'Sürat Demiryolu Projesi' Meclis'te

CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel, Doğu Akdeniz'i kapsamayan Hızlı Tren projesinin revize edilmesini istedi.

Güvel, Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (DASİFED) Başkanı Süleyman Onatça'nın duyurduğu ve destek çağrıları yaptığı açıklamanın ardından Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na soru önergesi sundu.
Söz konusu planlamalar yapılırken bölgenin turizm potansiyelinin değerlendirilmesi ve turizm sektörü açısından Akdeniz kıyı şeridinde bölgeler arasındaki eşitsizliğin ortadan kaldırılmasının dikkate alınıp alınmadığının cevaplandırılmasını isteyen Güvel, projenin revize edilmesi gerektiğini kaydetti.
8 Ekim 2010 tarihinde Türkiye ile Çin arasında imzalanan "Demiryolu işbirliği anlaşması" kapsamında yapılması planlanan "Sürat Demiryolu Projesi"nin bir parçası olan ve ülkemizi kuzeyden güneye bağlayacak güzergahın seçimi konusunda özenli davranılmadığı, Adana, Mersin, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinin oluşturduğu Doğu Akdeniz havzasının ekonomik potansiyeli ve gereksinimlerinin dikkate alınmadığı yolunda bölge kamuoyunda haklı ve yaygın bir kanaat oluştuğunu hatırlatan Güvel'in yanıtlanmasını istediği sorular şöyle:
"Sürat Demiryolu Projesi"nin önemli bileşenlerinden biri olan kuzey-güney hattında ülkemizin tarımsal ve sanayi üretiminde önemli rol oynayan ve yüksek gelişme potansiyeline sahip Doğu Akdeniz Bölgesinin yer almamasının nedeni nedir?
İskenderun, Mersin ve Taşucu limanlarının da yer aldığı, enerji koridorunun bitim noktası olan, ekonomik olarak yolcu ve yük taşımacılığı alanında büyük potansiyeli bulunan Çukurova bölgesinin projeye dahil edilmesi ve projenin gözden geçirilmesi düşünülmekte midir?
Söz konusu planlamalar yapılırken Doğu Akdeniz Bölgesinin turizm potansiyelinin değerlendirilmesi ve turizm sektörü açısından Akdeniz kıyı şeridinde bölgeler arasındaki eşitsizliğin ortadan kaldırılması dikkate alınmış mıdır? Projenin bu gerçekler ışığında revize edilmesi planlanmakta mıdır?"