Moldova, 2011'de AB'ye başvuracak

Moldova Başbakanı Vlad Filat, 2011 yılında Avrupa Birliği'ne üyelik için başvuruda bulunacaklarını açıkladı.

Filat, AB'ye girmek için bir dizi aşama

Moldova Başbakanı Vlad Filat, 2011 yılında Avrupa Birliği'ne üyelik için başvuruda bulunacaklarını açıkladı.

Filat, AB'ye girmek için bir dizi aşamadan geçilmesi gerektiğini belirtti.

Moldova Başbakanı, son zamanlarda yapılan reformlar ve ülkede Avrupa standartlarının uygulanması sürecinde kaydedilen ilerleme dikkate alınarak, Moldova'nın AB üyeliği için başvuru yapmasının bir sakıncası olmadığını belirtti.

Filat, bunun yanı sıra Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi Avrupa Komisyonu'na Moldova için vize rejiminin serbestleştirilmesi konusunda bir eylem planı hazırlamasını önerdi. AB Dış İlişkiler Komitesi'nin Lüksemburg'da yaptığı toplantıda kabul edilen kararı uyarınca böyle bir eylem planı Moldova vatandaşlarına AB'ye vizesiz seyahat rejimi sağlayacak koşulları içereceği belirtildi.

Moldovalı politika uzmanları, AB'nin bu kararının Moldova'da 28 Kasım 2010'da yapılacak erken parlamento seçimlerinde Avrupa yanlısı, liberal-demokratik siyasi koalisyon için siyasi destek sağlayacağını da ifade etti.

Başbakan Filat, daha önce ülke yönetiminin AB'ye vizesiz seyahat rejimine 2012 yılında ulaşmayı beklediğini söylemişti. Başbakan, Moldova vatandaşları için vize rejiminin serbestleştirilmesi konusunda AB tarafından ileri sürülen koşullar, kişisel verilerin güvenliği, kimlik belgelerinin güvenliği, sınır güvenliğinin sağlanması, geri kabul ve göç süreci için yeterli koşulların yaratılmasını sağlanması gibi konularda ilerlendiğini de açıkladı.

Moldova Başbakanı, bu taahhütlerden birkaçının zaten ülkede uygulanmaya başlandığını, bazılarının ise yakında hayata geçirileceğini söyledi. Moldova ve Avrupa Birliği 15 Haziran 2010'da vize rejiminin serbestleştirilmesi konusunda görüşmelere başladıklarını; nihai hedeflerinin ise Moldova vatandaşları için AB'ye vizesiz seyahat rejimini sağlamak olduğu vurguladı.