Patnos'un elektrik sorunu çözüldü

Ağrı'nın Patnos ilçesinde yıllardan beri devam eden elektrik sorunu nihayet çözüme kavuştu. Eski Devlet Su İşleri (DSİ) arazisinde geçtiğimiz yıl yapı

Ağrı'nın Patnos ilçesinde yıllardan beri devam eden elektrik sorunu nihayet çözüme kavuştu. Eski Devlet Su İşleri (DSİ) arazisinde geçtiğimiz yıl yapımına başlanan 154 kilowat saatlik trafo merkezi törenle hizmete açıldı.

Açılışta konuşan Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) 17. İletim Tesis ve İşletme Grup Müdürü Kazım Çınar, elektrik üretiminin yüzde 28.6'sının kömürden, yüzde 49.3'nün doğalgazdan, yüzde 18.5'inin hidrolikten, yüzde 2.5'nin sıvı yakıttan, yüzde 1'inin jeorüzgârdan ve yüzde 0.2'sinin de atıktan karşılandığını belirtti. Çınar, TEİAŞ sisteminin Türkiye elektrik piyasasının işleticisi ve Türkiye elektrik sisteminin oparatörü olduğunu dile getirdi.

154 kilowat saatlik trafo merkezinin proje bedelinin 4 milyon 380 bin 827 lira olduğunu belirten Çınar, kurulu gücünün 41 MVA, 154 KV fider sayısının ise 5 adet olduğunu kaydetti. Patnos'un ve köylerinin önceden Van'ın Erciş ilçesinin trafo merkezinden beslendiğini dile getiren Kazım Çınar, Patnos-Erciş arasındaki dağıtım hatlarının uzunluğu ve kesitlerinin yetersiz olması ve kış şartlarının ağır olmasının gerilim düşüklüğüne ve sık arızalanmalara neden olduğunu hatırlattı. Çınar, Patnos Trafo Merkezi'nin devreye girmesi ile bütün bu olumsuzluklarının ortadan kalktığını söyledi.

AK Parti Ağrı Milletvekili Hanifi Alır ise Patnos'un yoğun bir nüfusa sahip olduğunu belirterek, yıllardan beri Erciş'in trafo merkezinden beslendiğini ve bunun da ihtiyaca cevap veremediğini aktardı. Daha önceden ilçede sık sık elektrik kesintileri yaşandığını söyleyen Milletvekili Alır, "Patnos'ta daha önceden elektriğin adı vardı ama kendisi yoktu. Yoğun çabalarımız sonucu trafo merkezini halkımızın hizmetine açtık. Trafo merkezimiz proje bedelinin yanı sıra elektrik direkleri ve diğer masraflarıyla birlikte yaklaşık 8 milyon TL'ye mal oldu. Halkımız hizmetlerin en güzeline layıktır. Yapılan bu hizmet yaptığımız birçok hizmete bedeldir.'' diye konuştu.

Ağrı Vali Vekili Alper Balcı da yapılan yatırımın çok ciddi olduğunu ve bölgede artık elektrik sorununun olmayacağını dile getirerek, işadamlarına çağrıda bulunup buralarda yatırım yapmalarını istedi.

TEİAŞ Grup Müdürü Kazım Çınar'a, TEİAŞ Grup Müdür Yardımcısı Nevzat Sertkaya'ya, İşletme Müdürü Mehdi Vural'a ve TEİAŞ Ağrı İşetme Şefi Maruf Varol'a protokol tarafından plaket takdim edildi.

Cengiz Çıkrık Yatılı İlköğretim Bölge Okulu(YİBO) öğrencileri tarafından oynanan halk oyunları gösterisinin ardından İlçe Müftüsü Şevket Dilmaç tarafından okunan dua ile kurban kesimi yapıldı. Daha sonra TEİAŞ Grup Müdürü Kazım Çınar prokotole trafo merkezini gezdirerek bilgi verdi.

Açılışa Ağrı Vali Vekili Alper Balcı, AK Parti Ağrı Milletvekili Hanifi Alır, Patnos Kaymakamı Fehmi Sinan Niyazi, Patnos Belediye Başkanı Yusuf Yılmaz, TEİAŞ Grup Müdürü Kazım Çınar, AK Parti Ağrı İl Başkanı Abbas Aydın Patnos İlçe Başkanı Fatih Işık ve diğer daire amirleri katıldı.