Bursa, enerji verimliliğini konuştu

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER) kamu kesiminde enerji verimliliğini konuştu. Bursa Valiliği öncülüğünde

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER) kamu kesiminde enerji verimliliğini konuştu. Bursa Valiliği öncülüğünde Atatürk Kongre Kültür Merkezi (AKKM)'nde gerçekleştirilen toplantıda, belediyede, eğitimde, sağlıkta ve diğer kamu alanlarında enerji verimliliğinin sağlanmasına yönelik stratejileri belirlendi. Toplantıya, Vali Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Refik Yılmaz, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü, ENVERDER Genel Başkanı Erkan Gürkan ile kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Refik Yılmaz, Bursalılara daha konforlu bir hayat sunabilmek için yoğun çaba harcarken, enerji verimliliğini ön planda tutacak projelere ağırlık verdiklerini belirtti. Belediyecilik hizmetlerini en ucuz yöntemle değil en verimli yöntemle sunmaya çalıştıklarını dile getiren Yılmaz şunları söyledi: "Enerjinin en yoğun kullanıldığı alan ulaşım sektörüdür. Fosil yakıtlı araçların şehrin her bir köşesini dolaştığı bir şehirde temiz bir hava sağlamak için ilk olarak 50 adet daha az zararlı gaz salımı yapan otobüsleri hizmete aldık. Bunun temiz çevre için yeterli olmadığını biliyoruz. Bu sebepledir ki Bursa'da raylı taşımacılığı yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu alanda yaptığımız çalışmalarımız 2010 yılı sonunda meyvelerini veriyor ve Bursa'ya temiz bir çevre kazandırmak adına temiz ulaşım projemiz önümüzdeki yıl devreye giriyor."

"ENERJİ VERİMLİLİĞİ EN ÖNEMLİ GÜNDEM OLMALI"

Vali Şahabettin Harput ise enerji verimliliğinin işsizlik ve ekonomi gibi ülkenin en önemli gündem maddelerinden biri olması gerektiğini söyledi. Sınırsız bir enerji kaynağının bulunmadığını, insanoğlunun bu kaynakları bilinçsizce hızla tükettiğini dile getiren Vali Harput, "Geçmişteki büyük savaşların önemli bir kısmı enerji kaynaklarına ulaşmak için yaşandı. Gelecekte de enerji kaynakların insanların katledileceği savaşlara neden olabilir. Bu nedenle sadece kamu değil, herkes sorumluluk sahibidir. Toplumsal bilgi ve bilinçlenmeyi sağlayarak enerjinin verimli bir şekilde tüketilmesini sağlamalıyız. Bugünden itibaren tüm kurum amirleri öncelikle bir birey olarak, sonra da bir kurumun sorumlusu olarak yetki alanında enerjinin verimli kullanılıp, kullanılmadığını sorgulamalıdır." dedi.

ENVERDER Genel Başkanı Erkan Gürkan, enerjide verimliliğin sağlanmasının tek başına kamunun işi olmadığını, toplumsal olarak bu konuda yeni bir yaşam tarzının yakalanması gerektiğini vurguladı.

ENVERDER Bursa Şube Başkanı Mustafa Uysal ise yüzde 10'luk enerji tasarrufunun 15 milyar dolarlık bir girdi sağlayacağını belirterek, konunun önemine dikkat çekti. Toplantıda, Elektrik İşleri Etüt İdaresi, ENVERDER ve BACADERr tarafından sunumlar yapılarak kamu kesiminde enerji verimliliğinin nasıl sağlanacağı konusunda bilgiler verildi.