Chp'den Ak Parti'ye 'Hodri Meydan'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP iktidarında Türkiye ekonomisini kendi kaderine terk etmeyeceklerini belirterek, TBMM'de bekleyen Türk Ticaret Kanunu, Perakende Kanunu gibi üreticilerin beklediği yasaları da çıkarma teklifinde bulundu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP iktidarında Türkiye ekonomisini kendi kaderine terk etmeyeceklerini belirterek, TBMM'de bekleyen Türk Ticaret Kanunu, Perakende Kanunu gibi üreticilerin beklediği yasaları da çıkarma teklifinde bulundu. Oran, ''Dedikodu yapmayın, icraat yapın. Hodri meydan gelin bu kanunları seçimden önce çıkaralım'' dedi.
Oran, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi. Hükümetin döviz kurunda yaptığı ''Hokus-pokuslarla'' kişi başına düşen milli gelirin bir anda 2 bin 500 dolar civarında arttığını savunan Oran, ''Kişi başına düşen milli gelir arttı diyorlar ancak bu vatandaşa yansımıyor, vatandaş halen yoksul'' dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Lübnan'da ''Sultan'' diye karşılandığını, bir de ödül aldığını hatırlatan Oran, ''Eğer Telekom'u, Türkiye'nin bu kadar
stratejik kurumunu özelleştirmede Hariri ailesine 6 milyar 550 milyon gibi bir paraya vermeseydi, onun da üstüne kurumlar vergisini indirip yaklaşık aileye açıktan 1 milyar dolar kazandırmasaydı acaba Sayın Başbakan bugün Lübnan'da sultan diye karşılanır mıydı?'' dedi. Dünyada ve Türkiye'de krizin halen devam ettiğini ifade eden Oran, hükümetin ise bu durumu ciddiye almadığını, ithalatı destekleyen politikalar ürettiğini savundu. Üreten kesiminin gözardı edildiğini belirten Oran, şöyle konuştu:
''Reel ekonomi para kazanmıyor. Türkiye'de kazanan tek şey borsa. Türkiye borsası dünyada en çok kazandıran 3 borsadan biri ve yüzde 68.3'ü yabancıların elinde. Vergi bile alınmadan kaynaklar yurt dışına kayıyor. Türkiye sıcak paraya bağımlı hale geldi, hatta müptelası oldu. Bu çok tehlikeli. Maalesef işsizliği, krizi dikkate almayan bir hükümetle karşı karşıyayız. Kriz Türkiye'yi teğet geçmedi, ne yazık ki delip geçti. AK Parti aynı politikayı 2002'den bu yana sürdürüyor. Türkiye'nin yeni bir büyüme
programına, hikayesine ihtiyacı var. Bu hikayede ekonominin yüzde 99'unu elinde bulunduran KOBİ'ler ana omurga olmalı. İhracatçıların, üreticilerin sesi dinlenmeli. Ülke kendi kaynaklarını harekete geçiremiyor.''
CHP iktidarında Türkiye ekonomisini kendi kaderine terk etmeyeceklerini ifade eden Oran, hükümete TBMM'de bekleyen Türk Ticaret Kanunu, Perakende Kanunu gibi üreticilerin beklediği yasaları da çıkarma teklifinde bulundu. ''Dedikodu yapmayın, icraat yapın'' diyen Oran, ''Hodri meydan, gelin bu kanunları seçimden önce çıkaralım'' şeklinde konuştu.
CHP'nin Türkiye ekonomisini yakından tanıyan güçlü kadroları olduğunu belirten Oran, ''CHP iktidarında Türkiye ekonomisini kendi kaderine bırakmayacağız. Kadrolarımıza güveniyoruz, mutlu bir Türkiye yaratmayı amaçlıyoruz'' dedi.
Oran konuşmasının ardından soruları yanıtladı. Oran, Torba Yasa ile ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine, yasanın henüz Meclis gündemine gelmediğini anımsattı. Oran, ''Kürt Raporu''nu hazırlayan komisyonun çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine de komisyonun çalışmalarını sürdürdüğünü ve şu ana kadar 8 ilde çalışma yapıldığını belirterek, raporun seçimden önce hazır hale geleceğini söyledi.
''Kurultay yapılacak mı? Yapılması durumunda ise Parti Meclisi çarşaf mı yoksa blok liste ile mi belirlenecek?'' şeklindeki bir soru üzerine de Oran, bu konuda yetkinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nda olduğunu, kararı kendisinin vereceğini söyledi. Başbakan Erdoğan'ın Lübnan'dan ameliyat geçiren CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nu aramasıyla ilgili bir soru üzerine de Oran, Başbakan Erdoğan'ın genel başkanı aradığını doğruladı. Oran, "Dinlemelerle işimiz olmadığı için ne konuştuklarını bilmiyoruz"
ifadelerini kullandı.