Fitch, görünümü 'pozitif'e çevirdi

Geçen yılın sonlarında Türkiye'nin kredi notunu iki basamak birden artırarak BB+'ya çıkaran Fitch, 'durağan' olarak belirlenen görünümü ise dün 'pozitif'e çevirdi.

Fitch, görünümü 'pozitif'e çevirdi
Kuruluşun Yükselen Avrupa Bölümü Başkanı Ed Parker, değişikliğin, Türkiye'deki güçlü ekonomik toparlanmanın, kamu maliyesindeki iyileşmenin ve artan güvenin bir yansıması olduğunu söyledi.

-Türkiye'nin ekonomik performansı, kredi derecelendirme kuruluşların takdirini görmeye devam ediyor. Moody's, Standard & Poor's (S&P) ve JCR'nin ardından beklenen haber Fitch'ten geldi. Londra merkezli derecelendirme kuruluşu, Türkiye'nin BB+ olan kredi notunun görünümünü 'durağan'dan, 'pozitife' çevirdi.

Şirketin Yükselen Avrupa Bölümü Başkanı Ed Parker, değişikliğin, Türkiye'deki güçlü ekonomik toparlanmanın, kamu maliyesindeki iyileşmenin ve artan güvenin bir yansıması olduğunu söyledi. Fitch, Türkiye'nin bu yıl yüzde 8, 2011 ve 2012'de ise yüzde 5 büyüyeceğini tahmin ediyor. Daha önce de Moody's, Türkiye'nin notunun (Ba2) görünümünü durağandan pozitife çevirmişti.

STANDARD&POOR'S DA TÜRKİYE'NİN 'BB+'YA YÜKSELMİŞTİ


Kararı değerlendiren BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, "Fitch'in Türkiye'yi 'yatırım yapılabilir seviye'nin hemen altında değerlendiren tek kredi derecelendirme kuruluşu olması sebebiyle, Türkiye'nin görünümünü yükseltmesinin diğer kuruluşlarınınkine göre daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Moody's ve S&P'nin notu, 'yatırım yapılabilir seviye'nin iki kademe altında bulunuyor. Fitch'in 'pozitif görünüm'ü Türkiye'nin büyüyen cari açığına rağmen ilk 'yatırım yapılabilir' notunu önümüzdeki 12 aylık dönemde alabileceğini gösteriyor. Türkiye'nin mevcut cari açık seviyesini koruması halinde, Haziran 2011'deki genel seçimler sonrasında Fitch'in Türkiye'nin notunu 'yatırım yapılabilir seviye'ye yükseltebileceğini öngörüyoruz." değerlendirmesini yaptı. HSBC Stratejisti Fatih Keresteci ise Fitch'in değişikliğinin, not artırımı öncesindeki son adım olarak nitelendirilebileceğini aktardı. Fitch'in raporuna göre geçen yıl gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 5,9'u olan bütçe açığı, Orta Vadeli Program'a uygun olarak bu yıl yüzde 4'e, gelecek yıl ise yüzde 3,2'ye gerileyecek. Güçlü büyümenin yardımıyla borç dinamikleri uygun hale gelirken, 2009'da GSYH'ye oranı yüzde 45,5 olan kamu borcu, 2010'da yüzde 42 ve 2011'de de yüzde 40'a inecek. Ancak Fitch, olumlu tabloya rağmen cari açık konusunda çeşitli uyarılarda da bulundu. Türkiye'nin dış finansmanının kötüleştiğini, Ekim 2009 itibarıyla son 12 ayda 13 milyar dolar olan cari açığının Eylül 2010 itibarıyla son 12 ayda 37 milyar dolara yükseldiğini vurgulayan kuruluş, bu yıl sonunda rakamın 44 milyar dolarla GSYH'nin yüzde 5,9'u düzeyine çıkmasını bekliyor. 2011'de ise cari açık 53 milyar dolara ulaşacak.

Türkiye'nin enflasyon oranının, benzer kredi notuna sahip ülkelere göre daha yüksek ve dalgalı olduğunu da bildiren Fitch, Merkez Bankası'nın 5 yılda dördüncü kez enflasyon hedefini tutturmasının beklenmediğini ifade etti. Fitch, ekimde yüzde 8,6 olan enflasyon oranının ve fiyat beklentilerinin hedefin üstünde olduğunu, GSYH ve banka kredilerinin hızla büyüdüğünü açıkladı. Aralık 2009'da Türkiye'nin kredi notunu iki derece artırarak 'BB+' seviyesine çıkaran Fitch, Türkiye'nin, borcun GSYH'ye oranındaki düşüş eğilimiyle paralel olarak mali politikaları uygulamasının ve güçlü ekonomik büyümeye paralel enflasyonun gerilemesi ile kapsamlı makroekonomik dengenin sağlanmasının kredi notunu artırabileceğine dikkati çekti.

İMKB TOPLARLANDI, DÖVİZ VE FAİZ GERİLEDİ

Fitch'in Türkiye'nin görünümünü revize etmesiyle faiz ve kur gerilerken, İMKB endeksi artıya geçti. Önceki gün İrlanda'daki kriz sebebiyle yüzde 2,34 kayıp yaşayan İstanbul Borsası', not artırımının moraliyle dün ortalama yüzde 1,35 oranında değer kazandı. Endeks, 67.230,72 puandan kapandı. Açıklama öncesinde işlem bazında yüzde 7,63 olan gösterge tahvilin bileşik faizi tarihi düşük seviyesi olan yüzde 7,54'e geriledi. Bankalararası piyasada karar öncesi 1,4840 TL olan en iyi dolar alış kotasyonu ise 1,4770 liraya kadar indi.

TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTLARI


Kuruluş - Not

Standart&Poor's BB+ (pozitif)

Moody's Ba2 (pozitif)

Fitch BB+ (pozitif)

JCR BB+ (durağan)

Kaynak: Hazine Müsteşarlığı

Notların anlamı: Genellikle AAA veya Aaa gibi üç tane A en güvenilir olanı, Baa3 ya da BBB- olanlar ise alt derece de olsa, 'Güvenle yatırım yapılabilir' anlamına geliyor. Düşük kredibilitede olan spekülatif ülke ve kuruluşlara BB ya da Ba1'den B3 ve B-'ye kadar derece derece not veriliyor.