Kastamonu'ya sıfır bütçe ile 50 milyon TL'lik yatırım

Kastamonu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan, İl Genel Meclis(İGM) üyelerine havaalanı bilgilendirme toplantısı bulundu. Vali Musta

Kastamonu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan, İl Genel Meclis(İGM) üyelerine havaalanı bilgilendirme toplantısı bulundu. Vali Mustafa Kara ve İl Özel İdaresi katkılarıyla yapılan ve 2011 yılı sonunda bitirilecek olan Kastamonu havaalanı ile ilgili bilgilendirme toplantısında meclis üyeleri projeye tam not verdi.

TUREM Tesisleri'nde İGM üyelerine havaalanıyla ilgili son değerlendirmelerde bulunan Genel Sekreter Zafer Karahasan, havaalanının 2011 yılının sonunda hizmete gireceğini ifade ederek, işin Kastamonu projesiyken devlet projesi olmasından dolayı katkı veren herkese teşekkür etti.

Kastamonu havaalanı sürecinin 1950'li yıllardan gelen bir sürece dayandığını kaydeden Zafer Karahasan, her dönem yola çıkılmasına rağmen, değişik nedenlerden hep gündem dışı bırakıldığını söyledi. Özellikle 2000'li yıllarda havayolu işletmeleri Türkiye'de büyük önem kazandığını kaydeden Karahasan, 81 ilin 44'ünde havaalanının bulunduğunu belirtti. Karahasan, "Şu anda da biz Kastamonulular olarak farkında değiliz, ama 44 havaalanını Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DAHMİ) bizzat işletiyor. Bunun 7 tanesi kar, 4'ü kendi kendini çeviriyor, diğerleri zarar ediyor. Buna rağmen DAHMİ kar eden bir kuruluştur. Şu anda 81 ilin yarısının üzerinde tarifeli uçaklar uçabildiği havaalanları var. Belki Kastamonu'da havaalanın ne işi var, ne gereği var diyenler olabilir, ama bizden nüfus olarak potansiyel olarak çok daha geride olan illerin bugün tarifeli seferli havaalanları var." diye konuştu.

KASTAMONU PROJESİYKEN DEVLET PROJESİ HALİNE GETİRDİK

Bu dönemde havaalanı hedefine ulaşmaya yakın olduklarını kaydeden Karahasan, "Biz inşallah sizinle başlayan bu süreçte, Sayın Vali'mizin ve değişik kurumların katkısıyla hiçbir dönemde olmadığı kadar hedefe yaklaşmış durumdayız. Çünkü biz bu işin yapımını üstlenmişken, benim asıl amacım olan 'devlet projesi' haline getirip bu işi asıl DAHMİ'nin üstlenmesini ve geri dönüşü olmayan bir yola girmesini sağlamaktı. Şükürler olsun ki bu son toplantımızda bu noktaya gelmiş bulunmaktayız. Bunun müjdesini veriyorum. İnşallah bundan sonraki süreçte gerek meclis gerekse il özel idaresi teknik personelimiz, gerek ilgili tüm kurumlar, DAHMİ, TEİAŞ,üzerine düşeni yapacaklar inşallah 2011 yılının sonlarına doğru mevcut havaalanımızın diğer 44 il gibi 45. il olarak tarifeli seferlere açmış olacağız." şeklinde konuştu.

"SIFIR BÜTÇE İLE 50 MİLYON TL'LİK YATIRIMA GİRDİK"

Kastamonu havaalanı için sıfır bir bütçeyle yola çıktıklarını ifade eden Genel Sekreter Karahasan, meclisin 200 bin TL sembolik bir aktarmayla 2011 programına aldığını belirtti. Karahasan, bu sürecin DAHMİ boyutunu gündeme alarak, ortak bir çalışma heyeti kurduklarını söyledi.

DAHMİ ile yapılan son toplantıda ele alınan konuları madde madde anlatan Zafer Karahasan, havalanında 55- 60 milyon TL maliyet çıktığını, maliyetlerin henüz kesinleşmemesine rağmen 50 milyon TL civarında olduğunu belirtti. Havaalanında nereden bakılırsa bakılsın 50 milyon TL yatırım yapılacağını belirten Karahasan, bunun 1 yıl içinde yapılacağını söyledi. Karahasan şöyle devam etti: "DAHMİ, DPT Müsteşarlığı'na 40 milyon TL 2011 yılı yatırım programına alması için resmi olarak teklifte bulundu. Biz de burada üzerimize düşeni Kastamonulular olarak yapacağız. Son toplantımızda 27 unsur tespit ettik. Bunun 15'ini biz 12'sini DAHMİ üstlenecek. 2011 yılında bu paranın tamamının kullanılmak üzeri devlet projesi olarak bu yatırım buraya gelecek. DAHMİ, 18 Ocak 2011 tarihinden sonra hızlı bir şekilde ihale sürecine girecek. Biz de bize düşeni DAHMİ'den önce halletmiş olacağız. Havaalanımız bölge illere de hizmet verecek bir havaalanı olacak."