Film mevsimi'nde son perde

Malatya film festivali, Gezici festival ve Alman filmleri haftasıyla sinemada 2010'un 'festival mevsimi'nin sonuna geliniyor

Malatya film festivali, Gezici festival ve Alman filmleri haftasıyla sinemada 2010'un 'festival mevsimi'nin sonuna geliniyor

Malatya’da ‘komik filmler’

‘Kayısı’ kenti Malatya ilk kez bir film festivaline hazırlanıyor. 26 Kasım–2 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek festival valiliğin desteği ile gerçekleştiriliyor. Festival süresince, uzun metraj, kısa metraj ve belgesel olmak üzere, 100’ü aşkın film Malatya’da sinemaseverlerle buluşacak. Festivalin bu yılki onur ödülleri ise Ayşen Gruda ve Erol Günaydın’a verilecek. Festivalin sürprizlerinden birisi ise restore edilen kopyasıyla ‘Tosun Paşa’ filminin gösterimi. Ayrıca Kemal Sunal anısına özel bir bölüm, son dönem Türk sinemasının önemli örnekleri ve Japon sinemasından filmler de festivalde. 

Komedi fimleri yarışması
Malatya Uluslararası Film Festivali, mizah türünde çekilmiş filmlerin bir arada yarışacağı, Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nı hayata geçiriyor. Yarışmada toplam 10 film ‘Kristal Kayısı Ödülü’ için yarışacak. Jüri yönetmen Hüseyin Karabey, American Cinema Foundation Yöneticisi Gary McVey, Yunan oyuncu Katerina Moutsatsou, FIPRESCI Başkanı Jean Roy ve Japon yapımcı Hisami Kuroiwa’dan oluşuyor.
Yarışma filmleri ayrıca SıYAD ve NETPAC ödülleri için de değerlendirilecek. Festivalde bir de kısa film yarışması da düzenleniyor.

‘Alamancı’ filmler İstanbul’da
Türk Sinema Vakfı (TÜRSAV) tarafından gerçekleştirilen ‘ıstanbul/Pecs/Essen-RUHR Sinemasal Buluşma - 2010’ Projesi kapsamında Alman filmleri İstanbul’a konuk oluyor.
26 Kasım- 2 Aralık tarihleri arasında Beyoğlu Sineması’nda ‘gerçekleştirilecek etkinliğin açılışı Thomas Arslan’ın ‘Gölgede’ filmi ile yapılacak. Etkinlik 2010 İstanbul Kültür Başkenti Ajansı tarafından da destekleniyor. Hafta boyunca uzun metraj filmler kategorisinde ‘Gölgede’nin yanısıra, Florian Henckel von Donnersmarck’ın ‘Başkalarının Hayatı’, Sebastian Schipper’in ‘Bir Arkadaşım’, Sinan Akkuş’un ‘Evet’, Wolfgang Becker’in ‘Elveda Lenin’, Ali Samadi Ahadi’nin ‘Salami Aleikum’ ve Jan Martin Scharf ve Arne Nolting’in ‘Gerçekler ve Ödevler’ filmleri gösterilecek.

Gezici Film Festival’inde bu yılın teması ‘Darbe’
Ankara Sinema Derneği tarafından düzenlenen 16. Gezici Festival, 3–19 Aralık tarihleri arasında sırasıyla Ankara (3–9 Aralık), Artvin (10–16 Aralık) ve Ordu’da (16-19 Aralık) konaklayacak. Bu yıl ‘Darbe!’ temasıyla yola çıkan Festival’in ‘Uygunadım Hayatlar!’ bölümünde, yalnızca Türkiye’de değil şili, Brezilya ve Portekiz’de de askeri darbelerin insanların hayatlarını nasıl yok ettiğini anlatan filmler gösterilecek. 

Darbe filmleri
Sırrı Süreyya Önder ve Muharrem Gülmez’in birlikte yönettikleri ‘Beynelmilel’ ve Özlem Sulak imzalı ‘12 Eylül’ bu bölümün Türkiyeli filmleri. Usta yönetmen Costa Gavras’ın başyapıtlarından sayılan ‘Kayıp’ ve Elizabeth Farnsworth ve Patricio Lanfranco’nun birlikte yönettikleri ‘Yargıç ve General’ ise Şili’nin darbe zamanını anlatıyor.
Brezilya’nın ‘darbe günlükleri’ni tutan film ise Cao Hamburger’in yönettiği ‘Annemler Tatilde’. Bu bölümün son filmi ise Salazar diktatörlüğünü yaşamış Portekiz’den geliyor: Susana de Sousa Dias’ın çektiği ‘48.’
Gezici Festival’in yeni keşiflere olanak sağlayan ve Artvin’de yapılacak Altın Boğa Uluslararası Film Yarışması’nda ise bu yıl 9 film yarışıyor. Yarışmada Türkiye’yi Seren Yüce’nin ‘Çoğunluk’ ve Tayfun Pirselimoğlu’nun ‘Saç’ filmleri temsil edecek. Szabolcs Hajdu’nun yönettiği ‘Bibliyotek Pascal’, Veiko Õunpuu’nun ‘Aziz Tony’nin Günahı’, Olivier Masset-Depasse imzalı ‘ıllegal’ bu filmlerden üçü. Cannes’te FIBRESCI ödülü kazanan Ágnes Kocsis’nin Adrienne Pal’ı, Daniel Vega Vidal ve Diego Vega Vidal’ın ‘Ekim’i; Wang Xiaoshuai’nin ‘Chongqing’de Hüzün’ü ve Taylandlı kadın yönetmen Anocha Suwichakornpong’ın ‘Sıradan Bir Hayat’ı da ‘Altın Boğa’ için yarışacak filmler arasında.
Artvin Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenecek yarışmada en iyi filme 10 bin euro değerinde Altın Boğa Ödülü verilecek. 5 bin euro değerindeki ikincilik ödülü ise Gümüş Boğa olacak. Törende ayrıca, Sinema Yazarları Derneği jürisi de SıYAD Ödülü verecek.

Yarışacak filmler
Baba Josef Fares/ısveç
Bekleme Müziği Hernán A. Golfrid/Arjantin
Çakallarla Dans Murat şeker/Türkiye
Görünmez Kadın Agathe Teyssier/ Fransa
ısimsiz Jonathan Parker/ABD
Kutsal Su Tom Reeve/ıngiltere
Optik Yanılmalar Cristián Jiménez/şili
Plato’nun Akademisi Fillipos Tsitos/Yunanistan
Sevgili(m) Arkadaşım Borja Cobeaga/ıspanya
Simon Konianski Micha Wald/Belçika


Bunlar kaçmaz
Tehlikeli Yol Ken Loach
Başka Bir Yerde Sofia Coppola
Aslı Gibidir Abbas Kiarostami
Sihirbaz Sylvain Chomet
Mutluyum, Devam Et Josh Radnor
Aşka Fırsat Ver Yann Samuell
Mezara Kadar Aaron Schneider
Uzun Boylu Esmer Woody Allen
Yuva François Ozon
ıyi Yürek Dagur Kari