'Padişahı sübyancı gibi göstermiş'

İstanbul 2010 Kültür Başkenti Ajansı'nın desteğiyle TFT Film'in sahibi gazeteci - yazar Avni Özgürel tara...


İstanbul 2010 Kültür Başkenti Ajansı'nın desteğiyle TFT Film'in sahibi gazeteci - yazar Avni Özgürel tarafından çekilen "Mahpeyker: Kösem Sultan" filmi vizyondan çıktıktan haftalar sonra tartışılmaya başlandı. Kültür Başkenti Ajansı Direktörü Yusuf Kaplan, Özgürel'in filmin kendilerine onaylatılan senaryosunun dışına çıkarak ticari bir film çektiğini iddia etti. Bu nedenle 4.5 milyon bütçeli filmin ajansın ödemesi gereken 3 milyon TL'lik bölümünden kalan 600 bin TL'yi ödemeyeceğini belirten Kaplan, şöyle konuştu:
"Böyle rezil filme destek vermem mümkün değil. Başta bana getirilen senaryo ile ortaya çıkan film arasında müthiş bir çelişki var. Bu yüzden filmin kalan parasını ödemeyeceğim. Ben bu ajansta kimsesizin, yetimin parasını nasıl böyle bir filme verebilirim? Ortaya çıkan film son derece sıradan, seyirciyi ayartmaya yönelik ve çok ticari...
Filme daha sonra hiç estetik olmayan sevişme sahneleri eklenmiş. Filmi bana göndermeden önce para istediler. Ben de 'Utanmıyor musunuz görmediğim bir film için para istiyorsunuz?' dedim. Bunun üzerine hemen filmi gönderdiler. 

'Galasını protesto ettim'
Filmi bana göstermeden ticari bir iş yaparak köşeyi dönmek istiyorlardı. Galasını bile protesto edip gitmedim. Filmde en çok tepki gösterdiğim şeylerden biri de Osmanlı padişahının sübyancı olarak gösterilmiş olması... Türkiye aleyhine kullanılabilecek 'Gece Yarısı Ekspresi' filminden bile berbat olmuş. Bir Türk'ün böyle bir film çekmesi utanç verici. Beni dinci, sinemadan anlamaz, hödük biri gibi gösterip sadece sevişme sahnelerine tepki gösteriyormuşum gibi gösteriyorlar ama filmin o sahnelerinin hiçbir estetik değeri yok. Film dökülüyor."



4.5 milyon TL bütçeli film 15 Ekim'de gösterime girmiş ve vizyonda kaldığı 6 haftada toplam 103 bin 6 kişilik gişeyle, 936 bin 341 TL hasılat elde etmişti.

Özgürel: Tek derdi 1. Ahmet'in öpüşmesi
114 dakikalık filmde öpüşme sahnesinin 40 saniye sürdüğünü söyleyen Avni Özgürel ajansa sundukları senaryo ile çektikleri filmin bire bir aynı olduğunu söyledi. Kaplan'a hakaret davası açacağını söyleyen Özgürel şöyle dedi: "Yusuf Kaplan'ın tek derdi, Mahpeyker ile 1. Ahmet'in öpüşmesi... Yusuf Kaplan kurumun kendisinden ibaret olduğunu sanıp 'Parayı ödemeyeceğim' diyor. Filmin sinopsisini, senaryosunu okumuş, onaylamış, sete gelmiş, fragmanını izlemiş. Hadi senaryoda o öpüşme sahnesi dikkatini çekmedi, fragmanda da mı görmemiş? Ayrıca film vizyona girdikten birkaç hafta sonra İstanbul Kadın Buluşması'nda Avrupalı kadınlara bu filmin gösterimini yaptırdı."