Bitmeyen Gelenek: Gazel

Giresun'da fındık bahçelerindeki gazeli toplayarak sığırların altına seren kadınlar, daha sonra bunları organik gübre olarak kullanıyorlar.

Bitmeyen Gelenek: Gazel
Giresun'un Güce ilçesi ve kırsal kesimde yaşayan çiftçi kadınlar yıllardır süregelen tarım geleneklerini yaşatmak için çaba sarf ediyorlar. Giresun'un birçok yöresinde olduğu gibi Güceli köylü kadınlar, önce fındık bahçelerinde dökülen yaprakları yani gazelleri süpürge ya da tırmık denilen araçla bir araya getiriyor. Daha sonra balyalar halinde sırtlarına aldıkları gazelleri ahırlara taşıyan kadınlar, kış mevsimi boyunca bu kuru yaprakları ahırların altına sererek hem hayvanların rahat etmelerini sağlıyor, hem de bu yöntemle elde ettikleri organik gübreleri (kemre) tarımda kullanıyorlar.
Güceli çiftçi Menekçe Kılıç, uzun yıllardan beri bu geleneğin devam ettiğini belirterek, her yıl Kasım ayında bu işi yaptıklarını, topladıkları gazelleri kışın "hayvanlar üşümesin altları kuru kalsın" diye onlara ahır yatağı olarak kullandıklarını ifade etti.
Kılıç, gazellerden en az 50â€"60 balya yaptıklarını, hayvanların kış boyunca üzerine yattıklarını, daha sonrada organik gübreye dönüşen hayvan atıklarını kullandıklarını da sözlerine ekledi.