CHP'de kılıçlar çekildi, işler karıştı!..

CHP'de tüzük krizi aşıldı derken bu kez de Önder Sav ile Kemal Kılıçdaroğlu arasında kılıçlar çekildi. Kılıçdaroğlu, partinin yeni yönetim kademesini belirledi, Genel Sekreter Önder Sav ile Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay Merkez Yürütme Kurulu'na giremedi. Bu gelişmeye Sav cephesinden sert bir açıklama geldi, "CHP Genel Başkanı disiplin suçu...

CHP'de tüzük krizi aşıldı derken bu kez de Önder Sav ile Kemal Kılıçdaroğlu arasında kılıçlar çekildi. Kılıçdaroğlu, partinin yeni yönetim kademesini belirledi, Genel Sekreter Önder Sav ile Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay Merkez Yürütme Kurulu'na giremedi. Bu gelişmeye Sav cephesinden sert bir açıklama geldi, "CHP Genel Başkanı disiplin suçu işlemiştir. Hukuku bilmeyenlere hukuku bildirmek bizim görevimizdir" dedi. Kılıçdaroğlu'nun yaptığı yeni düzenlemeye göre partinin yeni Genel Sekreteri Süheyl Batum oldu.

Gürsel Tekin de örgütlenme ve örgüt yönetimlerinden sorumlu oldu. Ancak bu karara Önder Sav ve Hakkı Süha Okay'ın başını çektiği grup itiraz etti.

27-28 Kasım'da da olağanüstü kurultayın toplanması bekleniyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun basın toplantısıyla açıkladığı Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ilk toplantısını yapıyor.

Genel Başkan Kılıçdaroğlu başkanlığındaki yeni MYK üyeleri, Merkez Yönetim Kurulu Salonunda toplanarak, gelişmeleri değerlendiriyor.

Kılıçdaroğlu'nun listesinde yer almayan Önder Sav ve kendisine destek veren Parti Meclisi üyeleri de Parti Meclisi Salonunda toplantı yapıyor.

Yeni liste Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gitti.

Yeni yönetim listesi şöyle:

GÜRSEL TEKİN: ÖRGÜTLENME VE ÖRGÜT YÖNETİMLERİ
HURŞİT GÜNEŞ: İDARİ VE MALİ İŞLER
MESUT DEĞER: SEÇİM VE HUKUK İŞLERİ
İSA GÖK: TANITIM, BASIN VE PROPAGANDA
ALAATTİN YÜKSEL: YEREL YÖNETİMLER
İZZET ÇETİN: MESLEK KURULUŞLARI, SENDİKALAR VE STK’LAR
OĞUZ OYAN: DIŞ İLİŞKİLER VE YURT DIŞI ÖRGÜTLENMELER
DİDEM ENGİN: KADIN ÖRGÜTLENMESİ VE KADIN KOLLARI
M.ZEKİ GÜNDÜZ: GENÇLİK ÖRGÜTLENMESİ VE GENÇLİK KOLLARI
UMUT ORAN: EKONOMİK VE MALİ POLİTİKA
MEHMET ALİ ÖZPOLAT: HALKLA İLİŞKİLER
SENCER AYATA: AR-GE BYK PLATFORMU
MELDA ONUR: PARTİ İÇİ EĞİTİM
SÜHEYL BATUM: GENEL SEKRETER

FOTOĞRAFLARLA YENİ YÖNETİM İÇİN TIKLAYIN...

27-28 Kasım'da kurultay var

CHP'li Hakkı Suhay Okay da gelişmelerin ardından kameraların karşısına geçti, Parti Meclisi'nde 59 üyenin kabul, 2 çekimser, 2 red oyu ile 27-28 Kasım'da olağanüstü kurultay yapılmasının kararlaştırıldığını söyledi.

Okay, "CHP'nin 22-23 Mayıs'ta seçilen PM ve buradan çıkan MYK üyelerinin görevi kurultaya kadar devam etmektedir. Eğer seçimli bir kurultay olmazsa , bu görev öbür kurultaya kadar devam eder. Şu an meşru MYK, PM'de seçilen listedir" diye konuştu.

Okay, Kılıçdaroğlu'nun 28 Ekim 2010 tarihli yazısında PM'yi toplantıya çağırdığını, Kılıçdaroğlu'nun katılmaması üzerine de PM'nin kendisi başkanlığında
toplandığını söyledi.

Üyelerin bir kısmının tüzük kurultayı yapılması yönünde 57 üyenin imzası ile gündeme ek madde eklettiklerini, 59 üyenin kabul, 2 çekimser, 2 red oyu ile
olağanüstü kurultayın 27-28 Kasımda saat 10.00'da Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda yapılmasının kararlaştırıldığını kaydetti.

Önder Sav'dan sert açıklama: "CHP kimsenin babasının malı değildir"

CHP'li Önder Sav, "CHP kimsenin babasının malı değildir. CHP Genel Başkanı disiplin suçu işlemiştir. Hukuku bilmeyenlere hukuku bildirmek bizim görevimizdir" dedi.

Sav, Parti Meclisi'nin yapıldığı toplantı salonunda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun parti genel merkezinde sekiz kat aşağıya inerek Parti Meclisi'ni yönetmekten imtina ettiğini belirten Sav, "Kendisi Parti Meclisi'ni yönetmezse Parti Meclisi'nin toplanamayacağını sanmıştır. 81 kişilik Parti Meclisi 61 kişiyle toplanmıştır. Gündemine sahip çıkmıştır. Genel Başkan Yardımcısı toplantıyı idare etmiştir" dedi.

Parti Meclisi'nin olağanüstü ve önemli bir konuyla toplandığını ifade eden Sav, şunları kaydetti: "Bir tek maddenin görüşülmesi için toplandı. Parti Meclisi, o maddenin görüşülmesinden imtina edip, bu Parti Meclisi'nin yok saydığı, gündemden çıkardığı bir konuda, 'ben bu yetkileri kullanırım. Merkez Yönetim Kurulu'nu da ilan ederim' mantığı, başka partilerde yürüyebilir ancak CHP'de yürümez. CHP şimdiye kadar yaşamadığı bir Genel Başkan tasallutu ile yürütülüyor. Bu Genel Başkan tasallutunu CHP Parti Meclisi ile görevi devam eden MYK ile örgütleriyle, meclis grubuyla püskürtecektir.

CHP kimsenin babasının malı değildir. 'Ben istediğim kuralı kafama göre uygularım' mantığına teslim olacak bir parti değildir. Bugün Parti Meclisi böyle bir kuralsızlığa direnmiştir. Kuralsızlığı Parti Meclisi'nin kuralları içerisinde tedavi etmiştir. Bundan sonra Genel Başkan'ın bu sorumsuz, hukuk tanımaz, aşiret devletlerinde olacak anlayışının sürüp sürmeyeceğini hep beraber görüyoruz. Ama, hukuku bilmeyenlere hukuku bildirmek de bizim görevimizdir. Genel Başkan bu davranışıyla CHP Tüzüğü'nün disiplin hükümlerini de ihlal etmiş olmaktadır."

Sav, bir gazetecinin "Disiplin Kurulu'na mı sevk edilecek?" sorusuna, "Disiplin Kurulu'na sevk edilecek, demiyorum. Disiplin suçu işlemiştir, diyorum" yanıtını verdi.

"Tüzük Kurultayı CHP'deki krizi çözer mi?" şeklindeki soru üzerine de Sav, "CHP çok krizler atlatmış bir partidir. Bu krizler CHP'ye hafif gelir. Bunu da çok kolay rahatlıkla atlatır. Eğer elimizde bu Parti Meclisi'nin seçimli kurultay yapma imkanı olsa biz gündeme onu da alırdık. Maalesef olağanüstü kurultaylarda, seçim isteme yetkisi sadece Genel Başkan'a ait oluyor" dedi.

Sav, bir gazetecinin, "Eğer Genel Başkan 'Ben seçimli kurultaya gidiyorum' derse ne yaparsınız?" sorusu üzerine de "Çok memnun oluruz. Biz öyle bir karar alamıyoruz, keşke alabilsek ve seçimli bir kurultaya gidebilsek" diye konuştu.

--------------------------------------
TÜZÜK KRİZİNDE SÜREÇ...

Sürpriz destek, sürpriz restleşmeye dönüştü. Uzlaştılar derken, karşılıklı kılıçları çektiler.

"Güçlü genel başkanlık içeren tüzüğü uygulayacağım" diyen Kemal Kılıçdaroğlu ile "Tüzük uygulanmasın" diyen Genel Sekreter Önder Sav karşı karşıya.

Lider "Parti meclisi toplanmayacak" dedi, Genel Sekreter kendine yakın üyelerle o toplantıyı yapmaya kalktı.

Üstelik Sav ve ekibi bu ay kurultay istedi; hem de tüzük kurultayı.

Genel Sekreter Önder Sav, güçlü genel başkanlık sınırlı yetkili genel sekreterlik öngören tüzüğün uygulanmasına karşı çıktı.

Ama lider Kemal Kılıçdaroğlu o tüzüğü uygulamak için parti meclisini toplantıya çağırdı. Çağırdı ama, son dakikaya kadar kapalı kapılar ardında görüşmeler yapıldı.

En son bu açıklamayı yapan genel sekreter dün gece lideriyle görüştü. CHP kulislerine dün gece yansıyan bilgi "uzlaştıklarıydı". Güne bu bilgi ile başlandı.

Gözler de 14.30'da başlayacağı duyurulan parti meclisine çevrildi, ama CHP genel merkezindeki hareketlilik öğle saatlerinde başladı.

O saatlerde Genel Sekreter Önder Sav kendisine yakın parti meclisi üyelerini genel merkeze 14. kattaki özel çalışma ofisine çağırdı ve onlardan tüzük kurultayı için tek tek imza almaya başladı.

İddialara göre, Kemal Kılıçdaroğlu "uzlaşma" çıktı denilen dün geceki görüşmede, Sav'a kimleri genel başkan yardımcılığına seçeceğini söylememişti. Listeyi göstermemişti.

14. katta Sav imza toplarken, lider Kemal Kılıçdaroğlu 12. kattaki makamındaydı ve genel merkezden haber merkezlerine son dakika bilgisi ulaştı: "Parti meclisi toplantısı iptal edilmiştir, genel başkan toplantıya katılmamıştır"

Oysa tam da bu saatlerde Önder Sav ve kendisine yakın olan 59 üye parti meclisi salonuna indi. 80 kişilik parti meclisinde, bu 59 üye topladıkları imzalarla 27 - 28 Kasım'da kurultay yapılmasını istedi.


UZMAN YORUMLARI....

Vatan Gazetesi Ankara Temsilcisi Bilal Çetin:
"Önder Sav ve ekibi kukla genel başkan olsun istediler. Parti işlerine pek karışmasın istediler. Bu tüzük sıkıntısı ortaya çıkınca da bu çatışma su yüzüne çıktı. Aslında bu yaşananlar sürpriz olmadı. Kavganın asıl nedeni asıl anlaşmazlık örgüt işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı kim olacak noktasında. Kılıçdaroğlu bu göreve Gürsel Tekin'in gelmesini isteyince sorun da gün yüzüne çıktı. Nihai hesaplaşma kurultayda görülecek. Kılıçdaroğlu, Sav kadar güçlü görünmeyebilir ama Sav'ın asıl mücadelesi bir yandan da Baykal ve ekibiyle de. Eğer Önder Sav ve ekibi başkanla çatışmayı şiddetlendirirse o zaman başka bir denge oluşabilir. O zaman onlar Baykal ve ekibinin desteğini alır gibi geliyor. "

Milliyet gazetesi yazarı Taha Akyol:
"Genel başkan bir karar vermiştir. Atamaları yapmıştır. Ama sayın Hakkı Süha Okay "bunlar yasa dışıdır, yeni seçilen MYK olmaz, eski MYK geçerlidir" diyor. Bu böyle olmaz. Hukuken öbürünü gayri meşru ilan etmek ilk defa oluyor. CHP'de savaş başlamıştır. Önder Sav ve ekibi büyük ihtimalle dava açar.

Başsavcının yaptığı uyarıyı dikkat alırsak, (kurultaya gerek yok) mevcut tüzük bundan sonra CHP'nin iç anayası ise bunu uygulayan Kılıçdaroğlu haklıdır. Yetkilidir. Başsavcının dediği doğru değilse Hakkı Süha Okay'ın dedikleri doğrudur. Sayın Kılıçdaroğlu şimdiye kadar parti içindeki dengelerle oynamak istemedi, uzlaşmak istedi.Ama artık bunun mümkün olmadığını gördü. Partinin hakimiyetini götürmek isteyen bir ekip var parti içinde. Kılıçdaroğlu masaya yumruğunu vurdu, radikal adımı attı diye düşünüyorum."

CNN TÜRK Haber Koordinatörü Yavuz Oğhan:
"Şu anda iki tane başkanlık divanı var. Hukuki açıdan bunu kim çözecek, bu mahkemeye gider. PM bugün toplandı, kurultay kararı aldı. Genel başkan bu işin içinde yok. Bu da mahkemelik gözüküyor."