Kuzey Ege Kızılay Bölge Müdürü Halil Aksüt:

Sarıgöl Kızılay Şubesi tarafından ilçede ilk kez düzenlenen Kızılay Haftası etkinlikleri, Sarıgöl Belediye Düğün Salonunda yapıldı

Sarıgöl Kızılay Şubesi tarafından ilçede ilk kez düzenlenen Kızılay Haftası etkinlikleri, Sarıgöl Belediye Düğün Salonunda yapıldı. Kızılay Haftası etkinliklerine Sarıgöl Kaymakamı Adem Uslu, Jandarma Komutanı J.Kd. Üsteğmen Gencay Taşdemir, Belediye Başkanı Ömer Karcı, Kuzey Ege Kızılay Bölge Müdürü Halil Aksüt, Manisa İl Kızılay Başkanı Cengiz Yurdabekçi, İlçe Emniyet Müdürü Yaşar Şimşek, Milli Eğitim Müdürü A.Şeref Doğramacı, okul müdürleri, resmi daire müdürleri ile çok sayıda vatandaş
katıldı. Düzenlenen törende bir konuşma yapan Sarıgöl Kızılay Şube Başkanı Yusuf Tüfekçi, Kızılay Haftası'nın sadece okullarda değil, bu yıldan itibaren ilçede bir gelenek halinde halkla birlikte kutlanacağını dile getirdi. Manisa Kızılay İl Başkanı Cengiz Yurdabekçi yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Manisa'nın Kızılay Şubeleri arasında önemli bir yeri var. Manisa'da Kızılay'a teslim edilmek üzere 130 daire yapılmakta bu dairelerin her birinin değeri 200- 260 bin TL. Bu önemli bir gelir kaynağıdır."
Geçen gün hayırsever Hakkı Keleşoğlu tarafından 1 milyon 200 bin TL Kızılay'a bağış yapıldığını anlatan Yurdabekçi, şöyle konuştu: "Kızılay olarak gurur duyduk. Kızılay hayırseverlerin yardımlarıyla ayakta durmaktadır. Bu yıl kurumumuza kurban bağışı yapacaklar için kurban bedeli olarak 410 TL belirlendi. Bu yıl Türkiye'den toplanan kurbanların yarısı kardeş ülke Pakistan'a gönderilecektir."
Depremin vakti ve saatinin olmadığını belirten Kızılay Kuzey Ege Bölge Müdürü Halil Aksüt de deprem ve depremden korunması konulu konuşmasında "Deprem iki çeşit ölçülmektedir. Richter ölçeği ve depremin büyüklüğü olarak. Türkiye bir deprem ülkesidir" dedi.
Depremin artık hayatımızın bir parçası olduğunu anlatan Aksüt, sözlerine şöyle devam etti: "Bu nedenle deprem insanı öldürmez, plansız, eksik yapılan binalar insanı öldürür. Depremlerde 4-6 şiddeti orta hasarlı, 7 ve üzeri ağır hasarlı depremler denilmektedir. Bilim adamlarınca İzmir'de şiddeti 6 üzerinde deprem olma olasılığı vardır."
Japonya'da şiddetli depremler olduğunu ancak can ve mal kaybı olmadığını anlatan Aksüt, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz de 5 şiddetinde olsa binalar yıkılır insanlar ölür. Bu nedenle yapılacak binaların yapısal alanlarının sağlam yapılmadığından dolayıdır. Bina yapılırken sağlam ve depreme dayanıklı olmalı. Sonradan binanın görünümü için kolonları, kirişleri kesersek o bina zayıflar bir deprem de yıkılır."
Kızılay Kuzey Ege Bölge Müdürü Halil Aksüt de, aile afet planının önemine dikkat çekerek şunları söyledi: "Olası bir depremde aile bireyleri, hangi işleri yapmaları konusunda aile afet planı yapmalıdır. Bunun eksikliğini Marmara depreminde gördük. Marmara depreminde ölenlerin yüzde 3'ü maalesef aile afet planı eksikliğinden olduğu tespit edilmiştir. Bunlar basit çalışmalardır ama hayat kurtarır. Örneğin deprem sırasında küçük çocukların güvenliği, evdeki ağır devrilecek eşyaların duvara sabitlenilmesi
gibi. Deprem ve diğer afetler için mutlaka güvenli afet planı yapılmalı. Bu plan okullarda, ailede, çevrede mutlaka öğretilmeli."
Öte yandan Kızılay Haftası gecesinde Sarıgöl 4 Eylül İlköğretim Okulu halk oyunları ekibi gösteri sundu. Sarıgöl Kızılay Şubesi tarafından ilçedeki okullar arasında düzenlenen "Kızılay" konulu şiir, kompozisyon ve resim dallarında derece alan öğrencilere çeşitli hediyeler Sarıgöl Kaymakam Adem Uslu, Jandarma Kd. Üsteğmen Gencay Taşdemir, Belediye Başkanı Ömer Karcı tarafından verildi. Sarıgöl Kaymakamı Adem Uslu, Belediye Başkanı Ömer Karcı'ya da Kızılay'ın teşekkür belgeleri Halil Aksüt ve Kızılay
Manisa Başkanı Cengiz Yurdabekçi tarafından verildi. Ayrıca, Kızılay'a yıllardır kan bağışında bulunan 10 kişiye teşekkür belgeleri dağıtıldı.