Engelli Mahmut'un 'Akülü Araba' Hayali

Van'ın Bostaniçi Beldesi'nde oturan ve her iki ayağından engelli olan ilköğretim okulu 7. sınıf öğrencisi Mahmut Karakoç, akülü bir engelli arabasının hayalini kuruyor.

Engelli Mahmut'un 'Akülü Araba' Hayali
Ailesindeki 7 kardeşin en büyüğü olan ve doğuştan her iki ayağından engelli olan Mahmut, yükünü kaldıramayan değneklerin sık sık kırıldığını ve kollarının altında yaralar oluştuğunu anlattı. Van Valiliği ve Bostaniçi Belediyesi tarafından verilen tekerlekli sandalyelerin de 1,5 kilometrelik okul yolunda kısa sürede kullanılamaz duruma geldiğini söyleyen Karakoç "Tekerlekli sandalyelerinin bozulmasından sonra yeniden değneklere sarılmak zorunda kaldım. Bana uzatılacak bir yardım elini bekliyor. Akülü bir araba olsa bu sıkıntılarım tamamen ortadan kalkacak. Babam da işsiz olduğu için akülü arabayı alacak gücü yok" diyerek hayırseverlerden yardım talebinde bulundu.

- 'DEĞNEKLER CANIMI ACITIYOR'

Bostaniçi İlköğretim Okulu'nda okuyan ve her gün 1,5 kilometre yol yürümek zorunda kalan Karakoç, "Her gün okula nasıl gideceğim diye düşünüyorum. Evin tek çalışanı babam, başka çalışanımız da yok. 7 Kardeşiz ve 4'ümüz okul okuyor. Okul ve ev masraflarından dolayı babam bana akülü araba alamıyor. Sandalyem olduğu zaman rahat ediyordum. Acı çekmiyordum. Ama şimdi sandalyem kırıldığı için tekrar koltuk altı değneklerle yürümek zorunda kalıyorum. Ama değnekler canımı çok acıtıyor, o yüzden dışarı çıkmamaya gayret ediyorum" diye konuştu.

- 'AKÜLÜ BİR ARABANIN HAYALİNİ KURUYORUM'

Her okula gidişinde ve dışarı çıktığında akülü bir arabanın hayalini kurduğunu söyleyen Karakoç, "Ayaklarım doğuştan beri tutmuyor. Bir sürü tedavi geçirdim, ama fayda etmedi. Sıradan ihtiyaçlarımı bile yardım alamadan göremiyorum. 17 yıldır hiç bıkmadan annem ayaklarıma değneklik ediyor, tüm ihtiyaçlarımı o karşılıyor. Kullandığım değneklerde bir süre sonra koltuk altlarımın tahrişine neden oluyor, bana acı veriyor. Akülü bir arabam olsa bu sıkıntılarım tamamen ortadan kalkacak. Babam da işsiz olduğu için akülü araba alacak gücü yok" diyerek yardımseverlere çağrıda bulundu.

- 'TOPLUM BİZİ ZAVALLI GÖRÜYOR'

Toplum olarak engelli insanlara farklı bakıldığını belirten Karakoç, engellilerin zavallı, acınan bir obje haline getirildiğinden yakınıyor. Karakoç, "Okula veya dışarıya çıkarken insanlar diğer normal insanlardan farklı bakıyor bana. Engelli oluşumu ben kötü bir şey yaptığımdan dolayı tanrının bana vermiş olduğu bir ceza gibi görüyorlar. Bu durum beni çok rahatsız ediyor, herkes benim gibi engelli bir adayıdır. Toplum olarak bu konularda daha hassas davranış ve söylemlerde bulunmalıyız" dedi.