Seçimler Türkiyeyi nasıl etkiler

Ekonomik krizin tam ortasında 'değişim' rüzgarını arkasına alarak kendisini Beyaz Saray'da bulan Obama, bugün sandık başında büyük bir sınav verecek.

Seçimler Türkiyeyi nasıl etkiler
Güvenoyu niteliğindeki ara seçimlerde Demokratların Senato'yu koruması, Temsilciler Meclisi'ni ise Cumhuriyetçilere kaptırması bekleniyor. Yeni fotoğrafın Türkiye'ye hem avantajları, hem de dezavantajları var

Kasım 2008'de "değişim" vaad ederek Beyaz Saray'a taşınan Barack Obama bugün kritik bir sınavdan geçecek. Değişim rüzgarını arkasına alan Obama'yı Beyaz Saray'a sürükleyen esas rüzgar ise George W. Bush'un son dönemlerinde zirve yapan ekonomik kriz rüzgarı olmuştu. 435 üyeden oluşan Temsilciler Meclisi'nin tamamının, Senato'-nun 3'te 1'inin (37) ve 37 valinin seçileceği ara seçimde hem Senato'da hem de Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elinde tutan Demokratlar'ın Temsilciler Meclisi'ni Cumhuriyetçilere kaptırması bekleniyor. Cumhuriyetçilerin sandalye sayısını artıracağı kesin, ancak Kongre'nin bu kanadını da ele geçirmeleri zayıf ihtimal.

TÜRKİYE İÇİN NELER DEĞİŞECEK?

Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçilerin çoğunluğu elde etmesi durumunda Türkiye karşıtı Nancy Pelosi başkanlık görevini John Boehner'e bırakacak. Ermeni tasarıları konusunda Türkiye yanında açıklamalar yapan Boehner'in bu göreve gelmesi Ankara'yı rahatlatabilir, ancak İran'a karşı sert ve İsrail yanlısı Cumhuriyetçilerle bu konularda başı derde girebilir. ABD'den Reaper gibi silahları henüz alamamış olan Türkiye ise, yenilenen Kongre'de daha da güç durumda kalabilir.

Ara seçimlerde Obama'nın güç kaybetmesinin nedeni, ne Afganistan'da devam eden savaş, ne Irak'ta ne olacağı ne de İran ile ne yapacağı. Obama'nın da rakiplerinin de dilinde varsa yoksa "ekonomi".

Obama'yı Beyaz Saray'a taşıyan ekonomik kriz, iki yıl geçmeden kendisini vurmaya başladı. Obama ise, yüzde 10'u bulan işsizlik oranından önceki yönetimi suçlamaya devam ediyor. Öte yandan seçimlerde muhafazakarların yeni adresi Çay Partisi hareketinin sürpriz bir çıkış yapması bekleniyor.

10 cent versene Obama

Obama'nın Chicago'da bir restorandan çıkmasının ardından yoksul giyimli bir vatandaş makam arabasının yanında diz çökerek 10 cent istedi. Ekonomik kriz nedeniyle hedef tahtasına konulan Obama karşısında bu fotoğraf Cumhuriyetçilerin işine yarayacak gibi görünüyor.

Beyaz Saray'da Cadılar Bayramı

New York'taki 37. Geleneksel Cadılar Bayramı Geçidi'ne 1 milyona yakın insan katıldı. Obama ise, eşi Michelle ile birlikte, bölgede yaşayan ailelerin çocuklarına ve asker ailelerine Beyaz Saray'da Cadılar Bayramı ziyafeti çekti.