Fitch, piyasaları ipten aldı, yatırım yapılabilir notu 12 ay içinde gelir

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin notunu 'BB+' olarak teyit ederken görünümü pozitife revize etti. Türkiye'nin görünümü 3 kuruluşta da pozitif olarak görülürken, açıklama öncesi endişe yaratan piyasa derin bir nefes aldı



Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin notunu 'BB+' olarak teyit ederken görünümü pozitife revize etti. Türkiye'nin görünümü 3 kuruluşta da pozitif olarak görülürken, açıklama öncesi endişe yaratan piyasa derin bir nefes aldı



Türkiye'de 'sıfırcı hoca' olarak bilinen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'ten piyasayı sevindiren haber geldi. Fitch, Türkiye'nin kredi notunu 'BB+' olarak teyit ederken görünümünü ise pozitife revize etti. Böylece Türkiye'nin kredi görünümü her üç kredi derecelendirme kuruluşunda da pozitif olarak belirlenmiş olurken, karar Türkiye'nin yatırım yapılabilir nota bir adım daha yaklaştığı olarak yorumlandı. Fitch, Türkiye'nin kredi notunu en son 3 Aralık 2009'da iki kademe birden artırarak BB+'ya çıkartmıştı.  Moody's ve S&P Türkiye'nin kredi notunu sırasıyla 'Ba2' ve 'BB' olarak yatırım yapılabilir kategorinin iki kademe altında tutuyor. Türkiye'nin dış borç ve borç servis oranlarının kendisine yakın nota sahip ülkelere göre daha yüksek olduğunu belirten Fitch, borcun GSYH'ye oranının aşağı yönlü eğilimiyle birlikte mali politikanın tutarlı uygulanmasının not artışını getirebileceğine dikkat çekti. Uzmanlar, bu açıklamayla birlikte Türkiye'nin ilk 'yatırım yapılabilir' notunu önümüzdeki 12 aylık dönemde alabileceğini belirtiyor.

1.50'ye dayanan dolar/TL yumuşadı, borsa %1.35 arttı
GÜNE İrlanda ve Kore'deki belirsizliklerin de etkisiyle kötü başlayan piyasalar Fitch'in açıklamasıyla rahat bir nefes aldı. Fitch'in açıklamasından önce 1.50 sınırına dayanan dolar/TL paritesi 1.47'lere inerken, yatay seyreden borsada da önemli ölçüde alımlar gerçekleşti. Açıklamanın hemen ardından yükselişe geçen İMKB, günü de yüzde 1.35 primli kapattı.

Enflasyon korkutabilir
l TÜRKİYE'nin 2010'da yüzde 8, 2011 ve 2012'de yüzde 5 büyüme kaydetmesi bekleniyor.
 l TÜRKİYE kredi notu olarak kendisine yakın ülkelerden daha yüksek ve daha dalgalı bir enflasyon geçmişine sahip. TCMB, çekirdek enflasyon düşük olsa da, son 5 yılda 4 kez yıl sonu enflasyon hedefini tutturamamış olacak.
l GÜÇLÜ 'sıcak para' girişlerinin yaşandığı bu zorlu ortamda enflasyon hedeflerin yukarısında ve hatta bazen finansal volatilite yaratacak şekilde olabilir.

İrlanda tasarruf edecek
BORÇ krizini aşmaya çalışan İrlanda hükümeti, krizden çıkmak için hazırladığı 4 yıllık tasarruf planını açıkladı. Plana göre İrlanda, 4 yıl içinde 15 milyar euro tasarruf edecek. Bu rakamın 10 milyar eurosu kesintiler, 5 milyarı da vergi artırımlarından oluşacak. İrlanda, sağlık harcamalarından 1.4 milyar euro kesinti yapacak, KDV oranının yüzde 23'e yükseltecek ve asgari ücreti düşürecek.