Mübadele İle Kaderine Terk Edilen Hükümet Konağı

Gümüşhane'nin merkeze bağlı Yeşildere köyünde bulunan tarihi bina yalnızlığa terk edildi.

İl merkezine 9 kilometre mesafede bulunan köyün Çakallı mahallesinde yer alan binanın 1920'li yıllarda yaşanan mübadele döneminde rumlar tarafından Hükümet Konağı olarak yaptırıldığı, binanın tamamen bitmeden mübadelenin meydana geldiği bilgisini veren köyün yaşlıları, binanın mübadelenin ardından okul olarak Yeşildere ve civar köylerin öğrencilerine hizmet verdiğini söyledi.
Önceki yıllarda binanın yeniden canlandırılması için AB hibe fonlarına proje yapıldığı fakat kabul edilmediğini ifade eden köylüler, binanın mübadelenin ardından 1988 yılına kadar civar köylerden Olucak, Yağlıdere ve Yeşilyurt köylerinden gelen öğrencilere okul olarak hizmet verdiğini ifade etti.
Köy muhtarı Musa Aktaş, okulun yeniden canlanıp ayağa kaldırılması için 2007 yılında AB'ye hazırlanan 250 bin euro'luk restorasyon projesinin kabul görmediğini belirtti. Binanın Rusya'ya çalışmaya giden bir rum tarafından yaptırıldığını söyleyen Aktaş, tam bitmek üzereyken mübadelenin meydana geldiğini bu nedenle de binanın çatısının Türkler tarafından yapıldığını söyledi.
Binanın eski olması nedeniyle defineciler tarafından delik deşik edildiğine de değinen Muhtar Aktaş, hala sağlam olan kapıları ve duvarlarına ise çok sayıda yazı yazıldığını kaydetti.