Reklamını ya Rusça yap ya da ceza öde

Rusya Federal Tekel ile Mücadele Hizmeti (FAS) reklamlarında yabancı kelimeler kullanan şirketlerin cezalandırılmasını istiyor. Üç büyük şirketin rekl

Rusya Federal Tekel ile Mücadele Hizmeti (FAS) reklamlarında yabancı kelimeler kullanan şirketlerin cezalandırılmasını istiyor. Üç büyük şirketin reklamlarında Rusça olmayan kelimeler kullandığı gerekçesi ile mahkemeye başvuran FAS bu hafta gündemden inmeyecek. FAS ses getirecek bu duruşmalarla 'Ya reklamını Rusça yap, ya da ceza ödersin' mesajını verecek.

Son zamanlarda reklamlarda yabancı kelimelerin kullanılmasına tepki gösteren FAS, reklamları izlemeye almış durumda. FAS 'reklamlarında yabancı kelimeler kullanıldığı' gerekçesi ile Yapoşa, Bar BQ Cafe ve Bogner şirketlerini reklam kanununu ihlal etmekle suçladı.

Yapoşa şirketi reklamlarında "Happy New Menu" cümlesini yazarak 'Happy' ve 'New' kelimelerini İngilizce yazdı. Bar BQ Cafe ise reklamında "Halloween" yazdığı için Bogner ise cephe reklamında "new collection" şeklindeki yazılar için FAS'ın dikkatini çekti.

Yabancı kelimelerin cephe reklamlarında kullanılmasını yasaklayan kanunun 2006'da yürürlüğe girdiğini The Moscow Times gazetesine açıklayan FAS Moskova Departmanı Yönetici Yardımcısı Aleksandr Tarhov, "Ancak sadece son günlerde bu konuda yoğunluğun görülmesi sorumlu birimlerin bu konuya hakkı ile yoğunlaşmasını gösteriyor" dedi.

Rusya kanunlarına göre reklamların yabancı dille yapılması müşterinin yanlış yönlendirilmesine neden oluyor. Bu nedenle yabancı kelimenin yanında mutlaka Rusça tercümesi olması gerekiyor.

FAS özellikle mağaza vitrinlerinde sıkça rastlanan 'Sale', 'Dscount' ve 'Free Wi-fi', gibi kelimelerin kullanılmasını kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle Rusça eşit anlamlı kelimelere değiştirilmesini istiyor. Reklamcılar ise insanların bu kelimelere alıştığını öne sürerek kullanımdan vaz geçmek istemiyor.

FAS Eylül sonlarında da Mosokova'da kafe zincirine sahip 'Kofe Hauz' şirketinin reklamlarında İngilizce kelimeler kullanması dolayısıyla gündeme gelmişti. 'Wi-Fi free' yazısını değiştirmesini isteyen FAS o zaman Kofe Houz'u ancak uyarmakla yetinmişti.