Hayata Dönüş Operasyonu davasına bugün de devam edilecek

Bayrampaşa Cezaevi'nde 12 tutuklu ve hükümlünün ölümü ve 29 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan Hayata Dönüş Operasyonu'na ilişkin 27 sanığın yargılandı

Bayrampaşa Cezaevi'nde 12 tutuklu ve hükümlünün ölümü ve 29 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan Hayata Dönüş Operasyonu'na ilişkin 27 sanığın yargılandığı davada görülen ilk duruşma akşam geç saatlerde bitti. Duruşma bugüne ertelendi. Adliyenin arka kapısından çıkan tutuksuz sanıklar, basın mensuplarının sorularını yanıtsız bıraktı.

13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde müşteki sıfatıyla dinlenen Münevver Köz Aşçı olay gününü şöyle anlattı: "C0 koğuşunda PKK'lılar, C1 koğuşunda DHKP-C'liler, C2 koğuşunda diğer siyasi davalardan yargılanan sanıklar kalıyordu. Olay günü yattığım koğuşta ölüm orucunda olan kişiler de vardı. 19 Aralık'tan 2-3 gün önce heyetlerle yapılan tüm görüşmeler kesildi. Bu da bizde operasyon olacağı fikrini oluşturdu. Operasyona karşı geceleri nöbet tutan arkadaşlarımız vardı. 19 Aralık'ta nöbetçi arkadaşlarımız koridorlarda askerlerin olduğunu söyledi. Nöbetçi arkadaşlarımız koğuşlara giremeden silah sesleri duymaya başladık. Karşı koğuştan askerler bize ateş etmeye başladılar. Bu sırada 2 video kamera ile operasyonun kaydedildiğini gördüm. Hastaneye gidip kimlik tespitimiz yapılıncaya kadar bu kayıtlar devam etti. Koğuşlardayken içeriye gaz bombaları atıldı. Tahta sopalarla nefes almak için camları kırdık. Bir saat kadar sonra megafonla teslim olun çağrısı yapıldı. Tavanlara askerler yerleştirilmişti. Askerler tarafından yapılan atışlara karşılık bizde slogan atmaya başladık. Yüzlerce bomba havalandırmaya atıldı. Havalandırmadan nefes alamıyorduk. O esnada farklı bir gaz bombası atıldı. Bunu soluduğumuzda bizde istemsiz hareketler başladı. Daha sonra soluk alamamaya başladım, baygınlık geçirdim. Kırık olan camlardan hava gelmeye başlayınca kendime geldim. Bombalar atılmaya başlandı. Bu bombalar sonucu yataklarımız yanmaya başladı. Tavanlarda açılan deliklerden askerler tarafından demir çubuklu hortumlarla gaz veriliyordu. Kendimizi korumak için kalorifer peteklerinin suyunu kullandık. Suyla ıslatılmış havluyla kafamı kapattım. Asit yağmaya başladı. Saçlarım yandı. Diğer arkadaşlarım da aynı şekilde yandı" dedi.

"Koğuştan çıkmaya çalışırken kafamızın üstünden kurşunlar geçiyordu" diyen Aşçı, "Alt katta bulunan yemekhaneye gittik. Geride kalan arkadaşlarımızı kurtarmak için koğuşa doğru gittiğimde, Birsen Kars'ın yüzünün erimiş halde olduğunu gördüm. Onu alarak aşağı kata indirdim. Koridorlarda askerlerin 'hepinizi kebap gibi yakacağız' dediğini duydum. 13- 14 arkadaşımızı kurtardık bunlardan biri de Hacer Arıkan'dı. Bir arkadaşımızı kapının yakınlarında sıkışmış halde buldum. Ölmüştü. Biz mutfakta yaralı arkadaşlarımıza yardım etmeye çalışırken mazgal kırıldı. Yemekhaneye bombalar atılmaya başlandı. Sonra sağlam olan arkadaşlarımızı da alarak, gardiyanların odasına götürdük. Yanan arkadaşlarımızın kıyafetlerini çıkarttığımızda, elbiselerinde yanık olmadığını ama vücutlarında yanık olduğunu gördük. Daha sonra havalandırmaya çıktık. Askerlerin karşısına geçerek el ele tutuşup halay çektik. Üzerimize itfaiye hortumuyla tazyikli su sıktılar. 2 saat bu suya maruz kaldık. Askerler bizi çember içine aldılar. Komutan 'Operasyon bitti. Tek tek teslim olun' dedi. Biz de onlara karşılık verdik. Askerler daha sonra çemberi daralttı ve bizi yere düşürdüler. Bizi sürükleyerek koridora çıkardılar. Bahçeye çıkartıldığımızda bir askeri aracın bizi beklediğini gördüm. Çok sayıda ambulans bekliyordu" ifadelerini kullandı.

Şikayetçi avukatı Selçuk Kozağaçlı, duruşmaya katılan 27 sanık hakkında tutuklama kararı çıkarılmasını ve duruşmaya katılmayan diğer sanıklar hakkında yakalama kararı çıkarılmasını istedi. Sanık avukatları da müvekkillerinin duruşmadan vareste tutulmasını istedi. Mahkeme heyeti tutuklama ve vareste tutulma taleplerini reddederek duruşmayı bugün saat 10.00'a erteledi.

Duruşma çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan sanık avukatlarından Ünal Güllüoğlu, tüm sanıkların aynı doğrultuda ifade verdiğini ve duruşmaya bugün devam edileceğini dile getirdi. Duruşma sonrası müşteki yakınları adliyenin önünde slogan atıp, şikayetçilere destek verirken, yargılanan tutuksuz sanıklar adliyenin arka kapısından çıktı. Sanıklar basın mensuplarının ısrarlı sorularını cevapsız bırakarak, adliyeyi terk etti.