En Ekonomik İl Genel Meclisi

Rize İl Genel Meclisi'nde yürütülen komisyon çalışmalarında Türkiye ortalamasının üzerinde iş çözüm bulurken, komisyon çalışmaları sırasında Türkiye ortalamasının altında para harcanıyor.

Rize İl Genel Meclisi Müdürlüğü'nden alınan istatistiki verilere göre, Rize İl Genel Meclisi bünyesinde sekiz adet komisyon bulunuyor. Bu komisyonlardan dört tanesi yasal olarak açılması zorunlu olan komisyonlar. Bu dört komisyon; İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu, Eğitim ve Kültür Komisyonu ile Çevre ve Sağlık Komisyonu. Rize İl Genel Meclisi'nde ihtiyaca göre açılan diğer komisyonlar ise Tarım Komisyonu, Köy Alt Komisyonu, Ar-Ge komisyonu ve Emlak Komisyonu.
İl Özel İdaresi Kanunu ve mevzuatına göre, Bayındırlık Komisyonu yetkilendirildiği bir görevi en geç 10 gün içerisinde tamamlaması gerekirken, Rize'de Bayındırlık Komisyonu 20 konuyu 20 günde çözmeyi başardı. Bir çok ilde 20 iş 200 günde çözümlenip komisyonlar tarafından 200 günlük Huzur Hakkı Parası alırken, Rize İl Genel Meclisi Bayındırlık Komisyonu 20 günlük işi 20 günde çözümleyip, bu 20 günün de 4 gününü İl Genel Meclisi Toplantıları içerisinde yürüttüğü için sadece 6 günlük Huzur Hakkı ücreti aldı. Emlak Komisyonu'nda 8, Çevre ve Sağlık Komisyonu'nda 2, AR-GE Komisyonu'nda 1 ve Plan Bütçe Komisyonunda 9 konu çözüme kavuşturuldu.
Edinilen bilgiye göre, Özel İdare Kanunu ve mevzuatına göre, komisyon çalışmaları meclis toplantıları ile birlikte yürütüldüğü zamanlar Huzur Hakkı ödenmediği için Rize'de bir çok komisyon çalışmasının meclis toplantıları içerisinde yapıldığı öğrenildi. Öte yandan İl Genel Meclisi toplantıları sırasında oluşan giderlerin, komisyon üyelerinin Huzur Haklarından elde ettikleri gelirler ile kendi ceplerinden karşılanarak İl Özel İdaresi bütçesine yük olunmuyor.