WikiLeaks bombardımanı yaşanyor!

WikiLeaks günlerdir beklenen belgeleri paylaştı, dünyada deprem yaşandı. Türkiye'nin geçtiği 7 bin metinde öne çıkanlar ise darbe, Davutoğlu, Erdoğan ve AB oldu.

WikiLeaks bombardımanı yaşanyor!
Dünya şokta. İnternet sitesi WikiLeaks ABD yönetiminin engellemelerine rağmen 250 bin gizli belgeyi yayınladı. Hillary Clinton liderliğindeki ABD dış politikasının tüm sırları havada uçuşuyor

ABD'nin Irak ve Afganistan işgalleriyle ilgili yüzbinlerce gizli belgeyi sızdıran internet sitesi WikiLeaks dün gece son bombasını patlattı. Beyaz Saray, ABD Dışişleri, Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlıkları'nın tüm engelleme girişimlerine rağmen 'Bay Sızıntı' lakaplı Julian Assange liderliğindeki WikiLeaks, uğradığı hacker saldırısı nedeniyle ABD, İngiltere, Almanya, İspanya, Fransa'dan 5 basın kuruluşu aracılığıyla sızdırdı. WikiLeaks'in bomba belgeleri Amerikan New York Times, Alman Der Spiegel, İngiliz The Guardian, Fransız Le Monde ve İspanyol El Pais aracılığıyla yayınlandı. Belgeler ABD'nin tüm müttefikleriyle ilişkilerini zora sıkacak niteliklikte.

250 BİN BELGE VAR
'Gizli Devlet' başlıklı belgeleri ilk yayınlayan ilk kuruluş New York Times oldu. ABD Dışişleri Bakanlığı ile diplomatlarının arasındaki yazışmaları içeren 250 bin belgeden 7 bin 918 tanesi Türkiye ile ilgili ifadeler içeriyor. Belgeler, ABD'nin dünyadaki toplam 270 büyükelçilik ve konsolosluklarla 2004 yılından 2010'un Mart ayına kadarki günlük yazışmalarının içeriğini ortaya koyuyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın hukuk danışmanı alışılmışın dışında bir uygulamayla, Assange'a bir mektup göndererek, 'Belgelerin yasadışı bir şekilde yayılmasıyla, sayısız kişinin hayatını tehlikeye atıyorsunuz' uyarısı yapmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı da belgelerde adı geçen ülkelerin Dışişleri Bakanlıklarını arayarak rahatsız edici ifadeler olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Türkiye, İslam devleti yolunda ilerliyor Davutoğlu aşırı tehlikeli, Erdoğan İslamcı

Belgelerde Amerikalı diplomatlar bir ortak olarak Türkiye'nin güvenilirliğine ilişkin şüphelerini dile getirirken ve bu kapsamda Başbakan Erdoğan ve danışmanlarına yönelik olumsuz ifadeler yer alıyor. Erdoğan için 'işkolik, inatçı, despot değil' ifadeleri kullanılıyor. ABD'li diplomatlar son dönemde yaşanan gelişmelerle ilgili olarak, 'Türkiye'nin ekseni doğuya kayıyor. Gelecekte İslam devleti olma yolunda ilerliyor. AB'ye üye olamaz' gibi görüşler yer alıyor.

VİYANA'NIN ÖCÜNÜ İSTİYOR
ABD Dışişleri'nin gizli belgeleri, Amerikan Hükümeti'nin Türk Hükümeti ile ilgili endişelerini de gün ışığına çıkardı. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden gönderilen çok gizli belgelerde, ABD'lilerin Davutoğlu'nun yeni Osmanlıcı fikirlerinden son derece rahatsız olduğu belirtilerek, 'Davutoğlu Erdoğan üzerinde İslamcı etkisini kullanabilir' ifadesi kullanıldı. ABD'li diplomatlar, Davutoğlu için 'aşırı derecede tehlikeli' ifadesini kullandı. Belgede, AKP'ye danışmanlık yapan bir başka yetkilininin 'Türkiye'nin Endülüs'ü geri almak istediği ve 1683 Viyana kuşatmasının öcünü almak istediği' şeklindeki ifadelerine yer verildi. ABD'li diplomatlar, AKP içindeki pek çok kişinin Müslüman örgütlenmelerden geldiğini ve Erdoğan'ın İslamcı bankacıları önemli pozisyonlara getirdiğini yazdı. Erdoğan'ın İslamcılarla yakın olan gazetelerden bilgi aldığı ifadesine de yer verilen metinde, Başbakan Erdoğan'ın kendisini “Anadolu'nun savunucusu' olarak sunan danışmanlarla çevrili olduğu vurgulandı.

Aliyev sırtımızdan hançerliyor
- 25 Şubat 2010 tarihli belgede, Azerbaycan Devlet Başkan İlham Aliyev'in ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Burns ile görüşmesinin detayları mevcut:
- Aliyev, Türkiye'nin enerji merkezi olmaması için Rusya ile gaz anlaşması yaptıklarını söylüyor.
- Aliyev, anlaşmanın 'Türk dostlarımıza' doğalgaz dağıtım merkezi yaratmasına izin verilmeyeceğini göstermek için yaptık diyor. Aliyev, Erdoğan hükümetinden 'haz etmediğini' söylüyor.
- Aliyev Türkiye'nin 'yapıcı bir tutum' sergilemesi durumunda gaz geçiş anlaşmasının yapılabileceğini belirtiyor. Bu anlaşma haziran ayında imzalandı.
- 'Aliyev, Enerji Bakanı Yıldız'ın Azerbaycan devlet petrol şirketinin başkanına 'Neden Rusya ile ilişkilerinizi bozuyorsunuz ki? Nabucco'ya gerçekten ihtiyacınız var mı?' dediğini söylüyor.
- 'Aliyev, Burns'e 24 Nisan'ın Dağlık Karabağ sürecinin yanı sıra Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecinin üzerinde 'Demokles'in Kılıcı' gibi sallandığını söyledi' denildi.

Diplomatlar casus gibi çalışmış
- The Guardian gazetesi, yayınlanan belgelerin, ABD tarafından büyükelçiliklerinin nasıl bir uluslararası ajan ağının parçası olduğunu ortaya koydu. ABD'li diplomatlar, sadece görüştükleri kişiler hakkında bilgi toplamak değil, ama aynı zamanda uçuş bilgileri, kredi kartları ve hatta DNA'ları hakkında bilgi toplamakla görevlendirildiklerinin anlaşıldığını yazdı. Hillary Clinton veya Condolezza Rice tarafından yayınlanan 'İnsan Bilgileri Direktifleri'ne göre, yetkililer, silah markaları, askeri teçhizat, siyasi liderlerin araç bilgileri, iris (göz) taramaları, parmak izleri ve DNA bilgileri hakkında bilgi toplama yetkisi veriyor. Söz konusu belgeler arasında, BM'nin de hedef olduğu görülüyor. BM yetkilileri ve onların yardımcılarının resmi iletişim için kullandıkları özel VIP iletişim ağları, güvenlik önlemleri ve şifreleri de elde edilmeye çalışılıyor. ABD'li görevliler açıkça BM yönetimi hakkında ajanlık yapmaları konusunda yönlendiriliyor.

En çok yazışma Ankara ile
WikiLeaks'in elindeki belgelerin 7.918'i Ankara'dan gönderilmiş. Bunların 3.298'i için çok gizli (confidential), 577 gizli (secret), 4.043 sınıflandırılmamış (unclassified) olarak tanımlanıyor. Mevcut en eski belge ise, 2002 tarihli. Ankara, Bağdat ve Tokyo en fazla diplomatik yazışmanın yapıldığı kentler.