Limon fiyatı düşünce çiftçiler eylem yaptı

Mersin'de ilk çıktığında 80-90 kuruşa ihracat edilen limonda fiyatların 30-40 kuruşa kadar düşmesi nedeniyle çiftçiler eylem yaptı. Kasalarla getirdik

Mersin'de ilk çıktığında 80-90 kuruşa ihracat edilen limonda fiyatların 30-40 kuruşa kadar düşmesi nedeniyle çiftçiler eylem yaptı. Kasalarla getirdikleri limonları Mersin-Antalya karayoluna döken çiftçiler yolu bir süreliğine trafiğe kapattı. Çiftçiler daha sonra eylemlerine son vererek olaysız bir şekilde dağıldı.

Erdemli İlçesi Çeşmeli Beldesi'nde bir kahvehanede toplanan çiftçiler adına konuşan Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, geçen yıl turunçgil ihracatına verilen teşvik priminin düşük olması nedeniyle üreticilerin zor günler geçirdiğini belirtti. Bu yılda ihracat primlerinin geç ve düşük açıklanması nedeniyle üreticileri işinin iyice zorlaştığını ifade eden Gökçel, soruna acil olarak çözüm bulunmasını istedi.

İlk ihracat döneminde 80-90 kuruş olan limonun 30-40 kuruşa kadar gerilediğini vurgulayan Gökçel ürünün elde kalma noktasına geldiğini belirtti. Bunun nedeninin ürün fazlalığı olmadığını söyleyen Gökçel yaptıkları araştırmada ürünün artmadığını tespit ettiklerini ifade etti.

Dolar kurunun düşük seyretmesi nedeniyle ihracatçının her yıl daha az teşvik alır hale geldiğine dikkat çeken Gökçel, "Teşvik primi ihracatçıya nakil olarak değil mahsup olarak verilmektedir. Hatta geçtiğimiz yıl yapılan ihracatın mahsup işlemlerinin Merkez Bankasınca yapılmaması ihracatçıyı rekabet edemez konuma getirmiştir. Bu nedenle dış piyasada hakimiyeti rakip ülkelere kaptırmışlardır" ifadesini kullandı.

Yapılması gerekenler hakkında da açıklamalarda bulunan Gökçel ihracatçıya ton başına verilen 75 dolarlık teşvik piriminin 150 dolara çıkarılmasını ve bunun nakit olarak ödenmesini istedi.

Bunun sonucunda piyasada dengelerin sağlanacağını vurgulayan Gökçel, "İhracatçı piyasada rekabet edebilecek seviyeye gelecek arz talep dengesi sağlanarak turunçgilin dalda kalmasının önüne geçilecektir." diye konuştu.

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek'inde konuşma yaptığı toplantı sonrası çiftçiler kasalarla getirdikleri limonları Mersin-Antalya karayoluna dökerek yolu bir süre trafiğe kapattı. Yola dökülen limonlar araçların altında ezildi. Bazı sürücülerin kapalı yoldan geçmek istemesi üzerine çiftçilerle aralarında tartışma yaşandı. Bir süre sonra çiftçiler eylemlerine son vererek yolu trafiğe açtı.