'117 kalkar, ülke rahatlar'

Kapatılan DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk'ün, Dünya Dil Bayramı'nda TBMM'deki grup toplantısında bir böl...


Kapatılan DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk'ün, Dünya Dil Bayramı'nda TBMM'deki grup toplantısında bir bölümünü Kürtçe yaptığı konuşma nedeniyle yargılanmasına devam edildi.
Ankara 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya katılan Türk, " Türkiye'nin demokratikleşmesi yolunda mücadele ettiğini ve konuşmasının bir bölümünü Kürtçe yaptığını belirten Türk, beraatini talep ederken, ?Türkçe dışındaki dillerin kullanılmasına yasak getiren Siyasi Partiler Yasası'nın 81. ve 117. maddelerinin anayasaya aykırı olduğunu da iddia ederek, her iki maddenin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesini istedi.

İşte o ilginç diyalog
Duruşmada, Yargıç Yıldız ile Türk arasında ilginç diyaloglar da geçti. Bu diyaloglar şöyle:
-  Yıldız: Bunu anlıyorum. Demek istiyorsunuz ki, bu yasa maddesi anayasaya aykırıdır, iptal edilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi gerekir.
-  Türk: Yargıçların Türkiye'nin demokratikleşmesinde büyük katkıları olabileceğini düşünüyorum. Anayasanın 90. maddesinde ve bu maddenin atıfta bulunduğu uluslararası sözleşmelerde benimsenen ilkeler vardır. Bu ilkeler doğrultusunda Kürtçe konuşma yasağının siyasi parti toplantısında bile olsa ifade özgürlüğüne aykırı olduğu açıktır. Bu maddenin Anayasa Mahkemesi'ne götürülüp iptal edilmesi gerektiği düşüncesindeyim. Ceza alsam bile bu davayı AİHM'ye götüreceğim.
-  Yıldız: İhsas-ı rey anlamında söylemiyorum ama Anayasa Mahkemesi var olan bir maddeyi ortadan kaldırmadıkça yok farz edilemiyor. Siz niye müracaat etmiyorsunuz Anayasa Mahkemesi'ne?

Â