İlk tırpan maaşlara vuruldu

Borç krizinin altından tek başına kalkamadığı için Birliği (AB) ile Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) yardım a...

Borç krizinin altından tek başına kalkamadığı için Birliği (AB) ile Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) yardım almak için müzakerelere başlayan İrlanda, 15 milyar euroluk tasarruf planı açıkladı. Bankaların neden olduğu krizin faturası halka çıktı. Ükede asgari ücretin saati 8.65 eurodan, 7.65 euroya inecek. Böylece Euro Bölgesi'ndeki en yüksek asgari ücret yüzde 12 azaltılacak. Emekli maaşları da yüzde 4 indirilerek 865 milyon euro tasarruf edilecek. İşe yeni başlayan kamu personeli maaşını yüzde 10 kesintiyle alacak.

VERGİLER ARTACAK
Başbakan Brian Cowen, bütçe açığını AB'nin belirlediği seviyeye indirebilmek için uzun süredir üzerinde çalıştığı 4 yıllık tasarruf planının ayrıntılarını dün Maliye Bakanı Brian Lenihan ve Çevre Bakanı John Gormley ile birlikte kamoyuna duyurdu. Plan çerçevesinde, İrlanda 4 yıl içinde 15 milyar euro (20 milyar dolar) tasarruf edecek. Plan, 10 milyar euro harcama kesintileri, 5 milyar euro vergi artırımlarından oluşuyor. Sağlık harcamalarından 1.4 milyar euro kesinti öngören planda, katma değer vergisi standart oranının 4 yıl içinde kademeli olarak yüzde 21'den, yüzde 23'e yükseltilmesi öngörülüyor. Gelir vergisi 1.9 milyar euro artırılacak. İrlanda'nın ''kırmızı çizgisi'' olarak bilinen yüzde 12.5'lik kurumlar vergisi oranı ise değişmeyecek.

SU ÜCRETLİ OLUYOR
Üniversite harçlarının bin 500'den 2 bin euroya yükseltilmesi de planlanıyor. Ayrıca konutlara sağlanan su da ücretli hale getiriliyor. İrlanda'nın, Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) alacağı yardımın 85 milyar euro dolayında olması bekleniyor. İrlanda ekonomisinin orta vadede geleceğini belirleyecek tasarruf planındaki mali önlemlerin, AB-IMF kurtarma paketi için de önem taşıdığı, tedbirlerin AB tarafından da ''onaylanması'' gerektiği belirtiliyor. İrlanda'daki sendikalar ve öğrenci dernekleri ise İrlanda Sendikalar Konfederasyonu'nun öncülüğünde, hükümetin son dönemdeki ekonomi politikalarını protesto etmeye hazırlanıyor.

Dublin'e 85 milyar euroluk yardım
AVRUPA Birliği ve Uluslararası Para Fonu (IMF) İrlanda'ya, bankacılık sermayesinin yeniden yapılandırılması ve kamu maliyesinin fonlanmasında kullanılabilecek 85 milyar euro yardım yapacak. İrlanda Başbakanı Brian Cowen, Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) ülkeye yapacağı yardımın büyüklüğünün netleşmediğini ancak 85 milyar euro dolayında bir miktarın görüşüldüğünü belirtti. İrlanda Maliye Bakanlığı sözcüsü Eoin Dorgan da "Müzakerelerin iki hafta sürmesini bekliyoruz" diye konuştu.

S&P, İrlanda'nın notunu 2 kademe birden indirdi
ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, (S&P) İrlanda'nın mali sıkıntı içindeki bankaları kurtarmak için hesaplanandan daha yüksek oranda borç talep etmesi yüzünden ülkenin kredi notunu iki kademe birden düşürdü. S&P, İrlanda'nın uzun vadeli kredi notunu AA-'dan A seviyesine, kısa vadeli kredi notunu A-1+'dan A-1'e düşürdü. Kurum, olası not indirimi için ülkeyi izlemeye aldı.

İrlanda kemeri sonuna kadar sıkacak
Toplam tasarruf: 15 milyar euro
Harcamalar 10 milyar euro azaltılacak
Vergiler 5 milyar euro artırılacak
Yüzde 12.5 olan kurumlar vergisi değişmeyecek
Saatlik asgari ücret yüzde 12 azaltılarak 7.65 euroya indirilecek
Sosyal yardımlardan 2.8 milyar euro kesilecek
Kamudaki maaş faturası 1.2 milyar euro düşürülecek
Sağlık, eğitim, tarım ve diğer hükümet operasyonlarından 3 milyar euro kısılacak
Gelir vergisi 1.9 milyar euro artırılacak
Emekli maaşları yüzde 4 düşürülecek
KDV artışından 570 milyon euro gelir bekleniyor
Emlak vergileri 530 milyon euro artacak
Konutlara sağlanan su ücretli olacak
Üniversite harçları bin 500'den 2 bin euroya çıkarılacak