Bakan Gönül'den Allıanoi Yorumu

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Bergama'nın İzmir için çok önemli bir yerleşim birimi olduğunu söyledi.

Gönül, ziyaretleri kapsamında Bergama'da KÖYDES Projesi ile yapımı tamamlanan 17 köyü birbirine bağlayan Bergama Sinder Köyü Köprüsü'nün açılışı öncesinde Allianoi Ören yeri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bakan Gönül, "Tarihi eserleri kaybetmek istemiyoruz ancak bu tür projelerde bizim için çok önemli" dedi.
Ziyaretleri kapsamında Bergama Kaymakamlığı, Bergama Belediye Başkanlığı'na nezaket ziyaretinde bulunan Vecdi Gönül daha sonra AK Parti Bergama İlçe Başkanlığı'na gitti. Bergama'nın İzmir için çok önemli bir yerleşim birimi olduğunu belirten Gönül, Bergama yakınlarındaki Allianoi Ören yeri hakkında açıklamada bulunurken dili sürçtü ve Allianoi'nin ismini 'Alone miydi' diye söyledi. Düzeltmesini yaptıktan sonra konuşmasına devam eden Gönül, Allianoi Ören yerinin üzeri kumla kapatılarak bölgenin
tarımsal sulama ihtiyacının karşılanması için yaptırılan Yortanlı Barajı'nın suları altında kalmaması için açıklamada bulundu.
Yortanlı Barajı için büyük mücadele verdiklerini anlatan Bakan Gönül; şöyle konuştu: "Karşı taraf demek istemiyorum ancak tarihi eserlerin korunması konusunda bazı itirazlar vardı. Bilimsel olarak bu sorunlar aşıldı. Kültür ve Tabiat Vakfı yetkilileri bölgede gerekli incelemeler yapacak. Su dolduğu zaman tarihi eserlere zarar verilip verilmediği konusunda rapor sunacak. Raporlar sonrasında tamamen işleyişe geçecek. Tarihi eserleri kaybetmek istemiyoruz ancak bu tür projeler de çok önemli."
ÇANDARLI LİMANI TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK LİMANI OLACAK
Bakan Gönül, ayrıca Çandarlı Limanı hakkında da değerlendirmede bulunarak şunları söyledi: "Çandarlı Limanı yapıldığında sadece İzmir, Ege Bölgesi ve Türkiye için değil tüm dünya deniz ulaşımı bakımından öne çıkan bölge olacaktır. Türkiye'nin en büyük ve en önemli limanı olacak. Bu bakımdan Bergama tarihi yönü ile bir kez daha ön plana çıkacaktır. Ancak, bu konuda hâla eksikliklerimiz var. Beş yıldızlı bir otelimiz yok mesela."
AK Parti Bergama İlçe Başkanı Hasan Şahin ise İzmir'e yapılması planlanan Katip Çelebi Üniversitesinin ilçeye kurulmasını talep ederek; "Bergama önemli bir yer. Katip Çelebi bile kitabında Bergama'ya yer vermiºtir. Hükümetin bu konuda bize destek olaca??n? düºünüyoruz. Katip Çelebi Üniversitesi'nin ilçemize yap?lmas?na talibiz" dedi.
(AH-HO-Y)