Kuzey Irak'ta Hedef Uzun Vadeli Yatırım

Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın Erbil'e gerçekleştirdiği iş ve inceleme gezisinin ikinci gününde hedef, "Uzun süreli yatırımlarla bölgede kalıcı olmak" şeklinde belirlendi

Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın Erbil'e gerçekleştirdiği iş ve inceleme gezisinin ikinci gününde hedef, "Uzun süreli yatırımlarla bölgede kalıcı olmak" şeklinde belirlendi. Heyete başkanlık eden EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Dönmez, "Kuzey Irak'ta kalıcı olmayı ve uzun vadeli işler yapmayı düşünüyoruz" dedi.
EBSO heyetinin Erbil'deki temasları çerçevesinde İzmirli sanayiciler ilk olarak Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nı ziyaret etti. Heyete başkanlık eden EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Dönmez, kabullerde yaptığı konuşmalarda, "Türkiye'nin batısından Erbil'e kısa vadeli değil uzun vadeli işlerle gelmeyi düşünüyoruz. Kalıcı olmak istiyoruz. Arkadaşlarımız yatırıma hevesli. İzmir'in kaliteli üretim mantığını ve stratejisini Erbil'e taşımak istiyoruz. Sektöründe deneyimli
firmalarla buraya geldik. Odamız çatısı altında gıdadan tekstile, çimento, demir çelik ve inşaattan makine, otomotiv ve elektroniğe, mühendislikten enerjiye 67 değişik sanayi alanında faaliyet gösteren 5 bine yakın üyemiz, kaliteli üretimleriyle global pazarlarda rakipleriyle başa baş mücadele içinde. Aynı havayı burada da oluşturmak amacındayız. Arkadaşlarımız sizlerle iyi ilişkiler kurup birlikte iş yapmak istiyor" dedi.
Heyette yer alan sanayiciler de, gerek bayileri gerek başka ülkeler üzerinden dolaylı iş bağlantıları bulunduğunu ifade ederken, "Artık ilişkilerimizi kalıcı hale getirmek, doğrudan iş yapmak, birlikte daha büyük projelere ulaşmak istiyoruz" diye konuştu.
İzmirli sanayicilerle verimli bir toplantıya ev sahipliği yapan Müsteşar Dr. Soran Selahaddin Şükür, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Dr. Şükür, Erbil'de faaliyet gösteren şirketlerin büyük çoğunluğunun Türklere ait olduğuna dikkat çekerken, "Ancak, kısa vadeli yatırımlar yerine uzun vadeli ve stratejik yatırımlar için gelmelerini istiyoruz" dedi.
SANAYİ HAMLESİ İÇİN BİZE YOL GÖSTERİN
Irak'taki savaşın alt yapıyı tahrip ettiğini, bu nedenle yeniden yapılanmanın yatırımlar açısından büyük avantaj taşıdığını vurgulayan Dr. Şükür, şöyle konuştu: "Türkiye komşu ülke. Türk firmalarının burada faaliyet göstermesi de bizim için olumlu bir gelişmedir. İzmirli sanayicilerin temsil ettiği şirketlere ihtiyacımız var. Türkiye ile yaptığımız 48 protokolden 6'sı ticaretle ilgili. 2003'ten sonra yabancı yatırımcılara ciddi avantajlar getirildi. Şirket kuruluşu 1 haftada tamamlanıyor. Yerel ortak
olmadan şirketinizi kurabilirsiniz, kazancınızı transfer edebilirsiniz. Biz de para var ama bilgi yok. Yatırım için yol göstermenizi bekliyoruz."
TÜRK MALINA GÜVEN TAM
Bakanlık Genel Müdürü Salah Ahmed de, İzmirli sanayiciler için Erbil'i "Burası size açık kapıdır, büyük bir serbest bölgedir" diye nitelendirdi. Yatırımcıların bölgeyi iyi değerlendirmesini öneren Salah Ahmed, şunları söyledi: "Bugün ayak basmak yarından daha iyidir. Her şeye ihtiyacımız var. İçtiğimiz su bile dışarıdan geliyor. Ama siz yabancı sayılmazsınız. Burada olmanız diğer ülkelerden daha iyi. Erbil'de satılan malların yüzde 90'ı Türk. Kalitesi kendini kanıtlamıştır. İnsanlar Türk malı olduğunu
görünce tereddütsüz alıyor."
Ziyarette hazır bulunan Ticaretten Sorumlu Müsteşar Faris Majid ile Şirketler Genel Müdürü Dilzar İsmail de, şirket kuruluşları ve ihalelere ilişkin bilgi verdi. Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'nın en önemli projelerinden birini Süleymaniye'deki tahıl silosu inşaatı teşkil ediyor. Erbil'de ihaleye katılıp teklif verebilmek için şirketin kendisinin veya şubesinin kurulmuş olması gerekiyor.
ALTYAPIYA ÖZEL ÖNEM
Kuzey Irak'taki en önemli projeleri altyapı ve bina inşaatları oluşturuyor. Bayındırlık ve İskan Bakan Yardımcısı Nehro Ekrem, EBSO heyetini kabulünde bölgesel yönetimin gerek kent içindeki gerek Erbil'i dışarıya bağlayan yol ve köprülerle bina inşaatlarına önem verdiğini bildirdi. Ekrem, valiliklerin de birer devlet gibi olduğunu, ayrı bütçeleri bulunduğunu ve projelere destek verdiklerini söyledi.
EBSO heyetiyle tanışan, şirketleriyle yaptıkları çalışmaları öğrenen Nehro Ekrem, "Burada olmanızdan çok memnunum. Hepinizin işlerine ihtiyacımız var. Ekonomik ilişkilerimiz bu kadar gelişiyorsa bu diğer ilişkileri de güçlü kılar. Sizlere her türlü yardıma hazırız" dedi.
SİZE İHTİYACIMIZ VAR
EBSO heyetinin ilk gün temaslarındaki önemli duraklardan birini de Müteahhitler Birliği oluşturdu. Müteahhitler Birliği Başkan Yardımcısı Mesud Tahir, "Burada sizlere, kaliteli malzemelere ve bunu yapacak firmalara ihtiyacımız var" dedi.
Irak'ta önemli ve yeniden yapılanma süreci yaşayan bir bölge olduklarına dikkat çeken Tahir, Türk işadamlarıyla işbirliği yapmaktan duydukları memnuniyeti de dile getirdi. Toplantıya katılan Erbilli müteahhitler de, "Türk firmalarıyla ilişkilerimiz inşallah daha ileri noktalara ulaşarak devam eder" dileklerini iletti. İzmirli sanayiciler, Erbil'deki iş ve inceleme gezisi kapsamında son gün Erbil Valisi ile Elektrik Bakanı'nı da ziyaret ederek bölgedeki projeler hakkında bilgi alacak.
Türkiye Cumhuriyeti Erbil Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği'nin ev sahipliğinde EBSO heyeti onuruna gerçekleştirilen resepsiyon, İzmirli sanayicilerle Erbil'de faaliyet gösteren Türk müteahhitler ve yerel firmaları bir araya getirirken bir sürprize de vesile oldu. Erbil Ticaret Ataşesi Deniz Kutlu ile EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Dönmez'in ev sahipliği yaptığı organizasyonda, Mısır'dan dönen Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Ticaret ve Sanayi Bakanı Sinan Çelebi, ayağının tozuyla resepsiyona katılırken,
"Türkiye'den vatandaşlarımız ve arkadaşlarımız burada. Ben de sizinle beraber olmak istedim" dedi.
1 YILDA YÜZDE 50 ARTIŞ
YÖK kurucu başkanı İhsan Doğramacı'nın öz yeğeni ve Türk vatandaşı olan Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Ticaret ve Sanayi Bakanı Çelebi, İzmirli sanayicilere daha önce Erbil'e gelmeleri gerektiğini söylerken, "Birkaç yıl önce gelebilseydiniz projelerin içinde olurdunuz. Yine de geç kalmadınız. Ticaret doymak üzere. Yatırımcı olun, kalıcı olarak gelin. Mutlaka gelin, yaptığınız bildiğiniz işlerle gelin. Benim bakan olmamdan bu yana geçen 1 yıl içinde Türkler'in Erbil ekonomisi içindeki payı yüzde 44'ten
yüzde 62'ye çıktı. Buradaki toplam 12 milyar dolarlık yatırımın 6 milyar dolarını hükümet 6 milyar dolarını da yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirildi" diye konuştu.
GELECEĞİN DUBAİ'SİYİZ
Erbil'de ilk planda çimentonun, enerji, elektrik, inşaat malzemeleri fabrikaları, altyapı yatırımları, konut sektöründe de müteahhitlik hizmetlerine ihtiyaç duyulduğunu anlatan Sinan Çelebi, sözlerine şöyle devam etti:
"Kuzey Irak için bir günde, üç günde karar vermeyin. Halkı iyi tanıyın. Kuzey Irak kesinlikle geleceğin Dubai'si olacak. Buradaki doğalgazı mutlaka Avrupa'ya ulaştıracağız. Irak'ın petrol gelirlerinden yüzde 17 pay alıyoruz. Yeni kuyular açıldıkça, yeni kaynaklar bulundukça payımıza düşen gelir daha da artacak. Gümrük duvarları 4-5 yıl sonra sertleşebilir. O zaman buradaki firmalar avantajlı duruma geçecek. Onun için sizler de mutlaka burada üretim yapmayı düşünün. Taahhüt (müteahhitlik) sektöründen ziyade
kaliteli üretim gerçekleştirin."
Süleyman Çelebi, firma kurup faaliyete başlamak açısından Kuzey Irak'ın ülkenin diğer yerleriyle kıyaslananamayacağını da sözlerine ekledi.
(YK-HO-Y)