Almanya'dan rekor borçlanma

Almanya bu yıl hızlı ekonomik büyümeye ve artan vergi gelirlerine rağmen rekor düzeyde borçlanacak. Maliye Bakanlığı'nın aylık raporuna göre vergi gel

Almanya bu yıl hızlı ekonomik büyümeye ve artan vergi gelirlerine rağmen rekor düzeyde borçlanacak. Maliye Bakanlığı'nın aylık raporuna göre vergi gelirleri Ekim ayında yüzde 3 ile artışını sürdürdü. Vergi gelirinde yaşanan artış ise Almanya'nın 50 milyar Euro yeni borç almasına engel olamadı.

Geçen yıl yapılan hesaplamalarda yüksek ekonomik büyüme beklenmediği için alınacak borç miktarı 80 milyar Euro olarak öngörülmüştü. Ekonomik iyileşmenin alınacak borç miktarını 50 milyara düşürmesine rağmen rekor düzeyde gerçekleşmesini engelleyemedi. Almanya'nın daha önceki rekor borçlanması ise 1996 yılında 40 milyar Euro ile gerçekleşmişti.

Öte yandan ekonomistler yeni borç miktarının 50 milyarın da altına düşebileceğini belirtiyor. Geçen yıl yapılan bütçe planlamasında giderlerin yüzde 9,3 artması bekleniyordu. Bütçe açığının hesaplanan miktarın altında yüzde 4,5 olarak gerçekleşmesinin yanı sıra gelirde beklenen yüzde 7,3'lük azalma yerine sadece yüzde 2,3'lük düşüş yaşanması hükümetin borç alma planlarını alt üst etti. 2010 yılının ilk 10 ayındaki gelişmelere göre hükümetin 80 milyar yerine 54,8 milyar Euro borç alması yeterli olacak.