz yaşı 16 idam kararı alındı birileri karar vermişti bunun idam edilmesi için toplandılar yaşını 18'e çıkardılar ve idam ettiler. Sen hukuku getiriyoruz diye yola çıktık diyorsun senin anlayışınla Kenan Evren'in anlayışı arasında ne fark var. Bizim bütün genel başkanlarımız bunu söylüyor ordu siyasetin içinde olmamalı. Asker onuruyla görev yapacaktır ama kışlasında hele hele güncel siyasetin içine asker girmemeli. Asker kışlada olmalı görevi başında olmalı devletin emrinde olmalı ama asker siyasetin oyuncağı olmamalıdır.

Görevden aldıysan hukuk vardır gereği vardır görevden almışsındır. Ama hayır sudan gerekçelerle gözünün üstünde kaşın var gelirken yolda sen bana selam vermedin ben seni görevden alıyorum görevden aldığın adam senin kölen mi o devlet memuru adı üstünde devlet memurları kanunu. Siyasal iktidarlar gelir giderler ama devlet kalıcıdır onlar görev yaparlar hafıza devlet hafızasıdır. Bütün demokrasilerden bütün hukuk sistemleri tarafından onlar güvence altına alınmıştır. Bu anlayış 12 Eylül anlayışıdır bunlar 12 Eylül'e karşıyız diyorlarda ben bir ara 12 Eylül'ün beslemeleri dedim karşı çıktılar bana onlar sizi beslediler sizin onlardan ne farkınız var onlar sizi iktidara getirdiler. 12 Eylül'de bunlardan ceza çeken varmı işkence çeken varmı işkence çekenlerin acılarını sömürdüler bedel ödeyenlerin ödediklerini sömürdüler. Bu nedenle hepimize çok görev düşüyor milletimize demokrasiyi anlatıcağız ve bu halka CHP'yi getireceğiz. Poyrazköy iddianamesi 8 ayda tamamlanmış Balyoz iddiası soruşturmas 5-6 sürmüş şimdi nereye geliyoruz deniz fenerine tam 1,5 yıldır ne olduğu belli değil ne yapıldığı belli değil çünkü hükümetin orada koruduğu kişiler var yolsuzluğu kanıtlanmış adamlar RTÜK'ün başında hani sende ahlaki kurallar gelişmişti hani sen demokrasiye hukuka güveniyordun ve benimsiyordun sonra kalıyorsun demokrasiden özgürlükten haklardan bahsediyorsun bunlar tamamen onların ağzından dile getiriliyorsa tamamen yalan söylemlerdir. Biz sosyal demokrat bir partiyiz biz emeğe önem veren bir partiyiz biz üretenlerin partisiyiz biz rekabet eden istihdam oluşturan sanaayicilerin partisiyiz sabahın köründe dükkanı açan siftah yapmasa bile akşama kadar güler yüzle müşteri bekleyen esnafın partisiyiz. Karabük'te bir demir çelik fabrikası 1 lira bedelle özelleştirildi şuanda bir grup orayı ele geçirmiş durumda hakları ihlal edildi diye var olan sendikadan bir grup işci sendikadan ayrılıp diğerine geçiyor siz nasıl bu sendikadan ayrılırsınız nasıl geçersiniz diye yetkililer ben sizin işinize son veriyorum diyor ve 300'e yakın kişinin işine son veriliyor. Bir sendikaya üye olmak ne zaman suç oldu bü ülkede üstelik Ak Parti anayasa değişikliğide yaptı işci isterse bir değil üç sendikaya da üye olabilir. O işçilere sahip çıkacağız hukuk desteği gerekiyorsa hukuk desteği vereceğiz. Biz kimseye karşı değiliz hukuka karşı değiliz karşı olduğumuz eşitsizliğin olması. Örgütlenmek ayıp değil anayasamız diyor herkes örgüt kurabilir sendika kurabilir grup kurabilir.

WİKİLEAKS BELGELERİ

Geçen günlerde belgeler açıklandı.Başbakan'ın ilk tepkisi etekteki taşlar dökülsün görürüz dedi. Taşlar dökülsün ama taşların ağırlığı ne olur bakalım. Bunlar onlar için sıradan başkan ahlaki değerler yerlerde hukuk yerlerde her söylediği bir kesim tarafından alkışlanıyor Başbakan'da bakacak diyecek ki siz ne kadar konuşursanız konuşun ben nasıl olsa oy alıyorum burada ki önemli nokta şu açıklanan belgeler çok önemli sıradan bir devletin belgeleri değil bunlar büyük elçilerin yazdığı kendi ülkelerine yolladıkları kriptolar. Bizde ciddi siyasal bir parti olarak bir komisyon oluşturduk grubumuz çalışacak belgeleri didik didik edecek gerekirse belgeleri özetleyip kamuoyuna dökeceğiz. Önemsiz belgeler olsa sıradan bir haber olmanın ötesine geçemezdi ama bütün ülkelerde Amerika dahil birinci sırada manşet veriyorsa önemli şeyler. İddialar çok ciddi bir ülkenin Başbakan'ı için İsviçre'de 8 bankada hesabı var deniyorsa bunlar ciddi iddialardır. Burada yer alan bazı iddiaları zaten daha önce CHP dile getirmişti. Beni şaşırtan bazı şeyler var televizyonda çıkan bazı tartışmacılar bak Ak Parti ne kadar güçlüymüş gibi konuşuyorlar televizyona çıkıyorsunuz konuşuyorsunuz.
Kaynak: İHA