Bakan Yılmaz'dan 'İstihdam' Açıklaması

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası ziyaretinde tarım ve sanayiden çok hizmet sektörüne önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Yılmaz'dan 'İstihdam' Açıklaması
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Zonguldak ziyareti kapsamında Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti. Ziyarette AK Parti Milletvekili Fazlı Erdoğan'ın yanı sıra, Zonguldak Valisi Erdal Ata, Bartın Valisi İsa Küçük, ZKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vural Evren ve protokol üyeleri hazır bulundu. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın çalışmalarıyla birlikte özel sektörün hareketleneceğini söyleyen ZTSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Demir, "Ajansımızın çalışmalarıyla birlikte özel sektörümüzü hareketlendireceğiz. Ajansımıza önem veriyoruz. Ama bizim bazı üyelerimiz de kalkınma ajansımız bedava para veriyormuş gibi algılıyor. Tabi onlara da söylüyoruz. Kalkınma ajansının proje desteği verebileceğini ve diğer fizibilite raporları hazırlayabileceğini söylüyoruz. Arkadaşlarımıza bu konuları anlatıyoruz. Bu konuda ajansa da çok iş düşüyor" dedi.
KİT'lerin olduğu bölgelerde girişimciliğin fazla gelişmediğini aktaran Bakan Cevdet Yılmaz, üretim arttıkça istihdamın düştüğünü söyledi. Hizmet sektörünün istihdam deposu olduğunu belirten Bakan Yılmaz, hizmet sektörüne önemli ölçüde ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı. Yılmaz, "KİT'ler zamanında çok önemli fonksiyonlar görmüş. Hep takdir ediyoruz. Fakat KİT'lerin çok yoğun olduğu bölgelerde girişimcilik çok gelişmemiş. Sadece buraya özgü değil, diğer bölgelerde de aynı durumu görüyoruz. Biraz sosyolog gözüyle bakmak lazım gelir. Üniversitemizin bu konuda analizler yapması gerekir, ajansımızla birlikte. Eğitim göstergeleriniz daha iyi. Bir tek böyle alt yapıyı bir tarafa bırakırsak onlar yürüyor ama girişimciliği daha fazla nasıl geliştiririz Bu konu üzerinde çok fazla durmalıyız. TSO, üniversite ve ajansla birlikte girişimcilik sektörünü çok fazla geliştiririz bunu konuşmak lazım. Bu güzellik yani sadece turizm sektöründe bile neler yapılabilir. Tarımda üretkenlik arttıkça, dünya genelinde istihdamda azalma var. Tarım sektöründe istihdam bizde de bir taraflara doğru gidiyor. Üretim arttıkça istihdam azalıyor, bu yüzden tarım sektörüne umut bağlamamak lazım. Sanayi sektöründe ise bizim istihdamımızın yüzde 20'si bile değil. Verimlilik çok arttıkça sanayide istihdam oranları artıyor. Asıl istihdam deposu hizmet sektörüdür. Bir alışveriş merkezinde bile 650 çalışan oluyor. Hizmet sektöründe işte turizm gibi alanlarda istihdam çok önemli ölçüde önümüze geliyor. Bütün dünyada bu böyledir. Bizde de farklı düşünmemek lazım. Tabii ki tarımı ve sanayiyi geliştireceğiz. Ama özellikle bu bölgelerde hizmet sektörüne ağırlık vermede fayda var" dedi.