Romanlar, şenlikte buluştu

Kocaeli'de Romanlar, kendileri için düzenlenen şenlikte bir araya geldi. Şenliğe yaklaşık 5 bin kişi katıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi t

Kocaeli'de Romanlar, kendileri için düzenlenen şenlikte bir araya geldi. Şenliğe yaklaşık 5 bin kişi katıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 1.Roman Şenliği Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleşti. Şenliğe yaklaşık 5 bin roman vatandaşın yanı sıra Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da katıldı. Programda konuşan Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Roman vatandaşların en önemli sorunun eğitim olduğunu tespit ettiklerini belirterek, 'Gelin bu sorunu birlikte çözelim, çocuklarınızı okula gönderin ve öğretmenleriyle iletişim halinde olun' çağrısında bulundu. Roman vatandaşların okuyabilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Vali Topaca, yaptırdıkları araştırmalarda roman vatandaşların en büyük sorununun eğitim olarak karşılarına çıktığını söyledi.

ROMAN AÇILIMI BİR ZİHNİYET DÖNÜŞÜMÜ

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da Roman vatandaşların sorunlarını çözmek, hayatını kolaylaştırmak için ellerinden geleni yaptıklarını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı 'Roman Açılımı'nın bu yöndeki kararlılığın, iradenin en büyük delili ve teminatı olduğunu söyledi. "Roman açılımı başlı başına bir zihniyet dönüşümü, yeni bir felsefe ve yönetim anlayışıdır" diyen Karaosmanoğlu, şöyle konuştu: "Bu ülkede hiç kimsenin ötekine üstünlüğü yoktur, olamaz. Hiç kimse bu topraklarda dininden, renginden, ırkından, kimliğinden dolayı hor görülemez. Çünkü bizim medeniyetimiz ilhamını hoşgörüden, kardeşlikten alır. Yunus'tan, Hacı Bektaş'tan, Pir Sultan'dan, Mevlana'dan alır. Onlar bu topraklarda yeryüzünün en büyük hoşgörü ve sevgi medeniyetini kurdu. Öyleyse Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşı olan herkes, her şeyden önce 'İnsan' olduğu için özeldir, değerlidir."

ROMANLAR POZİTİF AYRIMCILIK İSTİYOR

Roman Dernekleri Federasyonu Kurucu Başkanı Ahmet Çokyaşar da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Eğer özür dilenmesi gereken varsa, benim Roman vatandaşlarımdır ve ben onlardan devletim adına özür dilerim' sözlerini hatırlatarak, Roman vatandaşlar için pozitif ayrımcılık istedi. Kendilerinin siyaset üstü olduğunu belirten Çokyaşar, "Bizler derdimizi anlatmak için geldik, Türkiye'de bir tane bile Roman milletvekili yok?" diye sordu. Çokyaşar, Romanlar için üç projeleri olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

KARDEŞ ROMAN AİLE

Birinci projemiz 'Bir Roman Çocuğu da Sen Okut. Geleceğe Işık Tut' ile 17 bin öğrencinin ihtiyacını karşılayacağız. İkinci projemiz, 'Kardeş Roman Aile' isimli. Neden valimiz ya da belediye başkanımız bir Roman aileyi kardeş aile seçmesin. 'Romanların eli kalem tutsun, çiçek tutsun, silah tutmasın' isimli üçüncü projemizle de Roman mahallelerinde yaşanan ufak tefek kavgaların büyümemesi ve Romanların kötülenmemesini hedefliyoruz."