15 Bin Tl'lik Tosun

Muş'un Muratgören köyünde besici Yusuf Arslan'a ait 1,5 yaşındaki 'Yusufcan' isimli 1 ton 200 kilogram ağırlığındaki tosuna15 bin TL fiyat biçildi.

Muratgören köyünde hayvancılık yapan Yusuf Arslan'ın 18 büyükbaş hayvanından biri olan ve Kurban Bayramı için özel olarak hazırlanan 'Yusufcan', ailenin gelir konusunda umudu oldu. 'Yusufcan'a gözü gibi baktığını anlatan Arslan, Simental cinsi tosundan en az 700 kilogram et alınabileceğini belirtti. Suni tohumlamayla çok sayıda kültür ırkı hayvan beslediğini belirten Arslan, "Şu anda elimde yerli ırkı hayvan kalmadı. 20 tane süt ineğim var 1,5 yaşında ve 1 ton 200 kilogram ağırlığında Yusufcan isimli bir
tosunum var. Yerli ırk hayvanlar bu kadar ağır olmaz. Kültür ırkı hayvan çok ağır gelebiliyor. İnekler de yerli ırka göre daha fazla ve kaliteli süt veriyor. Ben de kültür ırkı hayvan yetiştiriciliğine başladım. Her bir inekten günde ortalama 20 kilogram süt alabiliyoruz. Yusufcan'ı tarttık ve 1 ton 200 kilogram geldi. Yusufcan'ı 15 bin TL'ye satmayı düşünüyorum. Kurbanlık için almak isteyen var ama fiyatta henüz anlaşamadık" dedi.
Yusufcan isimli tosunun sahibini ziyaret eden Tarım Müdürü Murat Yıldız ise, kültür ırkı hayvancılığın önemine değindi. Kültür ırkı hayvanın veriminin daha yüksek olduğunu vurgulayan Yıldız; "Buradaki örnek çiftçimizden de gördüğümüz gibi artık vatandaş kültür ırkı hayvancılıkta daha bilinçli. Bugün Doğu Anadolu Projesi kapsamında ilimizde uygulanan projeler sayesinde ilimize daha çok kültür ırkı hayvan girecek. Yerli hayvana yapmış oldukları masraflar dikkate aldığımızda, kültür ırkı hayvan
yetiştiriciliğinde daha az maliyetle daha fazla verim elde edeceklerini görmüş olduk. İnşallah Muş'ta bu hayvancılık anlayışı değişecek, kültür ırkı hayvan varlığımız daha da iyi bir konuma gelecek" diye konuştu.
(NA-MET-EA-Y)