Antalya'da 'Engel' Tanımayan Öğretmenler

Antalya'da, görme engelli iki öğretmen adeta 'engel' tanımıyor.

Antalya'nın Kepez ilçesindeki Kütükçü İlköğretim Okulu'nda görev yapan görme engelli öğretmen Ramazan Kurnaz, göz tansiyonu nedeniyle çocukluğundan beri sorunlar yaşadığını ve 19 yaşında görme yeteneğini kaybettiğini söyledi. Üniversite sınavında Türkçe öğretmenliğini tercih eden Kurnaz, bilgisayar destekli geliştirilen program sayesinde üniversiteyi bitirdiğini belirtti. Kurnaz, Antalya'nın Kepez ilçesindeki Kütükçü İlköğretim Okulu'nda ise derslerde kara tahta yerine projeksiyon cihazı kullandığını
söyledi. Yazdığı yazıları bilgisayardan sesli olarak duyan ve notları projeksiyon ile duvara yansıtan Ramazan öğretmen, öğrencilerine bu sayede ders anlatma fırsatı bulduğunu belirtti.
Sınıftaki öğrencileri görmediği halde hepsinin ismini sesinden bilen Ramazan Kurnaz, ilk kez kutlayacak olduğu 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün 'bayram' olduğunu belirterek "Kara tahta yerine projeksiyon cihazı kullanıyorum. Sesli sistemle hangi konunun işlendiği belli oluyor. Öğrencilerim de önceden bilgisayara yüklediğim dersleri burada duvara yansıtmak sureti ile takip ediyorlar. İşe ilk başladığımda zorlanmıştım ama şimdi çok iyiyim. Öğrencilerim ve velilerimden de hiçbir sorun yaşamadım" dedi.
ELİNDE BÜYÜTEÇLE DERSLERE GİDİYOR
Doğuştan yüzde 40 görme engelli olan Niğde Üniversitesi mezunu öğretmen Rukiye Eren ise Antalya Mareşal Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu'nda Sosyal Bilgiler öğretmenliği yapıyor. Yüzde 40 görme engeli olduğu için elindeki büyüteçle derslere giren Eren, kitap okurken ve deftere yazı yazarken elindeki büyüteçten yararlanıyor. Rukiye öğretmen, "Benim için yüzde 40 bir engel değil. Büyüteç sayesinde herhangi bir sorun yaşatmıyor" diye konuştu.
(ÇY-SK-HO-Y)