Çocuklar artık bizden laptop istiyor

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'Eğitimde Fatih Projesi'yle artık her sınıfta internet bağlantılı dizüstü bilgisayar olacak ve öğrenciler evlerinden okulun bilgisayarına bağlanarak ödevlerini güncelleyebilecek. Başbakan Erdoğan bu proje kapsamında düzenlenen konferansta bir konuşma yaptı.

Çocuklar artık bizden laptop istiyor
Başbakan Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar şöyle:

2002 Yıllarının sonlarında Türkiye genelinde 85 öğrenciye 1 bilgisayar düşüyordu. Bu rakam Türkiye genelinin ortalamasıydı. Bu rakamda eşit şekilde dağılmıyordu. Bazı bölge ve illerde öğrenci ve öğretmenler okullarında bilgisayar görebilirken bazı illerimizde ne okulunda ne de semtinde hiç klavyeye dokunmamış öğrenci ve öğretmenler vardı. Bilgisayar adeta seyirlik bir malzeme olarak duruyordu ve çoğu okulda d okunulmasına dahi izin verilmiyordu.

ÇOCUKLAR ARTIK BİZDEN LAPTOP İSTİYOR


Sadece bilgisayar göndermekle kalmayıp okullarımızı hızlı internetlede kavuşturduk.Şuanda 85 öğrenciden 15'e yükselttik 15 öğrenciye bir bilgisayar düşüyor.Çok az sayıda okulda internet varken bugün yüzde 86'sında bunu başarmış durumdayız. Her fırsatta hedefimiz gençlerimizi çok daha iyi noktalara taşımaktır. Çocuklarımız bizden artık oyuncak istemiyor bana laptop verir misin Tayyip Amca diyor. Türkiye’nin geldiği bu seviyesi kimse bilişim teknolojileri ile izah edemez. Dünya gençleri bilgisayar kullanırken bizim çocuklarımız bundan uzak tutuldu. Toprağı sulamazsanız ona gerekli özeni göstermezsiniz tokum gerekli şekilde verim vermez ve fidan olmaz. Fidana gözünüz gibi bakacaksınız.

Ülkemin neresine gitsem hangi iline gitsem gözlerinden umut fışkıran gençlerimizi görüyorum.Kendi hallerine bırakıldıklarında yeterince ilgi gösterilmediğinde maalesef çocukların gözündeki o parıltı sönüyor maalesef umut ışıkları sönüp gidiyor.Sadece bilimde,sanatta iç ve dış politikada kötü gitmesinde işte bu çocukların umutlarının köreltilmesi yatıyor.

BİZ YILLARIMIZI KILIK KIYAFET TARTIŞMALARI İLE KAYBETTİK

Bizde müfredatın tartışma konusu olduğunu görmezsiniz yada çok nadir rastlarsınız.Bizde konuşulmaz varsa yoksa şekil konuşulur şekil tartışılır.Öğrencinin ne giydiği ne okuduğu nereye gittiği hangi okulda okuduğu gündemi işgal eder.Hiç kimse çıkıpta 85 öğrenciye bir bilgisayar düşmesini sorgulamadı 120 kişilik sınıfları sorgulamadı okulsuzluğu öğretmensizliği sorgulamadı.Avrupada öğrenciler bilgisayarlarla akıllı tahtalarla eğitim görürken bizler meslek liseleri üniversite öğrencilerinin kılık kıyafeti konuşuldu biz bunlarla kaybettik yıllarımızı.Biz bu kaybolan yılları geri almak istiyoruz şuanda Türkiye'dede dünyada'da yabancı dil bilmeyen bilgisayar kullanamayan kaç kişi var diye bir sorgulasak bu kişiler iş bulamaz oldu işe giremez oldu biz devlet olarak bunun sorumluluğu altına giremeyiz dedik.

İdareyi maslahata başvurmayız dedik eğitimde Cumhuriyet tarihimizin en büyük reformlarını gerçekleştirdik.Bakınız 8 yılda yüz 59 bin yeni derslik yaptık.Şuanda Türkiye'de derslik sayımız 620 bin bu sayı.Ne şekilde bu işe hız verdiğimizi anlatmak istiyorum.Burslarla kredilerle ücretsiz taşıma hizmetleriyle en önemliside ilk ve orta öğretimde ücretsiz kitaplar şekilde bunları belirttik.

SINIFLAR ARTIK 30 ÖĞRENCİDEN FAZLA DEĞİL


Şimdi yeni bir adım daha atıyoruz oda ortaöğretimdede taşıma sistemin geçiyoruz kızların taşımalı sisteme geçmesini başlattık 2. dönemde de erkekleride taşımalı sisteme alıyoruz ve onlarıda aynı şekilde başlatacağız.En son fırsat eşitliği noktasında bir adım daha attık ilköğretim sınıflarında uygulanan ücretsiz taşıma imkanını ortaöğretimde de kız öğrencilere kadar bunu genişlettik.78 yeni üniversiteyi Türkiye'ye kazandırdık ve üniversite'si olmayan il bırakmadık.Ulaştırma Bakanıma buradan sesleniyorum bu ayrıca bir talimattır.''Bizim süratle derslik noktasında açığımızın kalmaması gerekiyor.''

2002 öncesinde eğitim sistem ciddi bir tartışma konusuydu. Çocuklarımızın gözlerindeki ışığı karartan bir yerde olamayız. 2005 yılından itibaren MEB ayrılan payı arttırdık. Eğitimde Cumhuriyet tarihinin en büyük reformlarını gerçekleştirdik. 78 yeni üniversiteyi Türkiye'ye kazandırdık, üniversite olmayan ilimiz kalmadı. Sınıflarda 30 kişinin üzerinde öğrenci kalmadı.

FATİH PROJESİ DİYE DALGA GEÇİYORLAR

Okul öncesi atacağımız adımlarla artık ilköğretimi çok güçlü bir hale getirmemiz gerekiyor. Bizde okul öncesi kültür aileler de gelişmiş değil bunu geliştirmemiz gerekiyor. Bunu görüyoruz gittiğimiz ülkelerde gittiğimiz toplantılarda 4 yaşındaki çocuklarımız maşallah bu işleri iyi başarıyorlar çünkü o yaşlarda alıcılık başlıyor onlarda. Fatih’te de bunu görürsünüz zaten her ne kadar bazıları Fatih projesi adı konuldu diye kendine göre dalgasını geçiyorsa bu proje gerektiği şekilde gerçekleştiğinde onları tokatı atacaktır diye düşünüyorum.

Fatih'in yetişme şekline bakarsanız bu yaşlarda öğretmenine teslim edilmiş ve eğitim öğretime başlamıştı. Atmak istediğimiz adım bu onun için beyler rahatsız olmasınlar. Zira iş başına gelirken 4 alana özellikle ağırlık vereceğimizi söyledik.O Fatih ki babası devleti teslim edeceği zaman verdiği cevap şuydu '' Baba ben bu görevi üstlenemem diyordu '' yaşı 13 Fatih o kadar o kadar güzelleşmiş ki o kadar babası emrediyor alacaksın diyor ve Fatih görevi devr alıyor.Ve şöyle diyor ben şimdi bu devletin padişahı ve sözcüsüysem gelin bu devletin başına geçin diyor ve çok akıllıca görevi tekrar babasına devrediyor.

2020 SONRASINI ŞEKİLLENDİRİYORUZ

Bugün iş ararken bilgisayar kullanamadığı için hayıflanan nesillerin geçmiş hükümetlere bizler nasıl bakıldığını biliyoruz. Bundan sonra gelecek nesillerin bizleri hayır dualarıyla anması düşüncesinde adımlarımızı atıyoruz.Kronik ve köklenmiş sorunları aşma mücadelesindeyiz.Bugün çıkıpta eğitim sistemindeki aksaklıkları dillerine dolayanlar bu yönetimi değil önce kendilerini kendilerinin devlete ortak oldukları zamanları eleştiriye tutsunlar.Eğer 1940'lı yıllarda bu ülkenin eğitim sisteminde gerekli yatırımlar yapılmış olsaydı 1960'lar daha farklı olurdu.Biz 2000'li yılların başında gerekli yatırımları yapıyor böylece bugünden 2020 ve sonrasını dahi şekillendiriyoruz.

Cumhuriyetimizin 100.yılında dünyanın en güçlülerinin içinde yer alacağız diyoruz ve bugünden altyapısını imzalıyoruz.Ülkemiz adına öğrencilerimiz adına eğitim sistemimiz adına tarihi denebilecek imzaları bugün atıyoruz.Bugün artık tek tek sınıflarımızı inşallah bu bilgisayarlarla internetle ileri eğitim teknolojileriyle birleştirmeyi hedefliyoruz.İlk aşamada 40 bin okulumuzun 620 bin dersliğine birer adet dizüstü bilgisayar projeksiyon ve geniş bant internet ayrıca gelişmiş bir yazıcıda kazandırıyoruz.