Özersay, Downer ile görüştü

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun Özel Temsilcisi Kudret Özersay, BM Genel Sekreteri'nin Özel Danışmanı Aleksander Downer ile bir araya geldi.

İk

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun Özel Temsilcisi Kudret Özersay, BM Genel Sekreteri'nin Özel Danışmanı Aleksander Downer ile bir araya geldi.

İkili, bu akşam saat 18.0'da yaklaşık 2 saat görüştü. Görüşmenin ardından basına açıklama yapan Kudret Özersay, Cenevre'de BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas arasındaki üçlü zirvenin muhtemelen 25-26 Ocak'ta yapılacağını belirtti.

Özersay-Downer görüşmesinde Cenevre'de ocak ayı sonunda BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Eroğlu ve Hristofyas arasında yapılması kararlaştırılan üçlü zirvenin ve Eroğlu ile Hristofyas arasında yürütülen kapsamlı müzakerelerin tarihinin konuşulduğu açıklandı.

Özersay, Cenevre'de Ban, Eroğlu ve Hristofyas arasındaki üçlü zirvenin muhtemelen 25-26 Ocak'ta yapılacağını söyledi.

Ban'ın başka bir programı nedeniyle söz konusu tarihlerde Cenevre'de bulunacağını belirten Özersay, görüşmenin de Genel Sekreterin programına uygun olarak bu tarihlerden birinde yapılacağını; kesin tarihin daveti yapan Ban ki Moon tarafından yakında taraflara bildirileceğini ifade etti.

Özersay, Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Hristofyas'ın kapsamlı müzakereleri sürdürmek amacıyla 6 Aralık saat 10.00'da bir araya geleceklerini de açıkladı. Özersay, görüşmeye, Downer ada dışında olacağı için BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'in nezaret edeceğini belirtti.

Özersay, lider temsilcileri olarak kendisi ve Yorgo Yakovu'nun da bu hafta içinde heyetleriyle birlikte iki kez bir araya geleceklerini; ancak bu görüşmelerin tarihlerinin henüz belli olmadığını da açıkladı.

Bu arada, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer yarın New York'a hareket edecek. Downer'in son gelişmeler hakkında Güvenlik Konseyi'ni bilgilendireceği öğrenildi.