İşsize OECD'den umutlu haber

OECD yılın ikinci ekonomik görünüm raporunda işsizlik oranı tahminini ilk rapora göre 3 puan aşağıya çekti. İşsizlik oranı yüzde 12'ye gerileyecek.


Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) yılın ilk ekonomik görünüm raporunda olumsuz tablo çizdiği Türkiye’den daha umutlu. Mayıstaki raporda 2010 yılının yüzde 14,9 işsizlik oranıyla kapatılması beklenirken dün açıklanan yeni raporda oran yüzde 12’ye geriledi. OECD 2011 yılında işsizlik oranı yüzde 11,7’ye 2012’de ise yüzde 11’e düşmesini öngörüyor. OECD 2010 için Türkiye ekonomisinin büyüme beklentisini ise yüzde 6,8’den yüzde 8,2’ye çıkardı.
OECD’nin yılda iki kere yayımlanan Ekonomik Görünüm Raporu’nun Türkiye bölümünde, 2009 yılının ikinci çeyreğinde başlayan toparlanmanın, 2010 yılı süresince de güçlü olmaya devam edeceği belirtilerek, gayri safi yurtiçi hasıladaki (GSYH) artış oranlarının bu yıl yüzde 8’i, gelecek yıl yüzde 5’i aşmasının beklendiği kaydedildi. Raporda büyüme karşısındaki risklere de dikkat çekilerek, Türkiye’nin iş döngüsünün, dış çevre ve ihracat performansı konusunda çok yüksek hassasiyet taşıdığı, bu konularda da riskler bulunduğu belirtildi.

Enflasyonda düşüş var
Devam eden yapısal reformların verimliliği ve formal sektörde istihdamı artırmasının, daha dengeli ve sürdürülebilir büyümenin devamına yardımcı olacağı belirtilen raporda, GSYH büyümesinin iç ve dış talebin etkisiyle bu yılın ilk yarısında çok güçlü olduğu vurgulanarak, birtakım göstergelerin yılın ikinci yarısında da iç talebin sağlıklı olmayı sürdüreceğini gösterdiği kaydedildi. İhracat ve sanayi üretiminde yavaşlama yaşanabileceğini işaret edildi. OECD’ye göre enflasyon ise bu yıl yüzde 8,5, gelecek yıl yüzde 6,9’a inecek.

Dünya ekonomisi yüzde 4,6 büyüyecek OECD Ekonomik Görünüm Raporunda, dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 4,6, gelecek yıl yüzde 4,2 ve 2012 yılında da yüzde 4,6 büyümesinin beklendiği bildirildi. Raporda, kur gerilimi ve Avrupa’daki olası borç krizleri gibi çeşitli faktörlerin, görünümün ileride aşağı doğru revize edilmesine sebep olabileceği belirtildi.

Türkiye en hızlı 12’nci ülke
IMF verilerine göre Türkiye, bu yılın sonunda Çin, ABD, Brezilya ve Japonya gibi devlerle birlikte gayri safi yurtiçi hasılasını (GSYH) en fazla artıran ülkeler arasında. Yurtiçi hasıla artışında Avrupa Birliği ülkelerini geride bırakan Türkiye, krize rağmen yıl sonunda 114.6 milyar dolar artışla ekonomik büyüklüğünü en fazla artıran 12’inci ülke olacak. IMF’ye göre, Türkiye’nin 2009’da 614 milyar 466 milyon dolar olan GSYH’si, 729 milyar 51 milyon dolara ulaşacak. Yıl sonunda GSYH’sini en fazla artıracak ülke Çin olacak. Çin, 4 trilyon 984 milyar 731 milyon dolar olan GSYH’sini 760 milyar 402 milyon dolar artırarak, 5 trilyon 745 milyar 133 milyon dolara çıkaracak. {AA}