WikiLeaks belgelerinde neler var?

WikiLeaks belgeleri, ABD'nin karşı çıkmasına rağmen Wikileaks belgeleri yayımlandı.WikiLeaks nedir? WikiLeaks kimdir? WikiLeaks Deccal mıdır?

WikiLeaks belgeleri, ABD'nin karşı çıkmasına rağmen Wikileaks belgeleri yayımlandı.WikiLeaks nedir? WikiLeaks kimdir? WikiLeaks Deccal mıdır? WikiLeaks adlı internet sitesi Washington yönetiminin tüm çabalarına rağmen gizli belgeleri yayınladı.WikiLeaks'in sızdırdığı 251 bin 287 belgenin 7 bin 918'si Türkiye hakkında. İran, Azerbaycan ve AB, Türkiye ile ilgili belgelerde ön planda.

Birçok ülkenin istihbarat kayıtlarını ve yakın tarihteki savaşların gizli belgelerini yayınlanayan WikiLeaks, bu kez de ABD Dışişleri Bakanlığı'nın belgelerini ortaya çıkardı! Bu kez içerikte Türkiye de var!29/11/2010 00:00Ülkelerin istihabarat kayıtlarını yayınlayarak dikkatleri üzerine çeken WikiLeaks sitesi, Irak ve Afganistan savaşları hakkında da birçok gizli belgeyi ortaya çıkarmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Dışişleri Bakanlığına ait özel belgeleri de ele geçiren site, ABD'nin uyarılarına rağmen bu dökümanları yayınladı! Yeni WikiLeaks Belgelerinde Türkiye Hakkında Çarpıcı Yorumlar Var! İşin ilginç yanı, yeni yayınlanan dökümanlarda "Türkiye" adının sıklıkla geçmesi. ABD'nin Dışişleri Bakanlığı'na ait olan bu gizli belgelerde, "Türkiye hiçbir şekilde Avrupa Birliği'ne üye olamayacak" ifadesi kullanılıyor. Türkiye'ye AB desteğinin kamuoyu önünde sürdürülmesinin gerekliliğini öne süren belgelerde, AB ile iletişim canlı tutulduğu sürece gümrük birliği ve enerji kavşağı gibi işbirliklerinin devam edeceği, belgelerde yer alan bir diğer önemli ayrıntı olarak göze çarpıyor.

AB'nin Türkiye'yi portföyüne dahil etmek istememesinin ardında, nüfus ve din, problem olarak gösteriliyor. Buna ek olarak AB, Suriye, İran ve Irak gibi ülkelerle sınır komşusu olmak istemiyor...

WikiLeaks'in gizli belgeleri, eş zamanlı olarak dünyaca ünlü birçok gazetede şimdiden yayınlandı. Bunlar arasında Amerikan New York Times, İngiliz Guardian, Fransız Le Mond ve İspanyol El Pai bulunuyor.

Wikileaks Nedir? Gücünü Nereden Alıyor?

İnternet mecrası yine gündeme damgasını vurdu. Wikileaks Washington’ın uyarısına rağmen belgeleri yayınladı. Peki, Wikileaks nedir? Gücü nereden alıyor? Kaynaklarını gizli tutarak ülkelerin en özel bilgilerine ulaşan, dahası bu verileri yayınlayan İsveç merkezli uluslar arası bir organizasyon Wikileaks. Ellerindeki çok ses getirecek bir milyondan daha fazla dokümanı yayınlayarak, tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başarmış olsalar da aslında çok daha önceden de zaman zaman yayınladıkları raporlar ile çok sayıda ödül kazanmış, birçok kesimden insanın takdirini kazanmışlardı

Torrent'e Düştü!

Washington'ın tüm ikazlarına rağmen belgeleri açıklayacaklarını duyuran ve bugün önce Twitter hesabından belgeleri duyuran Wikileaks, tüm dünyada deprem etkisi yarattı.

Kısa sürede tüm belgeler şifreli bir dosya halinde torrente de düştü. Google'da biraz arama yaptıktan sonra Wikileaks hakkında birçok detaylı dokümana ulaşabilmek mümkün.

Wikileaks belgeleri arasında Amerika'nın Afganistan ve Irak Savaş Günlükleri, Türkiye hakkında çarpıcı yorumlar ve veriler, bakanlar hakkında değerlendirmeler ve raporlar yer alıyor.

Wikileaks kabloları arasındaki en fazla ikinci bilgi alışverişinin ise Amerika'nın Ankara büyükelçiliği üzerinden yapılmış olması dikkat çekici.

- Wikileaks Twitter Sayfası: https://twitter.com/#!/wikileaks
- Wikileaks Resmi Adresi: https://wikileaks.org/
- Wikileaks Türkiye Çeviri Ekibi: https://friendfeed.com/wikileakstr