Dünyanın gözü bugün Lizbon'da

NATO devlet ve hükümet başkanları, bugün Portekiz'de toplanacak.



NATO devlet ve hükümet başkanları, bugün Portekiz'de toplanacak.

NATO devlet ve hükümet başkanları, 1949 tarihli Kuzey Atlantik Antlaşması ile kurulan Soğuk Savaş döneminin ürünü ortak savunma örgütünü 21’inci yüzyılın şartlarına hazırlamak için bugün Portekiz'de toplanacak.

Yoğun bir şekilde tartışılan füze kalkanı projesine kilitlenen Lizbon Zirvesi’nde AB Ordusu, komuta yapısı, İzmir Üssü ve Afganistan’dan çekilme konularında da hayati kararlar alınacak

Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün de bulunduğu bir heyetin temsil edeceği zirvede NATO’nun gelecek 10-15 yılını şekillendirecek yeni Stratejik Konsept onaylanacak.

KOMUTA-KONTROLDA MUTABAKAT YOK

ABD’nin Avrupa’ya yerleştirmek istediği füze savunma sistemlerinden birinin Türkiye’ye kurulması öngörülürken, Türkiye’nin şart koyduğu açık tehdit belirtilmemesiyle ilgili talebin NATO üyesi diğer ülkelerce olumlu karşılandığı belirtiliyor. Ancak, füze savunma sisteminin kurulacağı ülkelerde komuta-kontrol yetkisinin nasıl düzenleneceği konusunda mutabakat bulunmuyor.

AB ORDUSU İÇİN CEVAP BEKLENİYOR

İkinci ve oldukça önemli olarak vurgulanan diğer husus ise NATO-AB işbirliğinde atılacak yeni adımlar. NATO ile ortak veya az da olsa tek başına harekatlar yapan Avrupa Güvenlik Savunma Politikası’na (AGSP) AB üyesi olmayan, ancak NATO üyesi olan Norveç’in dahil olmasına rağmen Türkiye’nin alınmamasından kaynaklana