Bireysel Silahsızlanma Ve Şiddet Haberleri Semineri Muğla'da Devam Ediyor

Umut Vakfı'nın "Türkiye'de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri" konusunda Yerel Medya Seminerlerinin sekizincisini Muğla'da gerçekleştiriyor

Bireysel Silahsızlanma Ve Şiddet Haberleri Semineri Muğla'da Devam Ediyor
Umut Vakfı'nın "Türkiye'de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri" konusunda Yerel Medya Seminerlerinin sekizincisini Muğla'da gerçekleştiriyor. Seminere Muğla, Aydın, Burdur ve Denizli illerinden gazeteciler katıldı.
Friedreich Ebert Stiftung Derneği'nin katkı verdiği ve Umut Vakfı tarafından Muğla Tuna Otel'de düzenlenen Seminere Muğla Valisi Fatih Şahin, İl Emniyet Müdürü Kadir Ay Belediye Başkan Vekili Yavuz Kayı ile birlikte çok sayıda kurum müdürü katıldı. İki gün sürecek olan seminerin ilk gününde konuşan Umut Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay, 17 yıl önce bireysel silahsızlanmayı sağlamak için kurdukları vakfın bu güne kadar gerçekleştirdiği 8 seminerde şiddeti azaltmayı hedeflediklerini kaydetti. Vali Fatih Şahin ise eğitimin yaşı olmadığını ifade ederek "Vakfın yürüttüğü bu eğitim etkinlerine katılan medya çalışanlarımızın duyarlılığı nedeniyle kutluyorum. Çağımızın en önemli sorunlarından olan şiddet ve şiddeti özendirme, şiddete yöneltme konularında büyük görevler üstlenen medya mensuplarımızın insanların yaşama hakkı, en önemlisi de insan haklarına karşı saygı duymaları gerekmektedir. İnsanoğlu olarak sihir bizde. Daha çok çalışıp daha fazla üreteceğiz" dedi.
Muğla Tuna Otel'in konferans salonunda gerçekleşen seminerde ilk konuşmayı yapan Umut Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay, Umut Vakfı olarak "Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri" Yerel Medya seminerlerimizin sekizincisini Muğla'da gerçekleştirdiklerini ifade ederek "Umut Vakfı, bireysel silahsızlanma, şiddet, barış kültürü ve hukukun üstünlüğü konularında 17 yıldan bu yana çalışıyor bilgilerini ve araştırmalarını her fırsatta kamuoyu ile paylaşıyor. Bu süreçte, medyanın desteği her zaman bizimleydi. Biz ise, Umut Vakfı olarak, araştırmalarımızı, gördüğümüz sorunları, eleştiri ve değerlendirmelerimizi medyayla ve medya aracılığıyla toplumla paylaştık ve paylaşmaya devam ediyoruz. Yerel medya seminerleri için yola çıkmaya karar verdiğimizde ana konunun insan haklarının en temek hakkı olan "yaşama hakkı" olmasına karar verdik. Yaşam hakkı ihlalleri demokratikleşme çabalarına sekte vurmaktadır. Dördüncü kuvvet olarak tanımlanan medya ise kamu adına denetim yapma, kamuoyu oluşturma gücü açısından demokrasinin doğru işleyişinde çok önemlidir. Bu sebeple medya ile "yaşama hakkını" ele alıp irdelenmekten daha doğal bir sebep bulunamazdı. Yaşama hakkı ihlallerinin en uç noktası şiddet uygulanarak kişinin hayatına son verilmesidir. Şiddetin en uç noktası ise bireysel silahlanmadır" diye konuştu.
Şiddet haritasının Medya arcılığıyla daha kolay görüldüğünü ifade eden Çağatay; "Medya sayesinde Türkiye'nin şiddet haritasını daha kolay görebiliyoruz. Her gün ortalama 8 kişi bireysel silahlanma sebebiyle hayatını kaybediyor, 2 kişi ise yaralanıyor. Küçük Silahlara Karşı Uluslararası Eylem Ağı (IANSA) verileri dünyadaki silahların yüzde 75'inin sivillerin elinde bulunduğunu gösteriyor. Her gün dünyada Bin kişi silahlar yüzünden hayatını kaybediyor ve bu kişilerin önemli bir bölümü barışın hüküm sürdüğü ülkelerden oluyor. Bugün itibariyle ülkemizde yaklaşık 2 buçuk milyonu ruhsatlı olmak üzere, toplamda 8 milyon civarında ateşli silah bulunuyor. Silah sahiplerinin ailelerini de katarsak yaklaşık 40 milyon insan, silaha her an ulaşabilecek durumdadır. Mecliste hali hazırda tartışılmakta olan yeni Silah Kanun Tasarısında Umut Vakfının önerileri doğrultusunda olumlu değişmeler yaşandı. "Bağımsız Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri" Yerel Medya Seminerler dizisinin amacı; ülkemizde en önemli değişimci güç olan medyanın, özellikle de yerel medyanın şiddet ve bireysel silahsızlanma konusundaki olaylara ve olayları yansıtma biçimine objektif ve meslek gereklerine uygun eleştirisel yaklaşımını oluşturmaktadır" şeklinde konuştu.
ŞİDDET HABERLERİ DEĞERLENDİRİLDİ
Oturumun 1.gününde oturum Başkanı; Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ünal Türkeş
Konuşmacılar oturumun birinci gününde konu başlığı olarak 'Eleştirel gazetecilik, medya okuryazarlığı ve şiddet haberleri' masaya yatırıldı. Umut Vakfı Onursal Mütevellisi ve Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı Nail Güreli, Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayhan Akcan, Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Timur Demirbaş, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Dr. Recep Yaşar, 3 saat süren sunumlarında deneyim ve araştırmalarını seminere katılan basın mensupları ile paylaştı.
Oturumun ikinci gününde ise Bodrum Yarımada Gazetesi Sahibi Hüseyin Anıl'ın oturum başkanlığını yaptığı seminerde 'eleştirel gazetecilik arayışı, kuramlardan uygulamalara bir çerçeve kurmak' konuları işlenecek. Oturuma konuşmacı olarak Muğla Ünv. M.Y.O. Radyo Televizyon Teknolojileri Programı Öğr. Üyesi Doç.Dr. Abdülrezak Altun, Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Av. Fikret İlkiz, Güncel Hukuk Dergisi Av. Filiz Kerestecioğlu, Tolga Korkut, Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay ve Gazeteci-Yazar Ertuğrul Mavioğlu katılacak.