Aso Kasım Ayı Meclis Toplantısı (1)

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Eylül ayında ihracatın yüzde 5,5 artarak 9 milyar dolar, ithalatın ise yüzde 25 artarak 16 milyar dolara ulaştığını belirterek, "Aynı dönemde dış ticaret açığı 4 milyar dolardan 6,7 milyar dolara ulaştı

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Eylül ayında ihracatın yüzde 5,5 artarak 9 milyar dolar, ithalatın ise yüzde 25 artarak 16 milyar dolara ulaştığını belirterek, "Aynı dönemde dış ticaret açığı 4 milyar dolardan 6,7 milyar dolara ulaştı. Geçen yıl yüzde 68 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yıl yüzde 57'ye geriledi" dedi.
ASO Kasım ayı Meclis Toplantısı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla oda binasında gerçekleştirildi. Toplantıdaki konuşmasına Eylül ayı anket sonuçlarını değerlendirerek başlayan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara sanayisinin toparlanma sürecinin yılın üçüncü çeyreğinde güçlü bir biçimde devam ettiğini belirtti. Özdebir, Haziran ayına göre üretimin yüzde 34,5'ten 45'e, yeni siparişlerin yüzde 34'ten 44'e arttığını, stokların ise yüzde 28'den 22'ye gerilediğini söyledi. Özdebir, dış
satışlarda artış belirtenlerin oranında ise bir değişiklik olmadığını ifade etti. Yılın geri kalan bölümüne bakıldığında Haziran anketine göre artış bekleyenlerin oranının üretimde yüzde 57'den 46'ya, dış satışlarda yüzde 50'den 22'ye, kredi kullanımında yüzde 45'ten 41'e, stoklarda yüzde 25'ten 16'ya gerileme yaşandığını belirten Özdebir, "Oranlardaki bu düşüşü normal karşılamak gerekir. Ne de olsa yıl sonuna yaklaşıyoruz ve beklentilerin önemli bir bölümü de gerçekleşmiş durumda" diye konuştu.
Üyelerin ihracattaki beklentilerinin olumsuza dönmesine dikkat çeken Özdebir, "Üyelerimizin ihracat performanslarında bir bozulma vardır. İhracatın toplam ciro içindeki payı Haziran sonuna göre 2,5 puan, geçen yılın Eylül sonuna göre ise 5 puan düşmüştür. Üyelerimizin çoğu artan maliyetlerin kar marjlarını sıfıra yaklaştırdığını, hatta zararına ihracat yapmak zorunda kaldıklarını ifade etmektedirler. Bu durumun sürdürülemez olduğu açıktır" dedi.
Sanayi üretiminin yüzde 10,4 arttığını, takvim etkilerinden arındırılmış endeksin ise binde 4 azaldığını ifade eden Özdebir, "Bu veriler, sanayi üretim artış hızında bir yavaşlamaya işaret etmektedir. Diğer yandan yatırım malları üretimindeki artış devam etmektedir. Eylül ayında yatırım malları üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19 artmıştır. Sanayideki ciro ve siparişler de artmakla birlikte artış hızları yavaşlamaktadır" şeklinde konuştu.
Özdebir, imalat sanayi alt gruplarında en yüksek ciro ve sipariş artışının bilgisayar, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleştiğini vurgulayarak, reel kesimde iyimserliğin devam ettiğini teyit ettiğini söyledi. Eylül ayında ihracatın yüzde 5,5 artarak 9 milyar dolar, ithalatın ise yüzde 25 artarak 16 milyar dolar olduğunu belirten ASO Başkanı Özdebir, "Aynı dönemde dış ticaret açığı 4 milyar dolardan 6,7 milyar dolara ulaştı. Geçen yıl yüzde 68 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yıl
yüzde 57'ye geriledi. Bu gelişmeler sonucunda 12 aylık dış ticaret açığı Eylül sonunda 60 milyar doları bulmuş, cari işlemler açığı da 37 milyar doları aşmıştır. İhracat ve sanayi üretimindeki gelişmeler TL'deki değerlenmenin sanayimiz üzerindeki baskısının giderek arttığını göstermektedir. Abant'taki toplantıda değerli bir sanayicimiz önceleri cirosunun yüzde 80'ini kendi üretimi oluştururken, şimdi ise yüzde 70'ini Çin'den ithal ettiği ürünlerin oluşturduğunu ifade etmişti. İşte ben buna 'sanayisizleşme'
diyorum. Dünyada herkes parasının değer kazanmasını engellemek için tedbirler alırken, bizim TL'deki değerlenmeyi kayıtsızlıkla izlememiz doğru değildir" dedi.
Nurettin Özdebir, işsizlik oranının ise yüzde 14 olarak gerçekleştiğini hatırlatarak, şunları söyledi:
"Ekonomik toparlanma ile birlikte işsiz sayısında ve işsizlik oranında bir düşüş yaşanmıştır. Ancak, işsizlik oranındaki bu düşüş bizleri yanıltmamalıdır. Mevsim etkilerinden arındırılmış verilere baktığımızda istihdamdaki gelişmelerin pek olumlu olduğunu söyleyemeyiz. İşsizlikle mücadelede yeni tedbirler alınmazsa işsizlik oranındaki düşüşün hız kesmesi, hatta işsizliğin artması mümkündür."
Doing Business 2011 raporuna göre Türkiye'nin iş yapma kolaylığında 2010 yılına göre 5 sıra gerileyerek 65'inci sıraya düştüğünü belirten Özdebir, bu gerilemenin temelinde yapısal reformlardaki gecikmenin yatmakta olduğunu söyledi. Özdebir, kamu borçlarının yeniden yapılandırılması ile ilgili hükümetin tasarısını olumlu bulduğunu ifade ederek, "Ancak, yeniden yapılandırma süresinin 36 aydan daha uzun tutulması yerinde olacaktır. Bu arada vergisini düzenli ödeyenler için de bir ayrıcalığın yapılması
gereklidir. Ayrıca Karşılıklar Kararnamesi'nin süresi Mart ayında dolmaktadır. Bu kararname sayesinde bankalar ödemelerinde sorun yaşayan kredileri yüzdürebilmekteydiler. Karşılıklar Kararnamesi'nin süresi uzatılmazsa bankalar bu kredileri yüzdüremeyecekler ve sorunlu kredilerin sayısında bir patlama yaşanacaktır" şeklinde konuştu.
Özdebir, bankalara olan borçların da yeniden yapılandırılması için çalışmaların zaman geçirilmeden başlanmasının önemine dikkat çekti.
(AUÖ-CC-E)