Bartın'da Çöplük Sorunu

Bartın çöplüğünde son dönemlerde art arda çıkan yangınlar, etrafa yayılan koku ve duman nedeniyle başlayan sorun büyüyor

Bartın'da Çöplük Sorunu
Bartın çöplüğünde son dönemlerde art arda çıkan yangınlar, etrafa yayılan koku ve duman nedeniyle başlayan sorun büyüyor. Yerel medyada çıkan haberler nedeniyle açıklama yapan Belediyeler Birliği Başkanı Metin Çetin, sorun çöplüğün Bartın Belediyesi sınırlarında olduğunu ifade etti.
Batı Karadeniz Bölgesi'nin incisi olarak gösterilen İnkum Tatil Beldesi'nin yakınında bulunan çöplükte sürekli yangın olması, yangın sebebiyle etrafa duman ve kokunun yayılması sonucu ortaya çıkan soru gittikçe büyüyor. Bartın Belediyeler Birliği Başkanı Metin Çetin, sorunun kendisine de ulaştığını ve Bartın Belediyesine ait olan çöplükte yaşanan sorunun kendilerine aktarılmasını doğru olmadığını ifade etti. Çetin, "Biz hiçbir rahatsızlık duymadık. Burası Bartın Belediyeler Birliğin sorumluluğunda değildir. Bartın Belediyeler Birliği üyesi olan sadece Bartın ili, Amasra ve 2010 yılı başı itibari ile Ulus Belediyesi bu çöplüğe çöplerini dökmeye başladı. Daha önceden de burada bu tür sorunlar oluyordu Fakat bunlardan birlik sorumlu tutulmuyordu. Sorun Bartın'ın sorunu hepimizin sorunu. Bartın'daki bir sıkıntı neticede hepimizi etkiler. Biz olaya farklı bakmıyoruz bir bütün olarak bakıyoruz. Dolayısı ile biz Bartın'ın çöp sorunun çözülmesi ile ilgili çalışmalara hızla devam ediyoruz. Uzun süreden beri gelen Bartın Belediyesinin kendisine ait bir çöplükteki sorunun bize yansıtmasını çok olumlu bulmuyorum. Çünkü diğer ilçelerimiz çöplerini kendi imkanları ile toplayıp imha ediyorlar. Bizde aynı şekilde belli bir alan belirledik. Burada çöplerimizi mümkün mertebe ıslah etmeye çalışıyoruz. Bertaraf edemiyoruz ama çevreyi rahatsız etmeyecek şekilde etrafını da tel örgü ile çevirerek belli zaman içerisinde bunun üzerini hafriyatla kapatarak kendimize göre bir takım çözümler ürettik. Bartın Belediyesi de şimdiye kadar bu tür çözümler üretiyordu. Bundan önceki dönemlerdeki sayın başkanlarımız da oradaki çöplüğü ıslah etmeye orada çıkan yangın gibi konuları bertaraf etmeye kendi imkanları ile gayret ediyorlardı. Bartın Belediyeler Birliği olarak da, Kumluca Belediyesi olarak da elimizden gelen tüm imkanlarımızı seferber ederiz. Bizden böyle bir talepte bulunulmadı, dolayısı ile bizim dışımızda bulunan bir olaya da müdahale etmemiz çok doğru değildi. Katı atık bertaraf tesisi tamamlandıktan sonra, tüm belediyeler olarak hatta il özel idaresi de bize katılması ile tüm köyler de dahil olmak üzere çöplerimizi bu alanda tesisimizde bertaraf etmeye başlarız. Bartın Belediyesi, Amasra Belediyesi ve Ulus Belediyesinin kullanmakta olduğu İnkumu bölgesindeki bu çöplüğü ıslah etme noktasında birlik olarak elimizden geleni yapacağız. Çevre ve Orman Bakanlığı ile de bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor. Ama öncelikli olarak yeni tesisimizin hayata geçirilmesi ve bundan sonra ıslah çalışmalarının yapılması gerekiyor" dedi.
Bartın Belediyeler Birliği Başkanı Metin Çetin, Belediyeler Birliği Başkanı olmasının bazı kesimler tarafından kaldırılamadığını da belirtti. Yerel medyada yer alan bazı haberlerin maksatlı olduğunu ileri süren Başkan Çetin, şöyle devam etti:
"Bartın Belediyeler Birliğinin bir tüzüğü vardır. Bu tüzükte de açıkça her şey belirtilmiştir. Belediye Başkanlarının arasında yapılan bu seçimde, belediye Başkanlarının yanı sıra üye belediyelerin birer meclis üyeleri oy kullanıyor. Bu işlerde illa il belediye başkanı, 'birlik başkanı olur' diye bir hüküm yok. Kaldı ki, Türkiye genelinde de belde belediye başkanlarının birlik başkanı olduğu görülmüştür. Bunlar bizi güçlendirmez tam tersine yaralar ve üzer. Sorun Bartın'ın sorunuysa bu sorunu hep birlikte el birliği ile çözmemiz gerekir. Biz birlik ve bütünlük içerisindeyiz, tüm arkadaşlarda bu konuda bize yardımcı olmakta. Bartın'ımızın çok güzel bir yapısı var doğa, çevre ve özellikle turizm olarak çok güzel bir yeri var. Bu yönünü daha iyi noktalara taşımamız lazım. Çöplerimizle bu güzellikleri kirletmemiz lazım. Görüş ve bakışları olumsuz yönde etkilememiz lazım. Bu sorunun çözülmesi noktasında herke üzerine düşeni yapmalı. Ona buna sataşmadan kimseyi karalamadan el birliği ile çözmeli. Kimse merak etmesin biz konuda oldukça başarılıyız. "
(MAO-SD-Y)