Muradiye'de 3 bin kişilik barış yemeği

Van'ın Muradiye ilçesinde 1 kişinin ölümü ve 2 kişinin de yaralanmasıyla başlayan kan davası,Van Valisi Münir Karaloğlu ve AK Parti Genel Başkan Yardı

Van'ın Muradiye ilçesinde 1 kişinin ölümü ve 2 kişinin de yaralanmasıyla başlayan kan davası,Van Valisi Münir Karaloğlu ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in katılımıyla barışla sonuçlandı.

16 Temmuz 2009 tarihinde Muradiye'nin Kırgamış Yaylası'nda arazi anlaşmazlığı nedeniyle çıkan kavgada Ecevit Hasar hayatını kaybetmiş, Kemal Hasar ile Hediye Avcı da yaralanmıştı. Hasar ailesinin mensup olduğu Mukuri aşireti üyeleri ile Avcı ailesinin mensup olduğu Şeğki aşireti üyeleri, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Van Valisi Münir Karaloğlu, Van İl Emniyet Müdürü Ayhan Falakalı ve Muradiye Kaymakamı Metin Esen'in de katılımıyla bir araya geldi. İki aile fertleri, imamlar tarafından tutulan Kur'an-ı Kerim'in altından geçerek barıştı. Hasar ailesinin evinde yapılan barışın ardından davetliler Avcı ailesinin evlerinde hazırladığı barış yemeğine katıldı.

Burada konuşma yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Avcı ve Hasar aileleri arasında bugüne kadar bir barış sağlanamadığını belirterek, "Yapılan görüşmeler sonucunda Hasar ailesi bu kini aradan kaldırarak olgunluk gösterdi. İnşallah bu son acımız olur. Kanı kanla değil, kanı suyla temizlemişler. Bu örnek davranıştan dolayı hepimiz sizi tebrik ediyoruz. İnşallah bundan sonra kederden değil sevinçte ve düğünde beraber oluruz. Bu barışta büyük emek harcayan Muruki Aşireti Lideri Nafiz Ağaoğlu, Şeğki Aşireti'nin önde gelenlerinden Zabit Demir ve Avcı ailesinden Mustafa Avcı yapıcı bir yaklaşım sergiledi. Bu barışta yapıcı gayret gösteren tüm yetkililere ve aile reislerine teşekkür ediyorum. Bugün sevincinizi paylaşmak üzere sizinle bir arada bulunmaktan mutlu oldum. Bu barışın, birlik ve beraberliğin daim olmasını diliyorum." dedi.

Van Valisi Münir Karaloğlu ise inancımıza göre insan hayatının kutsal olduğunu hatırlatarak, "Bir insanı öldürmek bütün insanları öldürmek demektir. 1,5 yıl önce meydana gelen olayda her iki aile de büyük rahatsızlıklar duydu. Bu olayı bitirmek, iki aile arasında bu husumeti kaldırmak ve kalıcı bir barışın sağlanması için ellerinden gelen gayretleri gösteren tüm barışseverlere teşekkür ediyor, bu barışın iki aile ve tüm insanlık için hayırlı uğutlu olmasını temenni ediyorum." diye konuştu.

Muruki Aşireti Reisi ve eski Muradiye Belediye Başkanı Nafiz Ağaoğlu, iki aile arasında meydana gelen olayda can kaybının yaşandığını hatırlatarak, "Küskün, dargın kalmanın zarardan başka bir faydası yoktur. Bu nedenle Hasar ailesi ile defalarca yaptığımız barış konuşmaları nihayet olumlu sonuç verdi ve barış için bir araya geldik." diye belirtti.

60 koyunun kesildiği ve bir ton pirinç pilavının tüketildiği barış yemeğinde çadıra sığamayan kalabalığın bir kısmı dışarıda yemek yedi. Yemeğe 3 bin kişi katıldı.