Dolar fırladı, borsa düştü

İrlanda'daki sıkıntıların başta Portekiz ve İspanya olmak üzere diğer ülkelere de sıçrayacağına yönelik endişe...

İrlanda'daki sıkıntıların başta Portekiz ve İspanya olmak üzere diğer ülkelere de sıçrayacağına yönelik endişelerle tansiyonun yükseldiği piyasalarda, dolar/TL, euro/dolardaki gerilemeye paralel 1.49 seviyesini aşarken, gösterge tahvil faizi dar bantta hareket etti.

Bankacılar müşteri satışlarının dolar/TL'yi tuttuğunu ancak 1.50 seviyesinin görülmesinin de olası olduğunu söylediler.

Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1.4740/1.4760 seviyesinde olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları, bugün spot kapanışta 1.4910/1.4930 seviyesindeydi.

Euro bölgesi ülkelerine yönelik endişeler ve Kore'de yaşanan gerginliğin piyasalara yön verdiğini söyleyen bir bankacı, "Türkiye piyasasında da pozisyon kapamalar var. Bunun karşılığında 1.49-1.50 aralığında müşteri satışı geliyor ancak yabancı çıkışı daha fazla oldu. Buna rağmen dolar/TL de daha fazla yükselişi engelledi. Gelişmekte olan piyasalardan genel olarak çıkış görüyoruz ayrıca Kasım ayı sonundayız, yabancılar artık yılı kapatıyor" dedi.

Tahvil-bono piyasasında ise dün spot kapanışta yüzde 7.61, valörlüde yüzde 7.59 seviyesinde olan 8 Ağustos 2012 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi, bugün spot kapanışta yüzde 7.64, valörlüde ise yüzde 7.65 seviyesindeydi.

Tahvil-bono piyasasında işlem hacminin oldukça zayıf olduğunu söyleyen başka bir bankacı, "İşlemciler pozisyonlarını koruyor, piyasa çok sığ. Ancak euro bölgesine yönelik endişeler faiz tarafında pek rahatsızlık yaratmıyor" dedi.

Euro, İrlanda'nın ardından Portekiz'in de finansal yardıma ihtiyaç duyacağı söylentileriyle endişelerin artması sonucu son iki ayın yeni en düşük seviyesini gördü. Euro, dolar karşısında yüzde 1'den fazla değer kaybederek 1.3200 seviyesine kadar geriledi.

İrlanda'nın borç sorunlarının tetiklemesiyle Portekiz ve İspanya'nın borçlanma maliyetleri rekor seviyelere yükseldi.

Öte yandan Avrupalı yetkililer Portekiz'in bir kurtarma planı için baskı gördüğüne yönelik haberleri yalanlarken, İspanya da euro bölgesi borç krizinin yayılacağı korkularına rağmen mali durumunu yönetmek için yardıma ihtiyaç duyduğu iddialarını reddetti.

Financial Times Deutschland'da yer alan bir habere göre Euro bölgesi ülkelerinin büyük bir kısmı ve Avrupa Merkez Bankası, Portekiz'i, Avrupa Kurtarma Fonu'ndan mali destek için başvurması konusunda baskı yapıyor.

BORSA GÜNLÜK BAZDA YÜZDE 1,49 DEĞER YİTİRDİ

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 1,49 oranında değer yitirdi.

İMKB 100 Endeksi, ikinci seansta 266,34 puan artarak 66.147,74 puandan kapandı. Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 0,40 oranında değer kazandı.

İlk seanstaki 1.267,46 puanlık düşüş dikkate alındığında, borsa endeksi günün tamamında 1.001,13 puan düştü.

Hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 1,49 değer yitirdi.