7 dolara oy

Mısır halkı, gergin bir seçim kampanyasının ardından bugün genel seçimler için sandık başına gidiyor. Yak...


Mısır halkı, gergin bir seçim kampanyasının ardından bugün genel seçimler için sandık başına gidiyor. Yaklaşık 30 yıldır ülkeyi yöneten Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in Ulusal Demokratik Parti'sinin (UDP) en büyük rakibi olan Müslüman Kardeşler, seçim öncesi yoğun baskı ve tutuklamalara maruz kaldı. Hükümet, 12 televizyon kanalı ile muhaliflerin facebook sayfalarını kapattı. UDP'nin, devlet memurlarına kendilerine oy verme zorunluluğu getirdiği ve halkın oylarını para karşılığı satın aldığı öne sürülüyor.
Yasaklanan İslamcı "Müslüman Kardeşler" örgütü, seçime bağımsız adaylarla giriyor. Örgüte bağlı adaylar ve destekçilerinden oluşan 1200 kişi son haftalarda gözaltına alındı. 

Yabancı gözlemciye izin yok
Önceki akşam da, 600 binden fazla üyesi olan iki facebook grubu kapatıldı. Polis tarafından öldürüldüğü iddia edilen internet eylemcisi Halid Said adına kurulan facebook sayfası ile Mübarek'e rakip olmak isteyen Muhammed El Baradey'in sayfası kapandı.
Kullanıcılar, hükümetin seçim öncesinde muhalif sesleri susturmak istediğini belirtiyor. Muhalifler son günlerde facebook ve twitter üzerinden organize olarak gösteriler düzenliyordu. Ayrıca, seçim öncesinde 12 televizyon kanalı kapatılırken, hükümet aleyhtarı yorumlar yapan isimlerin de programlarına son verildi.
Gözlemciler, seçim kampanyası sırasında uygulanan baskılar nedeniyle İslamcıların, 2005 yılındaki seçim başarılarının çok gerisinde kalacaklarını tahmin ediyor. Önceki seçimde Müslüman Kardeşler'in adayları, 454 sandalyeden 88'ini kazanmıştı. Uluslararası Af Örgütü de, Mısır'da genel olarak muhalefete uygulanan baskıları ve tutuklamaları kınadı. Yabancı gözlemcilerin seçimi izlemesine izin verilmemesi de eleştiriliyor. 

Memurlara otobüs seferi
Öte yandan, hükümetin, devlet memurlarını otobüslerle seçim merkezlerine götürerek, UDP'ye oy verdireceği öne sürülüyor. İktidar partisinin adaylarının fakir seçmene et gibi hediyeler dağıttığı ve her oy başına 7-30 dolar arası ücret ödemeyi teklif ettiği de iddia ediliyor. 

 



10 vekili Mübarek atayacak
Mısır'da şu anki parlamentoda 454 sandalye bulunuyor. Ancak bugünkü seçimlerde ilk kez kadınlara 64 kota ayrıldı ve sandalye sayısı 518'e çıkmış oldu. 508 milletvekili halk tarafından seçilecek, 10'u ise Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek tarafından atanacak. 2005'teki seçimde 88 sandalye kazanan Müslüman Kardeşler bu kez 130 bağımsız adayla seçime giriyor. İktidar partisininse 800 adayı bulunuyor.